Yksi ääni ratkaisi Kataisen Sitra-pestin – PS, vihreät ja vasemmisto äänestivät Wileniusta

Julkaistu:

Katainen aloittaa vuoden alussa ja tienaa 18 500 euroa kuussa.
EU-komissaari Jyrki Katainen (kok.) valittiin Sitran yliasiamieheksi perjantaina. Valinnan ratkaisi vain yksi ääni salaisessa lippuäänestyksessä, joten Kataisen valinta ei ollut läpihuutojuttu, kuten etukäteen uumoiltiin.

Valinnan teki Sitran hallintoneuvosto, joka koostuu kansanedustajista. Katainen sai viisi ääntä ja kilpakumppani, Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuksen professori Markku Wilenius neljä ääntä.

Hallintoneuvoston demarit, kokoomuslaiset ja keskusta äänestivät Kataista.

– Kolme tekijää painoi valinnassa Jyrki Kataisen suuntaan. Ensinnäkin yhteiskunnallisten uudistamistarpeiden hyvä ymmärrys ja toisekseen vahvat kansainväliset verkostot, Sitran hallintoneuvoston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) kertoi STT:lle.

Yhteiskunnallisten uudistamistarpeiden ymmärryksellä Lindtman tarkoittaa sitä, että Katainen on työskennellyt muun muassa kiertotalouden, ilmastonmuutoksen, tekoälyn ja ikärakenteen muutoksen parissa.

Kolmas tekijä oli Lindtmanin mukaan Kataisen johtamiskokemus isoista asiantuntijaorganisaatioista.

Sitra eli Suomen itsenäisyyden juhlarahasto on eduskunnan alainen rahasto, joka toimii tulevaisuuteen keskittyvän ajatushautomon tapaan. Ylijohtaja hallinnoi noin 800 miljoonan euron arvoista pääomaa, mikä tekee ylijohtajasta merkittävän vallankäyttäjän.

Katainen on toiminut vuodesta 2014 Euroopan komission varapuheenjohtajana vastuullaan EU:n työllisyys, kasvu, investoinnit ja kilpailukyky. Aiemmin hän on ollut muun muassa Suomen pääministeri ja valtiovarainministeri.

Yliasiamiehen bonuksista luovutaan

Wileniusta äänestivät perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto. Wileniusta äänestäneiden perusteluissa on jonkin verran samaa kuin Kataisen. Hanna Sarkkinen (vas.) kertoo STT:lle äänestäneensä Wileniusta muun muassa siksi, koska tällä on kokemusta johtamisesta kansainvälisessä liikemaailmassa ja vahvat yhteydet kansainvälisessä tutkimusverkostossa.


Wileniuksen kannattajat kuitenkin painottivat selvästi enemmän tutkimuskokemuksen merkitystä.

– Tutkimusosaamista ja sen soveltamista yhteiskunnan eri toiminnoissa valitettavasti korostettiin hyvin vähän valintaprosessissa ja hakijoiden arvioinnissa, sanoo kansanedustaja Mari Holopainen (vihr.) tiedotteessa.

Ennen äänestystä Sitran hallintoneuvosto haastatteli molemmat kärkiehdokkaat. Sitran hallitus esitti jo viime viikolla tehtävään Kataista ja monet pitivät valintaa jo liki varmana, mutta hallintoneuvosto halusi vielä pitää haastattelukierroksen kärkihakijoille.

Kataisen tehtävä EU-komissaarina on päättymässä, eikä hän halua kommentoida valintaa ennen kuin komission prosessi uuden tehtävän vastaanottamisen suhteen on valmis.

Twitterissä Katainen esitti hallintoneuvostolle suuret kiitokset luottamuksesta.

– On mahtavaa saada liittyä innostavan tulevaisuustalon porukkaan. Mm. kestävä kiertotalous ja ihmisiä palveleva AI tarvitsee uusia ajatuksia ja toimivia käytäntöjä, Katainen tviittasi.

AI tarkoittaa tekoälyä.

Kataisen viisivuotinen kausi alkaa vuoden alussa.

Hallintoneuvosto myös päätti, että yliasiamiehen kuukausipalkka on 18 553 euroa ja että tulospalkkiojärjestelmästä ja lisäeläkejärjestelystä luovutaan. Nykyisen yliasiamiehen Mikko Kososen kokonaisansiot olivat noin 22 600 euroa kuukaudessa bonukset mukaan lukien. Katainen saa vain peruspalkan, jonka päälle tulevat kuitenkin esimerkiksi lomarahat ja muut normaalit työsuhteen edut

Wilenius sai yhden äänen vähemmän

Sitran yliasiamiehen valinta ratkesi yhden äänen erolla. Näin kansanedustajista koostuva hallintoneuvosto äänesti perjantaina.

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen, 5 ääntä
 • Antti Lindtman (sd.)
 • Pia Viitanen (sd.)
 • Petteri Orpo (kok.)
 • Kalle Jokinen (kok.)
 • Markus Lohi (kesk.)
Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuksen professori Markku Wilenius, 4 ääntä
 • Jani Mäkelä (ps.)
 • Ville Vähämäki (ps.)
 • Mari Holopainen (vihr.)
 • Hanna Sarkkinen (vas.)

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt