12-metrinen katamaraani karahti kiville Suomen kolmanneksi pisimmän sillan tuntumassa Suomen toiseksi suurimmalla järvellä

Julkaistu:

Kesällä kaatui 8-metrinen katamaraani Suomen suurimmalla järvellä.
12-metrinen katamaraani ajautui karille Kärkisten sillan luona torstaina illansuussa Päijänteellä, Jyväskylän Korpilahdella.

Kaksirunkoisessa katamaraanissa oli kolme miestä. Salakavala kivikko oli lähellä saarta heti Kärkisten sillan eteläpuolella.

Kärkisten silta on täsmälleen yhtä leveä kuin pulaan joutunut katamaraani, ja pituudeltaan 787 metriä, mikä tekee sen yhdeksi Suomen maanteiden pisimmistä silloista.

Päijänne on Suomen toiseksi suurin järvi.

Hätäkeskus sai ilmoituksen kello 17.25.

Aluksi tehtävään lähetettiin runsaasti yksiköitä, mutta loppujen lopuksi siihen riittivät paikallisten järvipelastajien ja vapaapalokuntalaisten rahkeet.

– He nyppäsivät sen pois kiviltä, kertoo päivystävä palomestari Kalle Hakomäki Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Katamaraani tarkistettiin Korpilahden satamassa ja merikelpoiseksi todettiin, joten se saattoi jatkaa matkaansa.

Seututie 610 ylittää Päijänteen Kärkistensalmen siltaa pitkin yhdistäen valtatiet 4 ja 9. Katamaraanin tarkoitus oli alittaa silta, jonka alitse kulkee Lahden ja Jyväskylän välinen laivareitti.

Kärkisten sillan avajaisia vietettiin 29. elokuuta 1997. Sillan valmistumisesta on annettu kunniaa Keskusten silloiselle kansanedustajalle ja Esko Ahon hallituksen sisäministerille Mauri Pekkariselle ja sitä kutsutaan myös ”Pekkarisen sillaksi”, ja irvileuat kehittivät siitä termin ”pekkarointi”. Pekkarinen itse on sysännyt valtakunnan tasolla kunniaa silloiselle valtiovarainministerille Iiro Viinaselle.

Paikallisesti sillasta hyötyy moni, kuten Pekkarinen itse, jonka maatilukset sijaitsevat Päijänteen itäpuolella, kaupunkikoti länsipuolella.

Silta on lyhyempi kuin Raippaluodon silta tai Heinolan Tähtiniemen silta ja sijoittuu kansallisessa siltasarjassa sijalle kolme.

Aiemmin tänä kesänä sattui katamaraanionnettomuus Suomen suurimman järven Saimaan Haukiveden Oravissa, jossa neljä henkeä joutui veden varaan 8-metrisen katamaraanin kaaduttua. Tänä vuonna on uutisoitu myös aavelaivaksi muuttuneet 12-metrisen katamaraanin tapaus Australian vesiltä.