Kansanedustaja Elina Lepomäki: ”Olen päättänyt, että nämä eivät ole mitkään missikisat”

Julkaistu:

Elina Lepomäki (kok) sanoo ymmärtävänsä hyvin sen, että poliitikkoja arvioidaan myös ulkonäön perusteella. Hän itse on kuitenkin päättänyt olla ottamatta liikaa paineita ulkonäöstään.

Kokoo­muksen kansan­edustaja Elina Lepomäki, 37, kertoo, että poliitikon uran aikana hänen ulko­näköönsä liittyvät kommentit ovat olleet moninaisia. Lepomäkeä parjataan välillä siitä, että hän on liian vakavailmeinen, ja myös esimerkiksi vaatetuk­sesta tulee säännöllisesti palautetta – sekä positiivista että negatiivista.

– Kommentteja tulee ihan laidasta laitaan. Välillä tulee esi­merkiksi, että onpas hän väsyneen näköinen.

– Oikeastaan vasta julkisuuden kautta olen tajunnut, että minulla on selkeästi vakava perusilme. Ei se aiemmassa työelämässä ollut mitenkään ilmeistä, Lepomäki sanoo ja naurahtaa.

Myös sisäministeri Maria Ohisalo, 34, (vihr) kertoi aiemmin, että hänen ulkonäköään on poliitikon uran varrella kommentoitu paljon – myös ikävästi.

Ohisalo arvelee, että siinä missä nuorten naisten asiantuntijuutta sivuutetaan keskittymällä ulkonäköön, iän myötä naisten on toisaalta vaikeampi päästä näkyville ylipäätään.

– Nainen on siis aina joko liian nuori, vanha, näkyvä tai näkymätön. Tasa-arvossa on tässäkin vielä tekemistä.

Elina Lepomäki on aiemmin työskennellyt muun muassa analyytikkona Nordeassa sekä johtajana Royal Bank of Scotlandissa.

Hän kertoo, että politiikkaan lähtiessä oli jopa yllättävää, kuinka paljon poliitikkojen ulkonäköä kommentoidaan. Lepomäki sanoo kuitenkin päättäneensä, ettei aio antaa ulkonäköön liittyvien kommenttien haitata elämäänsä tai vaikuttaa hänen itsetuntoonsa.

– Ei paineita pysty luomaan kenellekään, vaan se on itsestä kiinni, ottaako niitä vai ei. Olen itse päättänyt, että nämä eivät ole mitkään missikisat.


Vaikka kuinka yrittäisi olla ottamatta paineita, joskus esimerkiksi eduskunnassa räpsäistyt epäedustavat valokuvat harmittavat.

Aiemmissa työpaikoissa ei ollut niin väliä, olivatko vaatteet ja meikit joka päivä viimeisen päälle, mutta eduskunnassa on toisin.

– Jokainen voi miettiä sitä, millaista olisi, jos omalla työpaikalla olisi sellainen mahdollisuus, että mihin tahansa kellonaikaan voi joku tulla ottamaan kuvan, ja sitten se kuva saattaa olla eri lehdissä jopa vuosia.

– Ei siinä auta muu kuin ajatella, että kuva on mitä on. Jos on aamulla aikaisin vienyt lapset hoitoon ja katsonut, onko heillä kurahousut mukana, niin ei sitä ihan joka aamu kahdeksalta ole kaikkein raikkaimmillaan.


Lepomäki arvelee, että naispoliitikkojen ulkonäköä arvioidaan miespoliitikkoja enemmän ja yksi syy siihen lienee se, että naispoliitikoilla on mahdollisuuksia pukeutua vaihtelevasti toisin kuin miespoliitikoilla. Se taas luo kansalle ja medialle enemmän tilaisuuksia kommentoida ulkonäköä.

Julkinen ammatti pakottaa näyttämään huolitellulta, mutta välillä Lepomäki pysähtyy pohtimaan sitä, paljonko ulkonäöstä huolehtimiseen uppoaa aikaa.

– Olen välillä miettinyt sitä, että jos sen kaiken ajan, jonka käytän hiusten laittamiseen ja meikkaamiseen, voisin käyttää johonkin hyödylliseen, niin olisiko tässä jo väitöskirja tehtynä.

Lue kaikki Oon hyvä näin -juttusarjan jutut täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt