Suomalais­turisti Chrisin matkan koho­kohta Tyynellä­merellä muuttui hetkessä hengen­vaaralliseksi – oppaan huuto pelasti 40 tonnin jysäykseltä

rac

Julkaistu:

Vaaratilanne oli valaalle vahinko ja lähinnä omaa syytä, Chris sanoo. Valas halusi vain leikkiä.
Suomalaiset matkabloggaajat Christopher ja Hanna olivat perjantaina Tongan vesillä Tyynellämerellä ja saaneet juuri ryhävalasperheeltä kutsun leikkiin, kun oli käydä kalpaten.

Tongan saaristokuningaskunta sijaitsee eteläisellä Tyynellämerellä Samoan eteläpuolella ja Fidžin itäpuolella. Pariskunta oli saapunut sinne juuri päästäkseen uimaan ryhävalaiden kanssa.

Sukelluskouluttajana työskentelevän Christopherin mukaan ryhävalaat ovat hyvin sosiaalisia ja älykkäitä elämiä. Osa Tongan valaista nauttii, kun saa olla tekemisissä ihmisten kanssa, hän uskoo.


Christopher ei syytä läheltä piti -tilanteesta suurta ja ystävällismielistä ryhävalasta, jolla ei ollut tappamisen tarkoitusta. Mies vain oli väärässä paikassa oikeaan aikaan tai oikeassa paikassa väärään aikaan.

Alunperin ryhävalasperheen poikanen kieriskeli ja polski veden pinnassa. Christopher kuvaa poikasta pikkuiseksi, sillä se oli vain viitisen metriä pitkä.

Sitten naaras alkoi kiertää venettä poikasen ja uroksen kanssa.

– Naaras läiski kymmenisen minuuttia pyrstöllään merenpintaa ja näytti meille poikastaan, hän kertoo.


Pariskunta hyppäsi mukaan ”ryhiksien” porukkaan veden syliin, valaiden märkään maailmaan, sinisille laineille ja niiden kuplivaan pinnanalaisuuteen.

Sitten.

– Valaat olivat hiukan kauempana, kun poikanen päätti tehdä U-käännöksen ja tuli suoraan kohti.

Emokin tuli. Uros ui syvemmällä vahdissa.

Kohtaamishetkellä poikanen ja emo tekivät jyrkän käännöksen, jolloin emon iso pyrstö heilahti kohti Christopheria.

Christopher arvioi naaraan pituudeksi noin 18 metriä ja painoksi yli 40 tonnia. Kylkievät olivat kuusi metriä leveitä, ja pyrstö vielä leveämpi. Törmäys olisi vastannut linja-auton alle jäämistä, Christopher vertaa.


Opas ehti juuri huutaa ”watch out” eli ”varo” ja perään runsaasti ylikansallisia huutomerkkejä.

– Katsoin vasemmalle, ja sellainen jättimäinen pyrstö tuli kohti.

– Sen tunsi veden alla, kuinka valtava voima valaalla on.

Christopher ehti juuri ja juuri väistää. Väliin ei jäänyt kuin parisenkymmentä senttiä, hän arvioi.

Christopher ja Hanna ovat olleet matkalla viisi kuukautta. He pitävät matkastaan blogia Aika matkaajat ja päivittävät kuulumisiaan Facebookiin ja Instagramiin.

Matkaan on mahtunut muun muassa sukellus 40 härkähain kanssa. Kohtaaminen ryhävalaiden kanssa on ollut matkan kohokohta.


– Menen maanantaina ottamaan tatuoinnin ryhävalaasta, Christopher sanoo.