Ali halusi kostaa vaimonsa pettämisen, iski veitsellä kesken koulupäivän rintaan – nainen pelkää yhä henkensä edestä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ali halusi kostaa vaimonsa pettämisen, iski veitsellä kesken koulupäivän rintaan – nainen pelkää yhä henkensä edestä

Nainen vaatii Alille nyt entistä ankarampaa rangaistusta.

22.9.2019 6:55

Tuiki tavallinen koulupäivä muuttui yhtäkkiä kaaokseksi.

Irakilaismies hyökkäsi samaa koulua käyneen ex-vaimonsa kimppuun, löi tätä nyrkillä naamaan ja iski tai yritti iskeä seitsemän kertaa suurikokoisella keittiöveitsellä naista ylävartaloon sekä niskaan.

Sivulliset tulivat väliin, ja pelastivat naisen hengen. Irakilaisnainen sai rintaan ja muualle ylävartaloon naarmuja sekä haavoja.

Nainen makasi verisenä auttajiensa ympäröimänä Vaasan ammattioppilaitoksen Vamian Sampo-kampuksen käytävän lattialla. Puukottaja istuutui tyynesti penkille odottamaan poliiseja.

  • IS sai koulun valvontakameravideon haltuunsa, ja tämän artikkelin yhteydessä on kooste alkurysystä sekä miehen poikkeuksellisesta käytöksestä puukotuksen jälkeen. IS ei näytä itse puukotusta sen raakuuden takia.

Mies sai ”työnsä tehtyä”, kuten syyttäjä asian ilmaisi. Enää ei ollut kiire mihinkään.

Poliisit tulivat muutamassa minuutissa paikalle, ja nappasivat rauhallisesti käyttäytyneen miehen matkaansa. Siitä lähtien Ali Rashid Majeed Majeed, 50, on ollut viranomaisten huomassa. Pian siis vuoden.

Ali Rashid Majeed Majeed yhdessä asianajajansa Anni-Leena Träskbäckin kanssa Pohjanmaan käräjäoikeudessa tammikuussa.

Viime vuoden lokakuun alun puukkoiskuun palataan Vaasan hovioikeudessa tämän vuoden joulukuussa, kun Ali, syyttäjä ja ex-vaimo valittivat käräjäoikeuden tuomiosta.

Ali tuomittiin käräjäoikeudessa 5,5 vuoden ehdottomaan vankeuteen tapon yrityksestä, pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Pahoinpitely ja laiton uhkaus tapahtuivat viime vuoden tammikuussa. Ali uhkasi jo tuolloin tappaa naisen sekä pahoinpiteli tätä muun muassa kuristamalla. Avioero laitettiin samalla vireille.

Hovioikeudessa kiistellään siitä, oliko Alin tarkoitus tappaa, murhata tai pahoinpidellä törkeästi ex-vaimoaan. Keskeisiä kysymyksiä ovat, oliko teko erityisen raaka tai julma ja liittyikö siihen vakaata harkintaa.

Mitkä syyt sitten johtivat puukotukseen?

Jo käräjäoikeudessa kävi ilmi, että Alin teon taustalla oli hänen kertomansa mukaan kunnianpuhdistus. Mies syytti vaimoaan avioliiton aikaisesta uskottomuudesta lukuisten miesten kanssa, minkä takia Ali joutui kertomansa mukaan muiden arabimiesten silmissä naurunalaiseksi.

Ali koki, että hänet oli häpäisty.

– Päämieheni on joutunut toisten arabien silmissä naurunalaiseksi asianomistajan toisten miessuhteiden vuoksi, Alin asianajaja Anni-Leena Träskbäck sanoi käräjäoikeudessa.

Ali Rashid Majeed Majeed yhdessä asianajajansa Anni-Leena Träskbäckin kanssa. Kuvan taustalla Pohjanmaan käräjäoikeuden kokoonpano.

Ex-vaimo muisteli miehensä käyttäytymistä käräjäoikeudessa kauhulla.

– Hän haukkui minut todella pahasti, käytti tosi pahoja sanoja, hän kutsui huoraksi ja sanoi, että olen likainen nainen. (…) Hän sanoi, että olen häpeäksi koko perheelle, nainen sanoi kyynelehtien oikeudessa.

– Hän on mustasukkainen ihminen, eikä hän halua, että kukaan olisi parempi kuin hän, nainen sanoi oikeudessa.

– (Hän) ei ole ikinä rakastanut minua. Hän halusi naimisiin, koska hän oli yksin. Hän halusi, että joku huolehtii hänestä ja laittaa ruokaa. Sen takia hän halusi naimisiin. Hän katsoi minua koko ajan alistavalla katseella, nainen sanoi käräjäoikeudessa.

Tällä käytävällä puukotus tapahtui.

Käräjäoikeuden mielestä ex-avioparilla oli ennen veitsi-iskua myös jonkinlaista erimielisyyttä omaisuuden jaosta, mikä saattoi vaikuttaa ”tilanteen laukeamiseen”.

Suunniteltu vai ei?

Käräjäoikeus oli sitä mieltä, ettei puukotusta tehty vakaasti harkiten, eikä se ollut erityisen raaka ja julma.

Tästä Alin ex-vaimo on täysin eri mieltä, ja siksi hän vaatii syyttäjän kanssa, että Alin rangaistusta kovennetaan ja että tämä tuomittaisiin tapon yrityksen sijaan murhan yrityksestä.

– Teko on ollut suunnitelmallinen ja vakaasti harkittu ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä ja on pidettävä perusmuotoa vakavampana, naisen juristin hovioikeuteen jättämässä valituksessa lukee.

– Lausumissa tulee vahvasti esiin (miehen) länsimaisesta näkökulmasta vääristynyt käsitys naisten seksuaalisuudesta ja hänen vahva tahtonsa saada kontrolloida naisen seksuaalisuutta. Juuri tästä onkin kyse kunniaväkivallan käsitteessä – naisten seksuaalisuuden kontrollihalusta, naisen valituksessa todetaan.

Myös syyttäjän mielestä teko oli vakaasti harkittu ja kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Miehen käyttämä teräase oli noin 30 senttimetriä pitkä keittiöveitsi, jota hän kantoi repussaan.

– (Mies) on myös itse esitutkinnassa, ensimmäisessä kuulemisessaan, vahvistanut, että kyseessä on ollut suunniteltu teko ja että hän oli ottanut veitsen tarkoituksella mukaan. Asiassa on myös ensimmäisestä kuulustelusta lähtien ollut riidatonta, että (miehen) teon motiivina on ollut kunnian puhdistaminen, syyttäjän hovioikeuteen jättämässä valituksessa lukee.

Ali vaatii puolestaan tuomionsa lieventämistä ja hän katsoo syyllistyneensä henkirikoksen yrityksen sijaan törkeään pahoinpitelyyn. Alin valituksessa todetaan, ettei hänen ajatuksena ollut tappaa tai murhata. Miehen mukaan hänen tarkoituksena oli kohdistaa veitsen iskut naisen olkapäähän.

– (Mies) on ehtinyt kohdistaa asianomistajaan useita veitsen iskuja, joista ei kuitenkaan ole (...) aiheutunut vakavia vammoja. Asiassa esitetyssä näytössä mikään ei tue sitä, että (mies) olisi jollain tavalla pyrkinyt lyömään asianomistajaa voimakkaammin, mikäli ulkopuoliset eivät olisi puuttuneet tilanteeseen. Siten käräjäoikeuden johtopäätös siitä, että henkirikoksen yritys olisi estynyt vain satunnaisista syistä, on täysin virheellinen, Alin valituksessa todetaan.

– (Mies) tulee tuomita rangaistukseen enintään törkeästä pahoinpitelystä. (Mies) ei ole mieltänyt asianomistajan kuolemaa tekonsa varsin todennäköiseksi seuraamukseksi, Alin valituksessa kirjoitetaan.

Asian käsittely jatkuu Vaasan hovioikeudessa joulukuussa. Istunto pidetään kuitenkin Pohjanmaan käräjäoikeuden tiloissa Vaasassa.

”Pelko jatkuu”

Muutaman päivän päästä 42 vuotta täyttävä ex-vaimo pelkää yhä Alia. Tuomion koventamisen lisäksi nainen vaatii Alilta enemmän korvauksia kuin käräjäoikeus määräsi.

Käräjäoikeus määräsi Alin maksamaan tapon yrityksestä aiheutuneesta henkisestä kärsimyksestä 5 000 euroa, nyt nainen vaatii, että korvaussumma nousee 10 000 euroon.

– Koska päämieheni on yhä elossa, hän on yhä kunniaväkivallan uhkauksen alla, naisen juristin laatimassa valituksessa lukee.

– Rahamäärällisesti tulisi huomioida loukatun ihmisarvolle ja itsetunnolle aiheutuneen loukkauksen hyvittäminen. Tässä yksittäistapauksessa päämieheen kohdistuva loukkaus on epätyypillinen ja olosuhteet muutoin poikkeukselliset. Loukkauksen tosiasialliset vaikutukset loukatun elämänpiirissä ovat suuria ja pelko jatkuu. Tästä syystä korvaus tulisi määrätä tavanomaista korvaustasoa suuremmaksi, valituksessa todetaan.

Asiaa käsitellään Vaasan hovioikeudessa 4.–5. joulukuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?