Kiusaamisen vastaisen kampanjan taustalta kuoriutuu esiin synkkä vyyhti, joka on jatkunut Suomessa jo vuosia – uhriksi valittu vanhuksia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kiusaamisen vastaisen kampanjan taustalta kuoriutuu esiin synkkä vyyhti, joka on jatkunut Suomessa jo vuosia – uhriksi valittu vanhuksia

Koulurauhaa- ja Nuoren polku -lehtiä myydään yhä tänä päivänä aktiivisesti erityisesti vanhuksille. Niitä markkinoidaan kiusaamisen vastaisena kampanjana.


21.9.2019 7:40 | Päivitetty 24.9.2019 14:17

Porvoossa asuva Maria Koivisto sai tällä viikolla iäkkäältä ja muistisairaalta äidiltään hämmentyneen puhelun.

Äiti kummasteli sitä, että hänen tililtään on veloitettu noin 130 euroa tuotteisiin, joita hän ei ole mielestään tilannut.

Kun äitinsä edunvalvojaksi merkitty Koivisto tarkisti asian pankkitililtä, hän huomasi, että äidiltä oli tosiaankin laskutettu kaksi lehteä. Nuoren polku -lehden laskuun hupsahti 90 euroa ja Koulurauhaa-lehden laskuun 36 euroa.

– Yritin monta kertaa soittaa ja perua tilausta, mutta siitä ei tullut mitään. Englanninkielisestä numerosta sanottiin, että numeroon ei saada yhteyttä.

– Yksi lopulta tavoittamani henkilö sanoi, että en voi tehdä peruutusta, koska äitini pitää tehdä se itse, vaikka minä olen hänen edunvalvojansa, Koivisto kertoo Ilta-Sanomille.

Lehden päätoimittajan mukaan tilausta ei kieltäydytty perumasta, vaan asiakaspalvelu ”vaati jättämään peruutuksen kirjallisena”. Päätoimittajan näkemyksen mukaan tämä menettely johtui ”asiakkaan käytöksestä”.

Nuoren polku -lehden esittelysivu vaikuttaa hyvin ammattimaiselta.

Useat koulukiusaamisen vastaiset lehdet ovat ryvettyneet viime vuosina huonossa maineessa.

Vantaan Sanomat uutisoi jo vuonna 2016, että Koulurauhaa!-lehteä kauppaa tuomittu talousrikollinen. Osa helsinkiläismiehen 1990–2000-luvulla tekemistä rikoksista liittyi Vantaan Sanomien mukaan koulukiusaamisen vastaisen taistelun varjolla tehtyihin huijauksiin.

Koulurauhaa!, Kouluturvaa, Nuoren polku ja nykyinen Koulurauhaa ovat alun perin kaikki neljä eri yritysten lehtituotteita. IS:n selvityksen mukaan yritysten toiminnasta löytyy kuitenkin yhteneväisyyksiä.

Koulurauhaa!-lehden kustantamisesta vastasivat vuosina 2015–2016 KR Kustannus Oy ja Zendra Oy. KR Kustannus on lopettanut toimintansa.

Kouluturvaa-lehteä kustantanut KT Kustannus on tällä hetkellä rikostutkinnan alla. Sekin yritys on jo lopetettu.

Kouluturvaa-lehden loputtua alkoi ilmestyä Nuoren polku -lehti, joka on esimerkiksi Helsingin Sanomien mukaan lähes identtinen tuote Kouluturvaa-lehden kanssa. Myös yrityksen työntekijät siirtyivät Kouluturvaa-lehden palveluksesta Nuoren polku -lehden palvelukseen. HS:n mukaan Nuoren polun aiempi kustantaja SME Finance Holding linkittyy 2000-luvulla paljastuneeseen Kiusattujen tuki -huijaukseen.

Nyt ilmestyvä lehti on nimeltään Koulurauhaa ja sitä kustantaa Kiva Kustannus Oy. Kiva Kustannus Oy kustantaa nykyään myös Nuoren polkua.

Ensimmäisen Koulurauhaa!-lehden, Kiusattujen tuki -projektin, Nuoren polku -lehden edellisen ja nykyisen version ja nykyisen Koulurauhaa-lehden päätoimittaja on IS:n tietojen mukaan yksi ja sama henkilö. Yritystietojen mukaan hän on myös ollut mukana Zendra Oy:n hallituksessa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV kertoi viime maaliskuussa, että se on saanut yli 600 yhteydenottoa kuluttajilta koskien KT Kustannusta. Kyseinen yritys markkinoi puhelimitse Kouluturvaa-lehteä.

Kiva Kustannus Oy:n edustajat vakuuttavat IS:lle, että samankaltaisuuksista huolimatta Kiva Kustannus Oy ei liity millään tavalla KT Kustannukseen ja jo kuopattuun Kouluturvaa-lehteen, josta on tehty rikosilmoitus ja satoja valituksia KKV:lle.

– Yhtiöni Kiva Kustannus on ostanut Koulurauhaa -lehden liiketoiminnan toukokuussa ja en hyväksy mitään laittomuuksia toiminnassamme, viestittää Kiva Kustannus Oy:n omistaja Mirva-Leena Kärkkäinen IS:lle.

Nuoren polku- ja Koulurauhaa-lehtiä markkinoidaan aktiivisesti.

Koivisto selvitteli tilausta ja hänelle valkeni, että lehdet eivät edes tulisi hänen äidilleen postissa. Sen sijaan ne oli merkitty lähetettäväksi espoolaiseen kouluun oppilaiden luettavaksi lahjana koululle. Koivisto tarttui puhelimeen ja soitti rehtorille asiasta.

– Hämmästyin aika paljon, kun soitin sitten sinne koululle ja sen koulun rehtori sanoi minulle, että he eivät ole edes nähneet sellaista lehteä. Heillä ei ollut asiasta mitään tietoa.

Koulurauhaa-lehdellä on kotisivut, joista löytyy julkisuudesta tuttujen, arvostettujen ammattilaisten haastatteluja ja kuvia.

Yksi heistä on Arman Alizad, joka on puhunut julkisuudessa usein kiusaamista vastaan.

– Muistan, että minua haastateltiin sitä lehteä varten viitisen vuotta sitten. Annoimme silloin Meeri Koutaniemen kanssa useille lehdille haastatteluja liittyen uuteen tv-ohjelmaamme, Alizad sanoo.

– Saan edelleen aina silloin tällöin sähköpostia eri ihmisiltä, että tiesitkö, että sinun kasvosi ovat sen lehden sivuilla.

Kun Koulurauhaa-lehden kotisivuja selailee, sivun alalaidasta löytyy tummalla pohjalla oleva laatikko, jossa lukee otsikko ”uusin lehti”. Siinä komeilee kuva lehden kannesta, jossa on Alizadin kuva.

Kansikuva on verkkosivuilla niin pienenä versiona, että julkaisuvuodesta ei saa selvää. Vaikka kuvan tallentaa koneelle ja sitä yrittää suurentaa, vuosinumero on pikselimössöä.

Todellisuudessa tämä ”uusin numero” Koulurauhaa-lehdestä on julkaistu vuosikausia sitten.

Alizad sanoo, että kyseessä ei ole ainoa kerta, kun hänet on liitetty mukaan johonkin sellaiseen, missä hän ei haluaisi olla mukana.

– Juuri vähän aikaa sitten oli sellainen bitcoin-huijaus, että somessa levisi minun ja muiden julkkisten kuvia ja huonolla suomella kirjoitettuja juttuja. Siitä kävin tekemässä rikosilmoituksen.

– Tällaisia sattuu aina välillä. Se on tosi kurjaa. Tälle asialle en kuitenkaan voi mitään, koska olen itse antanut silloin vuosia sitten haastattelun.

Lehteä kustantava taho myöntää, että nettisivuilla on vanhentuneita tietoja.

– Olemme tehneet virheen siinä, että olemme hitaasti päivittäneet kotisivujamme. Viimeisen lehden osalta sivuilla on vanha tieto. Uudet kotisivut ovat viimeistelyä varten valmiit.

Arman Alizadin kuva komeilee Koulurauhaa-lehden kotisivuilla.

KKV ilmaisi tiedotteessaan viime maaliskuussa selväsanaisesti, että kuluttajien tekemät sadat ilmoitukset osoittavat tahallisen harhaan johtamisen olevan järjestelmällistä. Kuluttaja-asiamies on katsonut, että KT Kustannuksen toiminnassa täyttyvät sekä petoksen yrityksen että markkinointirikoksen tunnusmerkit.

Kuluttaja-asiamies kehottaa välttämään yrityksen kanssa asioimista. Se on tehnyt tapauksesta tutkintapyynnön poliisille jo tammikuussa 2018.

Helsingin poliisista vahvistetaan IS:lle, että tutkintapyyntö on kirjattu ja esitutkinta aloitettu vuonna 2018.

Tutkinnanjohtaja Tapio Hyvönen Helsingin poliisilaitokselta vahvistaa, että rikostutkinta KT Kustannuksen toiminnasta on edelleen käynnissä. Hän ei kommentoi asiaa enempää.

KT Kustannus on sen jälkeen lopettanut toimintansa, mutta Kiva Kustannus Oy myy nyt hyvin samankaltaisia tuotteita.

KKV:n johtava asiantuntija ja lakimies Jari Suurla ei ole tyytyväinen siihen, miten asiat ovat edenneet.

– Nämä kaverit pistävät saman homman aina toisella nimellä pystyyn. Poliisille on tehty rikosilmoitus, mutta vaikuttaa siltä, että se ei ole johtanut yhtään mihinkään, Suurla puuskahtaa.

Suurla on perehtynyt KKV:n saamiin satoihin valituksiin. Hänen mukaansa niissä toistuu sama tarina: usein kohteena ovat vanhukset, joille annetaan tarkoituksella käsitys, että kyseessä on hyväntekeväisyyskampanja.

Suurla sanoo uskovansa, että tapausta ei saada ikinä ratkaistua. Kun yksi yritys joutuu lopettamaan toimintansa, samat tekijät aloittavat toiminnan uudella nimellä.

– Meidän näkökulmasta vaikuttaa siltä, että poliisilla ei ole resursseja hoitaa tätä kunnolla. Toiminta jatkuu yhä, vaikka tutkintapyyntö on tehty jo kauan aikaa sitten.

Suurla kehottaa ottamaan yhteyttä kuluttajansuojavirastoon, jos epäilee joutuneensa harhautetuksi. Suurlan mukaan riitautetut tapaukset päättyvät lähes poikkeuksetta huijatun eduksi.

– Yritykseltä pitäisi löytyä tallennenauha tai muu, jonka avulla he voisivat selvästi todistaa, että kaupoista on sovittu ja asiakas on ymmärtänyt selkeästi, mistä on kyse. Melkein koskaan heiltä ei näitä nauhoja löydy.

Artikkelia korjattu maanantaina 23. syyskuuta klo 16.33: Artikkelia tarkennettu lehtien ja yritysten nimien osalta kauttaaltaan. Artikkelissa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että KT Kustannus on lopettanut toimintansa, mutta täsmälleen samannimisiä lehtiä myytäisiin nyt Kiva Kustannus Oy -nimisen yrityksen alla. Näin ei ole: Kiva Kustannus Oy kustantaa nykyään Koulurauhaa-lehteä ja Nuoren polkua, mutta se ei myy lainkaan Kouluturvaa-lehteä.

Lisätty Kiva Kustannus Oy:n omistajan kommentit asiaan. Lisätty poliisin vahvistus siitä, että rikostutkinta on edelleen työn alla.

Artikkelin joitakin kohtia on täsmennetty 24. syyskuuta klo 14.00 ja lisätty lehden tekijöiden kommentteja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?