11-vuotiasta poikaa lyötiin äkkiarvaamatta nyrkillä niskaan kesken englannintunnin – ”Jutipumppu”-leikki vei sairaalaan

Julkaistu:

Pahoinpidelty poika rupesi itkemään. Luokkatoverit ilkkuivat.
Hämeenlinnalaisen alakoulun englannintunti sai järkyttävän käänteen tämän vuoden helmikuussa, kuten IS on aiemmin uutisoinut. 11-vuotias poika löi kesken oppitunnin samanikäistä poikaa nyrkillä niskaan. Uhrin tajunnantaso heikkeni.

Asiasta alkoi poliisitutkinta, ja lyöjää epäiltiin pahoinpitelystä.

Poliisi päätti kesällä tutkinnan, eikä asia siirtynyt syyttäjälle syyteharkintaan, koska alle 15-vuotias ei ole Suomessa rikosoikeudellisessa vastuussa. Poliisin tutkinnan lopettamispäätöksestä käy kuitenkin ilmi tapahtuman yksityiskohtaiset tiedot, joista ei ole aiemmin uutisoitu.

Oli helmikuinen torstaipäivä. Kello oli ylittänyt jo puoli kaksi päivällä ja englanninkielen tunti oli käynnissä. Opettaja jakoi luokan edessä kokeita. Pahaa-aavistamaton 11-vuotias poika nousi tuoliltaan ja meni noutamaan koetta.

Hetken päästä samalla oppitunnilla ollut poika tuli ja löi ikätoveriaan nyrkillä niskaan. Nyrkistä saanut poika sanoi ”au”, rupesi itkemään ja käveli takaisin omalle paikalleen. Toiset oppilaat rupesivat ilkkumaan ja sanoivat muun muassa ”hieno homma” ja ”hyvä, hyvä”. Poika sanoi opettajalle, että hänen niskaansa sattuu, ja ettei hän pysty kääntämään päätä. Pojan mukaan opettaja pyysi ilmoittamaan, mikäli olo huononee.

Lyöjä ymmärsi myöhemmin tehneensä väärin, ja hän pyysi pojalta anteeksi sekä kysyi, oliko tämä kunnossa. Kertomansa mukaan lyöjä ei halunnut satuttaa. Lyöjän mukaan uhri oli hyvä tyyppi ja kaveri sekä sosiaalisesti positiivinen. Lyöjä ei ollut koskaan aiemmin tehnyt mitään vastaavaa.

Lyöjän mukaan yksi luokalla olleista oppilaista oli pyytänyt häntä tekemään uhrin niskaan niin sanotun ”Jutipumpputestin”, ja hän totteli kehotusta. Tavallisesti ”Jutipumppu” tehtiin olkapäähän.

Koulun henkilökunta ei tiennyt, että välitunneilla oli harrastettu väkivaltaisia piirteitä saanutta ”Jutipumppu”-leikkiä. Leikissä lyöjä laittoi käden nyrkkiin, nosti keskisormea ja keskisormen nivelellä löi toista olkapään alapuolelle. Ideana oli saada käteen ”puukäden” tunne. Englannintunnin jälkeisen episodin jälkeen ”Jutipumppu”-leikki kiellettiin koulussa.

Iskun saanut poika meni episodin jälkeen samana päivänä vielä saksankielen tunnille, mutta silloin takaraivoon sattui yhä. Poika sai kylmäpussin niskaansa, ja hän meni kotiin. Myöhemmin pojan kunto heikkeni, minkä takia hän oli sairaalassa tehotarkkailussa. Poliisin tilaamien lääkärinlausuntojen perusteella pojalle ei odotettu jäävän pysyviä vammoja.

Isän mukaan pahimmilta vammoilta vältyttiin, mutta niskassa on kuitenkin yhä vamma, joka aiheuttaa kipua.

– Hän on saanut koko kesän ja syksyn ajan neurologista fysioterapiaa.

– Niska on jäykkä ja pään kääntö aiheuttaa ajoittain kipua sekä päänsärkyä. Ne ovat keskeisimmät oireet, uhrin isä sanoo IS:lle.

Vaikka lyöjä ei joudu ikänsä takia rikosoikeudelliseen vastuuseen, niin mahdolliseen korvausvastuuseen lyöjä saattaa joutua.

Uhrin ja tämän isän juristi laatii parhaillaan korvaushakemusta lyöjälle.

– Se on näinä päivinä lähdössä lyöjän vanhemmille. Summaa ja muita en pysty tässä kohtaa erittelemään, isä sanoo.