Lapissa herättiin tänään maa valkeana – ensi­lumesta ei kuitenkaan voida vielä puhua

rac

Julkaistu:

Toistaiseksi lumimäärät eivät ole täyttäneet ensilumen kriteerejä.
Kaikki mustaan maahan ensimmäistä kertaa satanut lumi ei suinkaan ole ensilunta, vaikka joskus niin saatetaan virheellisesti ymmärtää.

Termillä on tarkka meteorologinen määritelmä, jonka mukaan ensilumesta on kyse, kun sääasemalla on ensimmäistä kertaa yhden senttimetrin paksuinen lumikerros yhdeksältä aamulla.

Talviaikaan lumipeite mitataan tuntia aiemmin kahdeksalta. Syy tarkalle määrittelylle on tilastointi ja tilastojen vertailukelpoisuus.

Pohjois-Lapissa on Ilmatieteen laitoksen meteorologi Helena Laakson mukaan satanut viime yönä lunta monin paikoin, mutta peitteen paksuus on jäänyt alle yhden senttimetrin. Ensilumesta ei siis ole kyse.

Keskiviikkona uutisoitiin ensilumen sataneen käsivarren Lappiin, Kilpisjärven Saana-tunturille. Tuntureilta ei kuitenkaan ole virallisia mittaustuloksia lumikerroksen paksuudesta, joten virallisesti ensilunta ei ole vielä satanut. Lunta satoi Kilpisjärvelle myös alemmilla korkeuksilla, mutta se ehti sulaa ennen kello yhdeksää.

Viime syksynä koko maan ensilumi satoi 25. syyskuuta. Tuolloin Kilpisjärvellä mitattiin 2,2 senttimetrin paksuinen lumikerros.

Noin kuukautta myöhemmin Helsingissä satoi kaksi senttimetriä lunta, mutta viralliseksi ensilumeksi sitä ei hyväksytty. Lumisade alkoi kahdeksan jälkeen aamulla, mutta lumi ehti sulaa yöllä juuri ennen seuraavaa mittausta.

– Näimme kaikki, että maa oli valkea. Sitä ei voi kiistää. Meteorologiassa kaikille termeille on kuitenkin tarkat määritelmät, ja myös ensilumelle on tarkka määritelmä, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Anniina Valtonen kommentoi tuolloin.

Torstain vastaista yötä vietettiin Lapissa reilusti pakkasen puolella. Yön kylmin lämpötila mitattiin Sallan Naruskassa Itä-Lapissa. Siellä lämpötila laski Forecan mukaan -8,1 asteeseen. Muualla Lapissa liikuttiin viiden ja kuuden pakkasasteen välimaastossa.
Pääkaupunkiseudulla pysyteltiin viime yönä täpärästi plussan puolella noin kahdessa asteessa. Helena Laakson mukaan loppuviikkoa vietetään koko maassa koleissa tunnelmissa.
Lauantaina Lounais-Suomeen saattaa Laakson mukaan yltää lämmintä ilmaa, mutta tuolloinkin päivälämpötila on vain noin 15 asteen tuntumassa. Lauantai on myös monin paikoin sateinen. Sunnuntaina hyinen pohjoistuuli ottaa Suomen taas otteeseensa.

– Se on vähän siinä ja siinä. Ainakin tuohon meidän länsipuolelle nousee lämmintä, mutta jäädäänkö me sitten tähän kylmän puolelle vai ei. Se on vielä hyvin epävarmaa, Laakso sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt