Leipäjonot pursuavat eläkeläisistä – Alma kiteyttää monien tunteet: ”Hävettää pienellä paikkakunnalla mennä leipäjonoon” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Leipäjonot pursuavat eläkeläisistä – Alma kiteyttää monien tunteet: ”Hävettää pienellä paikkakunnalla mennä leipäjonoon”

Tuoreen tutkimuksen mukaan iso osa ruoka-avun saajista on eläkeläisiä, jotka kokevat myös häpeän tunnetta. Uutinen aiheutti kiivasta keskustelua IS:n lukijoiden keskuudessa.

Eläkeläisten osuus ruoka-apuun turvautuvista on suuri. Arkistokuva.

21.9.2019 20:39

Tutkija Tuomo Laihialan keräämän aineiston mukaan 40 prosenttia ruoka-avun saajista on eläkeläisiä. Tämä on tutkijan mukaan yllättävä tieto, sillä eläkeläisten köyhyysriski on matalampi muihin perusturvalla eläviin verrattuna.

– Myös häpeän kokeminen ruoka-apuun turvautumisesta on iäkkäiden ja naisten kohdalla yleistä, Laihiala totesi tutkimuksessa.

Hänen mukaansa eläkeläisten suurta osuutta ruoka-avun tarvitsijoissa selittää se, että eläkeläinen ei ole sama asia kuin vanhus.

– Yli puolet ruoka-apuun turvautuvista eläkeläisistä on alle 65-vuotiaita. He eivät siis ole vielä vanhuuseläkkeellä, vaan ovat jääneet eläkkeelle jonkin muun syyn kuten sairauden tai työkyvyttömyyden takia. Heidän eläkekertymänsä on voinut jäädä hyvin pieneksi ja sairastaminen aiheuttaa ylimääräisiä kuluja arkeen, hän kertoo Ilta-Sanomille.

Tuore tutkimustulos aiheutti IS:n lukijoissa kovaa keskustelua. Moni lukija ei kuitenkaan yllättynyt tutkimustuloksesta.

– Tutkija yllättyi, minä en!!! JUSTIINSA-nimimerkki kommentoi.

– Ei yllätä, ite opiskelija aikuislukiossa ja saan vain 500€/kk, Riku kommentoi.

– Eipä ollut yllätys varmaan kenellekään muulle. Eläkejärjestelmä on rikki. Sen tarkoitus oli varmistaa, että jokainen tulee eläkeläisenä toimeen. Nyt toiset saavat 50 000 euroa kuukaudessa eläkettä ja toiset näkevät nälkää. Eläkekatto jäi toteuttamatta ja minimieläke jätettiin tarkoituksella niin pieneksi, Sonofhades-nimerkki totesi.

Moni lukija oli sitä mieltä, että tämän päivän eläkerahoilla ei yksinkertaisesti pärjää.

– Yleensä lääkkeet jäävät ostamatta ja lääkäriin menemättä, kun EI rahat riitä elämiseen. Kaikki hinnat sen kun nousevat, mutta EIVÄT eläkkeet, Eläkeläinen -54-nimimerkki kirjoitti.

– Eläkkeellä pärjää, jos on terve, mutta jos on monisairas, niin rahat eivät riitä sekä ruokaan että lääkkeisiin. Vihanneksia ja hedelmiä ei ole varaa syödä, eikä lihaa tai kanaa. Ei ole varaa matkustaa edes sukulaisiin, pirkanmaalta-nimimerkki kirjoitti.

– Hävettää pienellä paikkakunnalla mennä leipäjonoon, kerätä pulloja, ostaa kaikki tarpeellinen kirppikseltä, ja elää köyhänä. Me 50- ja 60-luvulla syntyneet nostettiin ja vaurastutettiin tämä maa kukoistukseen ja rikkaaksi hyvinvointivaltioksi. Ja tänään me olemme leipäjonojen häpeäviä eläkeläisiä, Alma-nimimerkki kirjoitti IS:lle.

Moni lukija oli kiinnittänyt myös siihen huomiota, että leipäjonoissa käy ihmisiä, joiden ei varallisuutensa puolesta edes tarvitsisi käydä.

– Kyllä tuo asia on ollut kauan tiedossa, että ruokakasseja hakevat myös sellaiset henkilöt, jotka pärjäisivät ihan hyvin ilmankin. Ne kassit on aina pois sellaisilta, jotka oikeasti tarvitsevat apua, Ei ahneille-nimimerkki huomautti.

– Jonossa on myös niitäkin, jotka asuvat velattomassa tiilitalossa, mutta kun ilmaiseksi saa, vaikka ämpäreitä, niin ollaan valmiita jonottamaan vaikka koko päivän! Apu pitäisi saada niille, jotka oikeasti tarvitsevat, niin jono olisi heti puolet lyhyempi! Hallanvaara-nimimerkki tähdensi.

Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut Anne kertoo räikeän esimerkin eräästä yrittäjänaisesta, joka pärjäsi taloudellisesti hyvin, asui omistusasunnossa ja omisti Helsingissä omistushuoneistoja, jotka oli laitettu vuokralle. Tästä huolimatta yrittäjänainen kävi Annen mukaan ruokajonoissa.

Yrittäjänainen oli kehuskellut sillä, että ruokaa saa ilmaiseksi.

– Osan hän käytti itse ja osan, jota ei tarvinnut, laittoi roskiin. Täytyy myöntää, että sen jälkeen asenteeni häntä kohtaan muuttui. En tiedä, kauanko hän käytti tätä hyväkseen ja käyttääkö vielä, Anne kertoo IS:lle.

Voit jatkaa aiheesta keskustelua alhaalla olevassa keskusteluosiossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?