Ensimmäiset syytteet lasten raiskaus­vyyhdissä – näistä rikoksista miehiä syytetään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ensimmäiset syytteet lasten raiskaus­vyyhdissä – näistä rikoksista miehiä syytetään

Neljää epäiltyä vastaan nostettu syytteet KRP:n tutkimassa suuressa hyväksikäyttö- ja videointivyyhdissä.

Pääepäilty 58-vuotias on aiemmin ollut syytettynä huumerikoksista kristallihuumejutussa.­

20.9.2019 11:35 | Päivitetty 20.9.2019 14:43

Keskusrikospoliisin (KRP) tutkimassa laajassa lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten vyyhdissä on nostettu ensimmäiset syytteet. Pohjanmaan syyttäjänvirasto tiedotti perjantaina, että neljää henkilöä vastaan on nostettu syytteitä.

Syytteet koskevat muun muassa törkeitä lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöä, törkeitä raiskauksia ja törkeitä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisiä.

KRP kertoi poikkeuksellisesta seksuaalirikoskokonaisuudesta 27.3. Kuvassa rikosylikomisario Sari Sarani (vas.) ja tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare.­

KRP on kertonut aiemmin, että suomalaisia lapsia olisi huumattu ja raiskattu ja teot olisi kuvattu suorana verkkoon. KRP:n mukaan tekoihin liittyi piirteitä natsismista, satanismista ja fetisismistä. Yhdessä tapauksessa lapsi epäillään huumatun videoinnin aikana.

Seksuaalirikosten epäillään tapahtuneen vuosina 2007–2014. Kuvamateriaalia koskevat rikokset ajoittuvat vuosiin 2007–2017.

Koko vyyhdin päätekijäksi epäillään 58-vuotiasta miestä, joka aiemmin asui Pohjanmaalla, mutta on nykyään kirjoilla Lapissa. Hänen epäillään organisoineen ympärilleen ringin, jossa levitettiin ja myös tuotettiin väkivaltaista kuvamateriaalia lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Suomessa tuotettuja videoita on KRP:n mukaan päätynyt myös kansainväliseen levitykseen.

Pääepäilty 58-vuotias sai syytteitä useista eri rikoksista. Nimikkeitä ovat lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittäminen, väkivaltakuvauksen levittäminen, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito.

Juttukokonaisuudessa on syyteharkinta vireillä myös Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastossa ja esitutkinta Helsingissä. Päätöksiä niistä odotetaan vielä.

Pohjanmaan haarassa syytteitä sai pääepäillyn ohella kolme muuta miestä. Vaasalainen 43-vuotias mies joutuu syytteeseen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta, törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

49-vuotiaan miehen saama yksi syyte koskee törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Lisäksi 23-vuotias pohjanmaalainen mies sai syytteen huumausaineen käyttörikoksesta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Nuorin epäilty kertoi IS:lle keväällä, että pääepäillyllä 58-vuotiaalla oli tapana juottaa nuorille alkoholia ja tarjota huumeita. Vastineeksi huumeista hän antoi ottaa kuvia itsestään.

Juttukokonaisuuden Pohjanmaan haaran syyttäjän Jaana Nyrhisen mukaan epäillyt ovat pääosin joko kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin tai eivät ole esitutkinnassa ottaneet kantaa syyllisyyteensä tai syyttömyyteensä.

Nyrhinen teki perjantaina myös seitsemän syyttämättäjättämispäätöstä. Niissä oli kysymys epäillyistä huumausainerikoksista tai pahoinpitelyistä.

Pahoinpitelyt olisivat tapahtuneet alaikäisille alkoholia juottamalla. Näissä 2013–2014 sattuneissa tapauksissa syyteoikeus oli kuitenkin jo vanhentunut.

Epäillyt huumerikokset liittyivät kristallihuumeeseen. Syyttäjä kuitenkin katsoi, että miehille aiemmin huumerikoksista tuomitut rangaistukset riittivät kattamaan nämäkin 2014–2017 tehdyt teot.

Kyseiset miehet ovat jo saaneet vankeustuomiot suuressa kristallihuumejutussa, joka käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa viime vuonna.

Korjaus 20.9.2019 kello 13.40: Tutkintakokonaisuuden Helsingin haara on vasta esitutkinnassa, ei vielä syyteharkinnassa, kuten jutussa alun perin luki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?