Konsta katsoi tyhjällä hiekkatiellä karhuemoa ja pentuja suoraan silmiin, välissä oli puolitoistavuotias Elvis – ”En minä niitä pelännyt” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Konsta katsoi tyhjällä hiekkatiellä karhuemoa ja pentuja suoraan silmiin, välissä oli puolitoistavuotias Elvis – ”En minä niitä pelännyt”

Konsta Kauppisen mukaan komeus oli mahtava, eikä hän pelännyt.

Elvis-koira piti karhuperhettä haukussaan sen aikaa, että Konsta Kauppinen sai ikuistettua sen kamerallaan.

19.9.2019 18:31

Konsta Kauppinen, 19, kohtasi varhain tiistaiaamuna harvinaisen näyn, kun karhuemo kolmen erauspentunsa kanssa ylitti kylätien Juvan Halla-ahossa Etelä-Savossa.

Erauspennuksi sanotaan pentua, jota karhu on karkottamassa elämään omilleen.

Nuoresta iästään huolimatta Kauppinen on kokenut metsämies, eikä hämmentynyt tilanteesta, vaan nappasi kuvan karhuperheestä noin 30 metrin etäisyydeltä.

– Olihan se mahtava kokemus olla noin lähellä karhujen kanssa silmätysten. En minä niitä kuitenkaan pelännyt, vaikka emo takajaloilleen nousikin. Olihan siinä meillä koira välissämme.

Tilanne oli tavallaan alkanut jo myöhään maanantai-iltana. Konstan isän koira sai haukun karhuista ja oli niiden perässä koko yön.

Aamulla Konsta lähti oman koiransa kanssa harjoituslenkille, ja pian sekin yhytti karhut parin kilometrin päässä Juvan kirkonkylän keskustasta.

– Menin haukulle ja siinähän ne olivat, kylätietä ylittämässä. Koira haukkui niitä muutaman metrin päästä. Siitä ne lähtivät metsään, koirat perässä.

Karhuja ensin haukkunut Konstan isän koira on nelivuotias jämtlanninpystykorva Aatu, kokenut metsästyskoira.

Konstan oma koira on vasta puolitoistavuotias plottinajokoira Elvis. Yhdysvalloista peräisin oleva rotu on erikoistunut nimenomaan suurriistan metsästykseen.

Puolitoistavuotias plottinajokoira Elvis yhytti karhut.

Isä ja poika Kauppinen harrastavat metsästystä, mutta karhua kumpikaan ei ole päässyt ampumaan. Nyt Konsta pääsi kuitenkin tähtäämään kerralla neljää karhua kameralla.

Juvalla on kaadettu tämän syksyn jahdeissa kolme karhua. Lupa on yhdessä Mikkelin kanssa viiden karhun metsästykseen.

Juvan Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajan Kari Hännisen mukaan Juvalla jahti on nyt tauolla.

– Mikkelissä ovat saaneet vasta yhden karhun, joten olemme ajatelleet säästää viimeisen luvan heille.

Karhukanta on Juvan seudulla kasvamaan päin. Hännisen mukaan seudulla on tältä kesältä havaintoja ainakin kolmesta erauspentueesta.

– Nykyinen metsästysmäärä ei karhukantaa leikkaa, kasvua se vähän rajoittaa. Tänä kesänä karhut eivät ole aiheuttaneet Juvalla haittaa tai häiriöitä.

Konstan karhuhavainnosta kertoi aikaisemmin Länsi-Savo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?