Norjassa jopa +28,2 astetta, Ruotsissa +24,4, mutta Turussa +13,1 – Meteorologi: lämpöä vyöryy Suomeenkin ensi viikolla

rac

Julkaistu:

Oslon lähellä hätyyteltiin jopa maan kaikkien aikojen syyskuun lämpöennätystä lauantaina. Lämmin ilmamassa on saapumassa Suomeen tulevana viikonloppuna, mutta jäähtyneenä.
Suomessa hytistään parhaillaan jopa yöpakkasissa, mutta Norjassa ja Ruotsissa on vielä kesää jäljellä.

Lauantaina Norjassa hätyyteltiin jopa kaikkien aikojen syyskuun lämpöennätystä, kun Oslon lähellä Nedre Eggedalissa lämpötila nousi peräti 28,2 asteeseen. Norjan syyskuun lämpöennätys, 28,5 astetta, on mitattu vuosina 1906 ja 1991.

Etelä-Ruotsissakaan ei varsinaisesti paleltu viikonloppuna. Lauantaina Kalmarissa mitattiin 24,4 astetta, eli lähes hellelukemat. Samaan aikaan, lauantaina, Suomen korkein lämpötila mitattiin Turussa. Lämpötila nousi siellä 13,1 asteeseen.Meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta sanoo, että Norjan ja Ruotsin poikkeuksellisen lämpimiä säitä selittää Länsi-Euroopasta ylöspäin noussut poikkeuksellisen lämmin ilmamassa.

– Nyt on korkeapaine vahvistunut Norjanmeren pohjoisosaan ja pysäyttänyt nousun. Lämmin ilma on jämähtänyt sinne Norjan ja Ruotsin eteläosiin. Onhan tämä vuodenaikaan nähden siellä poikkeuksellista, lähes ennätyslämmintä.

Myös Suomi saa osansa Länsi-Euroopan kesäisestä hönkäyksestä. Valta sanoo, että korkeapaineen keskus siirtyy seuraavaksi Suomen yli Suomen eteläpuolelle. Silloin lämmin ilmamassa alkaa vyöryä Suomeen. Lämmintä ilmaa alkaa valua Suomeen ensi viikon perjantain, lauantain aikana.

– Suomessa päivän ylimmät lämpötilat nousevat viikonloppuna yli 15 asteeseen, eli Suomessa on tavanomaista lämpimämpää.

Valta ei osaa vielä sanoa, jatkuuko tavallista lämpimämpi keli Suomessa ensi viikonlopun jälkeen, vai palataanko Suomessa jälleen kylmempiin ilmoihin.

– Ennustettavuus loppuu reilun viikon päähän. Malleissa on osviittaa, että ensi viikon jälkeen virtaukset saattavat kääntyä pohjoiseen ja Suomeen tulisi sitten kylmempää, mutta se on vielä hyvin epävarmaa.

Vaikka Suomi on saamassa kesäiset terveiset länsinaapurista, alkuviikolla on luvassa tavanomaista kylmempää. Meteorologin mukaan pohjoinen ilmavirtaus tuo alkuviikolla Suomeen selvästi tavanomaista kylmempää ilmaa.

– Suomessa on koko ensi viikko pääosin poutaa, eli hienoja syyspäiviä on tiedossa. Ensin on koleaa ja aurinkoista ja sitten on lämmintä ja aurinkoista. Loppuviikolla kannattaa nauttia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt