Tämä on uimahallien yleisin riesa – Kotkalainen uimavalvoja Ismo: Sääntöjä rikotaan päivittäin

Julkaistu:

Kaikki eivät noudata uimahallien sääntöä suihkussa käymisestä ennen altaaseen menoa. Peseytymättömyys aiheuttaa asiantuntijan mukaan monenlaisia ongelmia.
Hikeä, virtsaa, hiuslakkaa, meikkiä ja voiteita. Näitä kaikkia aineita uima-altaan veteen voi joutua, jos suihku jätetään väliin ennen altaaseen pulahtamista.

Helsingissä Malmin ja Siltämäen uimahallien hallipäällikkönä toimivan Janne Hartosen mukaan peseytymättömyys on uimahallien ongelma numero yksi.

– Yleisin ongelma on se, etteivät ihmiset käy suihkussa ennen altaaseen menoa. Ongelma koskee sekä naisia että miehiä.

Vanhemmat voivat Hartosen mukaan näyttää esimerkkiä lapsille.

– Lapset peseytyvät hyvin, jos vanhemmatkin peseytyvät. Se esimerkki on heidän kohdallaan tärkeää.

Julkisuudessa on ollut paljon keskustelua oikeanlaisesta uima-asusta. Hartonen muistuttaa, etteivät sortsit kuulu altaaseen, vaan ainoastaan uimahousuilla saa uida.
Vaikka uimarit yleensä noudattavat sääntöjä hyvin, syy peseytymättömyyteen on Hartosen mukaan yksinkertainen.

– Kyllä se on yleensä vain viitsimisestä kiinni. Voi olla, että on hiukset ja meikit laitettu, eikä niitä haluta pestä pois.

”Välillä tullaan alasti uimaan”

Toistakymmentä vuotta uimavalvojana työskennellyt Ismo Ovaska törmää asiakkaiden peseytymättömyyteen lähes päivittäin.

– Säännöt on tehty rikottaviksi ja niitä rikotaan jatkuvasti päivittäin, kertoo Kotkassa Katariinan uimahallissa työskentelevä Ovaska.

– Tullaan esimerkiksi hiukset kuivina altaaseen ja koetellaan onnea, että huomaavatko valvojat. Usein tullaan myös meikit päällä uimaan. Jotkut tulevat altaalle kalsareissa, kun uimahousut ovat jääneet kotiin.

Ovaska on nähnyt härskejäkin sääntöjen rikkomisia.

– Välillä jotkut tulevat alasti uimaan. Tätä tapahtuu varsinkin kesäisin, kun ihmiset ovat kesämökillään tottuneet uimaan alasti ja se on sitten jäänyt päälle. Joskus joku on ylpeä omasta varustuksestaan ja lähtee kiertelemään uimahallia hymy kasvoillaan. Meitä löytyy joka junaan, Ovaska toteaa.

Ovaskan mukaan uimavalvojat puuttuvat sääntöjen rikkomisiin kohteliaasti mutta napakasti. Suurin osa tottelee kiltisti valvojien pyyntöä peseytymisestä, mutta on myös niitä, jotka laittavat hanttiin.

– Välillä joku naureskelee ja jää siihen pyörimään, että enpäs varmasti mene. Jotkut haluavat näyttää olevansa uimahallin yläpuolella, eivätkä piittaa järjestyssäännöistä.

Ovaskan mukaan sääntöjä rikkovat niin miehet kuin naisetkin.

– Tuolla kun kiertää pesuhuoneissa, niin sekä miehet että naiset käyvät uima-asut päällä suihkussa tai saunassa. Joskus tulee valituksia, että altaalla joku haisee tai meikkejä ei ole pesty.

Ovaska kokee ongelmallisena sen, ettei peseytymistä voi valvoa riittävästi.

– Pesuhuoneessa ei ole minkäänlaista valvontaa, niin se menee helposti ihmisten kyttäämiseen. Meidän työnä on valvoa allasaluetta, ettei kukaan huku. Nyt tuntuu, että meidän pitäisi keskittyä yhä enemmän uimareiden vaatetukseen ja hygieniaan.

Likaisena veteen meneminen kuormittaa allasvettä

Päivittäin uimahalleilla työskentelevä hallipäällikkö Janne Hartonen on nähnyt, että veteen joutuu joskus paljon epämiellyttävämpää kuin hiki ja kosmetiikka.

– Ulostevahinkoja sattuu jonkun verran. Myös oksennusta on päätynyt uima-altaaseen. Kyllä ne ovat niitä pahimpia.

Tällaisessa tilanteessa allas siivotaan perusteellisesti.

– Suljemme ja siivoamme altaan. Sitten kierrätämme veden suodattimien läpi, jotta kaikki lika saadaan pois vedestä. Ison altaan puhdistusoperaatioon voi mennä kuusikin tuntia aikaa, Hartonen kertoo.

Allasvesiolosuhteiden tekninen asiantuntija Ilpo Johansson Uimaopetus- ja hengenpelastusliitosta muistuttaa, että mitä likaisempina uimarit menevät altaaseen, sitä enemmän joudutaan käyttämään kemikaaleja allasveden puhdistamiseen.

– Jos menee likaisena altaaseen, altaassa oleva kloori reagoi likaan ja tämä aiheuttaa haitallisia kloorinyhdisteitä. Tässä tapauksessa kloori voi alkaa haista pahalle ja voi pahimmillaan ärsyttää silmiä ja limakalvoja.

– Peseytymisvaatimuksessa on kyse uimareiden ja henkilökunnan terveyden suojelemisesta, Johansson sanoo.

Johansson kuitenkin muistuttaa, että uima-allas on yleisesti ottaen terveellinen ja puhdas ympäristö.

– Sääntöjä noudattamalla mikrobiologiset tai kemialliset vaarat ovat uimahalleissa aika harvinaisia.

Ota kantaa

Käytkö suihkussa ennen altaaseen menoa?

Kyllä 96% En 4%
Ääniä yhteensä 5398

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt