Insinööri oli saamassa työpaikan Helsingin kaupungilta, mutta sitten puheeksi tulivat rukoushetket – tämä sananvaihto ratkaisi tuomion ex-toimitusjohtajalle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Insinööri oli saamassa työpaikan Helsingin kaupungilta, mutta sitten puheeksi tulivat rukoushetket – tämä sananvaihto ratkaisi tuomion ex-toimitusjohtajalle

Tehtävään jo valittu projekti-insinööri jäi vaille työpaikkaa uskontonsa takia.

19.9.2019 16:05

Helsingin kaupungin asunto­tuotantotoimiston ATT:n entinen toimitusjohtaja Sisko Marjamaa on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa työsyrjinnästä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Käräjäoikeuden mukaan Marjamaa syrji uskonnon takia miestä, joka oli valittu ATT:lle projekti-insinöörin tehtävään. Marjamaa jätti miehen työsopimuksen tekemättä saatuaan tietää, että uskontonsa takia miehen työaikoja pitäisi järjestellä rukoushetkien vuoksi.

Marjamaa tuomittiin 40 päiväsakon rangaistukseen, mistä hänen tuloillaan kertyy 1 800 euron sakot. Käräjäoikeus tuomitsi lisäksi viraston HR-vastaavana tekoaikaan toimineen naisen 20 päiväsakkoon avunannosta työsyrjintään.

Käräjäoikeus katsoi, että he asettivat työnhakijan uskonnon perusteella epäedulliseen asemaan ilman painavaa, hyväksyttävää syytä. Marjamaa myös toimitusjohtajana jätti huolehtimatta yhdenvertaisuus­periaatteen toteutumisesta.

Marjamaa jäi Helsingin asuntotuotannon johdosta eläkkeelle vuonna 2018. Tuomioon johtanut tapaus sattui joulukuussa 2016.

Asianomistajana jutussa ollut muslimimies oli jo valittu projekti-insinööriksi ja käynyt työhöntulotarkastuksessa. Työsopimus oli sovittu allekirjoitettavaksi 22. joulukuuta 2016.

Läsnä olivat asianomistaja, HR-vastaava sekä tuolloinen rakentamispäällikkö, joka toimi Marjamaan sijaisena. Marjamaa oli silloin sairauslomalla.

Insinööri kertoi tapaamisessa, että hän tarvitsee islamiin kuuluvia rukoushetkiä varten vapaata perjantaisin tunnin verran ja muina päivinä noin viisi minuuttia. Vapaan hän pitäisi palkattomana.

Rakentamispäällikkö kertoi oikeudessa, että HR-vastaava vastusti ajatusta voimakkaasti. Tunnelma tapaamisessa kiristyi. Rakentamispäällikkö päätti ottaa aikalisän ja odottaa Marjamaan paluuta, koska hän oli vain lyhytaikainen sijainen.

Muslimi-insinööri kertoi oikeudessa, että työsopimuksen allekirjoittamatta jättäminen oli shokki. Hän koki itsensä voimattomaksi ja petetyksi. Hän lähetti vielä 4. tammikuuta sähköpostilla kompromissi­ehdotuksen, jossa hän tarjoutui joustamaan rukoushetkistä, jos samaan aikaan osuisi tärkeitä kokouksia. Työpaikkaa ei silti herunut Marjamaan töihin paluun jälkeenkään.

Marjamaa kiisti syytteet oikeudessa. Hän vieritti vastuuta sijaisenaan toimineelle rakentamispäällikölle ja väitti delegoineensa työsopimuksen tekemisen tälle.

Todistajana kuultu ATT:n entinen työntekijä kuitenkin kertoi, että vain Marjamaa pystyi palkkaamaan ihmisiä. Todistajan mukaan Marjamaalla oli vahvat mielipiteet eikä hänen kanssaan voinut olla eri mieltä, muuten se olisi heijastunut yhteistyöhön.

Ratkaiseva todiste olivat Marjamaan ja HR-vastaavan väliset sähköpostit, jotka koskivat muslimi-insinöörin lähettämää kompromissiratkaisua. Ehdotuksessaan insinööri oli maininnut, että moskeija sijaitsee työpaikan vieressä ja että hän on valmis joustamaan perjantain rukouksista, jos häntä kaivataan kokouksissa.

”Suomen kieli ei olekaan enää niin sujuvaa (tosi paljon virheitä), ja tuntuu että hän haluaa nyt tänne juuri tuon moskeijan vuoksi. Minä sanoisin edelleen Ei!” HR-vastaava kirjoitti.

”Samat sanat!” vastasi Marjamaa.

Käräjäoikeuden mukaan on aivan ilmeistä, että lopullisen ratkaisun työsopimuksesta teki Marjamaa palattuaan sairauslomalta. Asemansa perusteella Marjamaan täytyi olla tietoinen, että vain hänellä oli toimivalta tehdä työsopimus tai jättää se tekemättä.

Käräjäoikeus piti ymmärrettävänä rakentamispäällikön valintaa siirtää ratkaisu varsinaiselle toimitusjohtajalle. Hänen syytteensä työsyrjinnästä hylättiin. Rakentamispäällikkö ei ole enää nykyään töissä ATT:ssä, vaan hän vaihtoi työpaikkaa vuonna 2017.

Helsingin kaupunki teki jo ennen oikeudenkäyntiä insinöörimiehen kanssa sovintosopimuksen. Kaupunki maksoi miehelle 36 000 euroa hyvitystä ja korvauksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?