Näin kauneusihanteet ovat muuttuneet reilussa sadassa vuodessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin kauneusihanteet ovat muuttuneet reilussa sadassa vuodessa

Naisen kehoon on kautta aikojen liitetty odotuksia, ja viimeisen sadan vuoden aikana naiset ovat ehtineet tavoitella milloin hoikkaa, laihaa ja kurvikasta ja milloin lihaksikasta vartaloa.

22.9.2019 6:30

Ilta-Sanomat käsittelee juttusarjassa ulkonäköpaineita, jotka varjostavat monen nuoren elämää.

Hoikka kuin Twiggy, muodokas kuin Marilyn, siro mutta samaan aikaan lihaksikas ja androgyyni. Käsitykset siitä, millainen on ihan­teellinen nais­keho, ovat vaihtuneet reilussa sadassa vuodessa vauhdilla. Ihanteet eivät ole jääneet vain muotikuvastojen sivuille, vaan niihin on pyritty mukautumaan milloin kaali­soppa­kuureilla, milloin solarium-­rusketuksella ja oikeita kohtia korostavilla vaatteilla.

Kirjailija Kaari Utrion teos Bella Donna – kaunis nainen kautta aikojen (Tammi) selvittää naiskehoon liitettyjä ihanteita antiikin ajasta nykyaikaan. IS koosti grafiikkaan, mitä naisen keholta on odotettu.

1910-luku

Ennen 1910-lukua vyötäröä korostettiin korsetilla, ja mekkojen helmat olivat näyttäviä. 1910-luvulla tyylistä tulee aiempaa vaatimattomampi.

1920-luku

Korsetti jouti pois, ja pitkien mekkojen ja hameiden helmat pätkäistiin nilkoista lähemmäs polvia. Sääriä ei enää peitelty eikä vyötäröä korostettu. Mekoista tuli suoria, ja niiden tarkoitus oli esitellä kantajansa hoikkaa vartaloa.

1920-luvun nainen ei säästellyt meikkiä. Poskipunaa pantiin keskelle poskea, huuliin maalattiin punaa ja näyttävä amorinkaari, luomiin tummaa väriä. Pitkät hiukset leikattiin polkkatukaksi. Ihanteena olivat hoikka vartalo, pienet rinnat ja pieni takapuoli.

1930-luku

Naiset palasivat korostamaan vyötäröä. Helmat pitenevät jälleen. Kun edellisellä vuosikymmenellä hiukset leikattiin lyhyeksi, 1930-luvulla ne saivat jälleen kasvaa. Kampaukset yleistyivät.

1940-luku

Köyhänä sota-aikana ulkonäkö jäi toissijaiseksi. Vanhoja vaatteita parsittiin. Puhtautta pidettiin arvossa. Kun kaivattiin jotakin sievää, hiuksia kiharrettiin papiljoteilla.

1950-luku

Kurjuus hellitti, ja naiset alkoivat taas kaunistautua enemmän kuin edellisellä vuosikymmenellä. Pukeuduttiin vyötäröliiveihin ja kellohelmamekkoihin. Tyylivaikutteita haettiin muotilehdistä.

Kampauksen leikkaus kasvatti merkitystään ja permanentti nousi suosioon. Pitkiä hiuksia pidettiin vanhanaikaisena ja vanhentavana. 1950-luvulla tyylin esikuvina Suomessa olivat esimerkiksi Lenita Airisto ja Armi Kuusela. Meikkityyli muuttui taas, ja silmistä pyrittiin luomaan näyttävät nestemäisellä rajausvärillä, luomivärillä ja ripsivärillä.

1960-luku

Pitkä tukka teki paluun. Hiuksia tupeerattiin ja laitettiin nutturalle. Kun niukan sota-ajan jälkeen nainen oli saanut luvan lihoa, 1960-luvulla alettiinkin arvostaa laihaa. Lantion tuli olla kapea ja takapuolen timmi. Hameen helmat lyhenivät lisää. Muotiin tulivat suppilo- ja minihameet. Tyyli-ikoniksi nostettiin siro Twiggy.

1970-luku

Naisen piti yhä olla hoikka, mutta vaatteista tuli väljempiä kuin aiemmin: oli pitkiä puseroita ja leveälahkeisia farkkuja. Vyöllä korostettiin kerrosten alle jääneitä muotoja. Pitkiä jalkoja ihailtiin. Kengän pohjaan pantiin korot. Napa alkoi näkyä, kun lantiohousut ja lyhyet paidat tulivat katukuvaan.

1980-luku

1980-luvulla naiset alkoivat näyttää asemaansa tyylin avulla, ja vaikutteita haettiin miesten muodista. Tuli bleisereitä, olkatoppauksia, pitkiä housuja ja kapeita hameita.

1990-luku

Hoikkuus ja liikunnallisuus tulivat muotiin, ja lihasten annettiin näkyä. Kauneuskirurgia yleistyi.

2000-luku

Pukeutumistyyli vapautui entisestään, ja meikistä tuli luonnollinen. Kauneuteen liitettiin ulkomuodon lisäksi terveys ja liikunnallisuus. Säteilevyyttä alettiin pitää tavoiteltavana.

2010-luku ja tulevaisuus

Länsimaissa ihannoidaan päivettynyttä ihoa, ja rusketus hankitaan vaikka solariumilla tai suihkurusketuksella. Vahvan ja terveen kehon arvostus kasvaa, ja terve ja muodokas naiskeho on kaunis. Vaikutteita otetaan amerikkalaisjulkkis Kim Kardashianin kehosta ja tyylistä. Takapuoli treenataan timmiksi. Samaan aikaan kehopositiivisuus alkaa yleistyä, ja kauneutta aletaan hahmottaa aiempaa monipuolisempana. Sosiaalinen media alkaa määrittää trendejä entistä voimakkaammin.

Lähteet: Kaari Utrio: Bella Donna – Kaunis nainen kautta aikojen (Tammi), CNN

Lue kaikki Oon hyvä näin -juttusarjan jutut täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?