Ruotsissa kesäsää, meillä sadetta – lämmin korkeapaine koukkaa Suomen ohi viikonloppuna

rac

Julkaistu:

Kesäinen sää näyttää olevan Suomessa enää muista vain. Ruotsissa sitä vielä riittää.
Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ari-Juhani Punkka kertoo, että perjantain aikana eteläiseen Suomeen saapuu vaatimaton korkeapaineen alue. Syksy on kuitenkin jo pitkällä, joten korkeapaine ei enää automaattisesti tarkoita lämmintä ja aurinkoista säätä.

– Jo perjantain aikana lännestä saapuu yhtenäinen sadealue, joka tavoittaa läntiset maakunnat illalla. Niissä sää vaihtuu pilviseksi.

Sateet levittäytyvät lännestä hitaasti kohti itää. Yön aikana idässä ja pohjoisessa on vielä kylmää, noin viisi pakkasastetta. Kylmintä on Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan seudulla.

Maan pohjoisosissa ja keskivaiheilla tienpinnat jäätyvät. Ilmatieteen laitos antaa varoituksen Pirkanmaalle, Keski-Suomeen, Etelä- ja Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan, Keski-Pohjanmaalle, Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaan itäosiin. Varoitus koskee myös Enontekiötä, Inaria ja Utsjokea.

Lisäksi tieliikennekeskus on varoittanut Pohjois-Pohjanmaalla liikkujia jäätyneistä tienpinnoista. Ilmatieteen laitoksen mukaan liikenteen sujuvuus heikentyy ja keskinopeus laskee.

Lauantaina saapuva sadealue toimii jakajana kylmän pohjoisen ja eteläisen lämpimän ilmamassan välillä. Vielä joitain päiviä sitten näytti siltä, että lämmin ilma yltäisi myös Suomeen, mutta Punkka kertoo, että se kulkee viistäen ohi. Lämpimintä näyttäisi olevan Ahvenanmaalla, jota lämmin ilmamassa hipoo.

– Eteläisessä Ruotsissa tulee olemaan lauantaina iltapäivällä yli kahdenkymmenen asteen lämpötilojen olosuhteet. Meillä taas tulee sateita maan etelä- ja keskiosissa. Pohjoinen jää selkeästi kylmemmän ilmamassan puolelle ja lämpötilat jäävät viiden asteen tienoille, Punkka sanoo.

Sunnuntaina sateet väistyvät ja valtaosassa maata on poutaa. Matalapaine siirtyy itään ja korvautuu pohjoisen ja luoteen välisellä, Punkan mukaan raikkaalla tuulella.

– Aurinko pääsee pilkahtelemaan, mutta tuuli tekee iltapäivän säästä vähän ikävän. Lämpötilat nousevat etelässä noin kymmenkuntaan asteeseen, mutta pohjoisessa jäädään noin viiteen.

Kaikista pilvisimmillä paikkakunnilla voidaan jäädä vielä senkin alle. Merkit viittaavat siihen, että ensi viikon alussakin mennään sään suhteen vielä syksyisemmissä merkeissä, mutta korkeapaineen parissa.

– Yhtä kaikki, viileässä ilmamassassa ollaan. Iltapäivän lämpötilat jäävät mataliksi. Alkuviikollakin korkeimmat lämpötilat ovat varmaan kymmenen asteen paikkeilla. Jos pilvimassa pääsee repeilemään yön aikana, niin voidaan mennä pakkasen puolelle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt