Pysäköinti­paikka täynnä: vammaisia noutanut taksi­kuski pysähtyi jalka­käytävälle – parkki­sakko napsahti heti

Julkaistu:

IS tavoitti kiistan osapuolet. Molemmat korostavat paikkaan pysähtymisen ajoittaista hankaluutta ja toisaalta lain oikeaa tulkintaa. Tapaukseen saadaan vastaus noin kahden viikon kuluttua.
Pitkään alalla toiminut rovaniemeläinen taksinkuljettaja nouti asiakkaita tiistaina Kansalaistalolta puolen päivän aikaan. Kaiken piti sujua normaalisti, mutta pian tapahtui jotain, minkä vuoksi kuljettaja joutui pettymään.

– Olin hakemassa näkö- ja liikuntavammaisia asiakkaita Kansalaistalosta osoitteesta Rovakatu 23. Pysäköintipaikalla ei ollut tilaa ja ajoin jalkakäytävälle, jotta sain heidät sujuvasti kyytiin, vuodesta 1974 taksia ajanut kuljettaja kertoo.

Keskellä kaupunkia sijaitseva Kansalaistalo on yhdistyksiä ja asukkaita varten tarkoitettu matalan kynnyksen kohtaamispaikka.

– Sain kuitenkin pysäköinninvirhemaksun pysäköinnistäni, hän kertoo Ilta-Sanomille. Pysäköintivirhemaksu Rovaniemellä on 50 euroa.

Vuodesta 1974 taksia ajanut kuljettaja korostaa, että hänen arvionsa mukaan asiakkaat eivät olisi muuten päässet taksin kyytiin.

– Toinen heistä oli lisäksi näkövammainen. Minulla ei ollut muuta mahdollisuutta tilanteessa kuin päästä mahdollisimman lähelle ulko-ovea. Tein siksi oikaisuvaatimuksen maksusta, hän kertoo.

Pysäköinninvalvoja: Lain edellytysten pitää täyttyä

Pysäköinninvalvoja Aarno Välimäki tunnistaa paikan ja tapauksen. Hänen mukaansa jokaisessa yksityistapauksessa pitää seikkaperäisesti selvittää, miksi auton saisi pysäyttää jalkakäytävälle.

– Taksin kuljettaja ei voi vain oman työnsä helpottamiseksi pysähtyä jalkakäytävälle, vaan lain edellytysten pitää täyttyä, hän sanoo.

Tieliikennelain mukaan ajoneuvon saa erityistä varovaisuutta noudattaen pysäyttää lyhyeksi ajaksi jalkakäytävälle ja pyörätielle ajoneuvoon nousemista, siitä poistumista, sen kuormaamista tai kuorman purkamista varten, milloin läheisyydessä ei ole käytettävissä muuta pysäyttämiseen sopivaa paikkaa ja pysäyttämiseen on pakottavia syitä.

Pysäköinninvalvoja oli vedonnut kyseisessä tapauksessa taksin aiheuttamaan haittaan.

Lain mukaan pysäytetty ajoneuvo ei kuitenkaan saa kohtuuttomasti haitata jalkakäytävällä ja pyörätiellä kulkemista. Kuljettajan on tällöin pysyteltävä ajoneuvonsa läheisyydessä ja tarvittaessa siirrettävä ajoneuvo paikkaan, jossa se ei häiritse muuta liikennettä.

Välimäen mukaan kyseisessä paikassa on ajoittain paljon asiakkaista.

– Pysäköintipaikka on välillä täynnä, Välimäki sanoo.

Molemmat osapuolet korostavat, että tapauksen käsittely on kesken, sillä taksinkuljettaja teki pysäköinninvalvojalle oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimukset käsitellään yleensä noin kahdessa viikossa.