Merkittävä käänne Viking Sallyn 32 vuotta vanhassa murhamysteerissä: yhtä epäillään karmivasta veriteosta

Tutkinta on edennyt Viking Sally -laivalla tapahtuneen murhamysteerin osalta. Tutkinnanjohtaja kertoo, että tapauksessa on nyt yksi epäilty. Asiasta kertoi ensin MTV.

Viking Sallylla vuonna 1987 tapahtunut henkirikos on jäänyt vuosikymmeniksi ratkaisematta. Nyt tapauksen tutkinnassa on kuitenkin edistytty.

18.9.2019 15:09

Kolme länsisaksalaista opiskelijaa nousi Tukholmassa laivaan 27. heinäkuuta vuonna 1987. Heidän oli määrä saapua Turun satamaan seuraavana aamuna.

Länsisaksalaiset opiskelijat Klaus Schelkle, Bettina Taxis ja Thomas Schmid olivat yhteisellä kesälomalla Pohjoismaissa ja heidän tarkoituksenaan oli kierrellä myös Suomea sekä matkustaa Lappiin.

Matkasuunnitelmat katkesivat järkyttävään veritekoon.

Sen yön 20-vuotias Klaus ja hänen 22-vuotias tyttöystävänsä Bettina päättivät nukkua makuupusseissaan laivan kannella, sillä he eivät ostaneet laivalle hyttipaikkaa. Seurueen kolmas jäsen Thomas ei halunnut palella ulkona, vaan siirtyi laivan sisätiloihin.

Aamuyön tunteina, laivan tullessa Maarianhaminaan, tuntematon hyökkääjä kävi makuupusseissaan nukkuneiden Klausin ja Bettinan kimppuun.

– Tilanteessa on käytetty hyvin voimakasta väkivaltaa molempiin uhreihin. Teko tehtiin silmittömässä raivon vallassa, vähemmälläkin olisi lähtenyt henki, kertoo tutkinnanjohtaja Veli-Matti Soikkeli Lounais-Suomen poliisista.

Schelkle ja Taxis löydettiin verisinä laivan helikopterikannella olevien penkkien alta.

Teolla ei ollut silminnäkijöitä. Uhrit löysi seuraavana aamuna 18-vuotias tanskalainen partiopoika.

Molemmilla nuorilla oli pahoja vammoja erityisesti pään alueella. Heidät vietiin helikopterilla Turun yliopistolliseen keskussairaalaan, jossa Klaus Schelkle todettiin kuolleeksi. Bettina Taxis leikattiin ja hän selvisi silmittömästä hyökkäyksestä hengissä.

– Sitä voi pitää tietynlaisena ihmeenä, että nainen jäi henkiin sellaisten vammojen jälkeen, Soikkeli sanoo.

”Tietojemme mukaan epäilty ei ollut uhreille entuudestaan tuttu”

Satamassa laiva eristettiin ja poliisi kuvasi kaikki 1400 matkustajaa videolle. Syyllistä ei koskaan löytynyt. Poliisi kuulusteli joukon kolmatta henkilöä Thomas Schmidiä heti surman jälkeen, mutta rajasi hänet pian tutkinnan ulkopuolelle.

Silmittömästä veriteosta henkiin jäänyttä Bettinaa on kuultu vuosien ajan useasti, mutta laihoin tuloksin.

– Häntä on jututettu viimeksi ehkä reilu vuosi sitten, mutta hän ei ole missään vaiheessa muistanut teosta mitään. Häneltä on pyyhkiytynyt kaikki muistista. Enkä kyllä ihmettele, että niin on käynyt, Soikkeli toteaa.

Nyt 32 vuotta myöhemmin poliisi on edennyt tutkinnassa siihen vaiheeseen, että yksi epäilty tekijä on löytynyt. Epäillystä kertoi ensin MTV.

– Olemme päätyneet tutkinnan perusteella yhteen epäiltyyn. Se, milloin hänen kanssa ryhdytään konkreettisiin toimenpiteisiin, on vielä auki. Menee luultavasti vuoden loppuun tai ensi vuoden puolelle, tutkinnanjohtaja kertoo.

Viking Sallyn henkirikokseen liittyvä Ilta-Sanomien lehtileike heinäkuulta 1987.

Epäiltyä tekijää ei ole otettu kiinni. Epäillyn olinpaikkaa ei tutkinnallisista syistä voida paljastaa.

– Ei me voida lehtijuttujen kautta varoittaa epäiltyä. Nämä seikat kuuluvat tutkinnan piiriin, joita emme voi missään nimessä paljastaa, Soikkeli sanoo.

Tutkinnanjohtaja on epäillystä tekijästä hyvin niukkasanainen. Mahdollista motiivia hän ei paljasta, eikä sitäkään, onko epäilty suomalainen vai ulkomaalainen. Sitäkään ei voida kertoa, millä perusteella poliisi epäilee veriteosta juuri kyseistä henkilöä.

– Emme voi kertoa julkisuudessa, millä perusteella olemme päätyneet juuri häneen. Se on sen ajan kysymys, kun asia on tuomioistuinkäsittelyssä, Soikkeli sanoo.

Jotain tutkinnanjohtaja kuitenkin epäillystä paljastaa.

– Meidän tietojemme mukaan hän ei ollut uhreille entuudestaan tuttu.

”Kyllä asialle pitäisi saada päätös, ettei se jää ikuiseksi mysteeriksi”

Tutkinnanjohtaja toivoo, että 32 vuotta vanha mysteeri johtaisi vihdoin ratkaisuun.

– Kyllä asialle pitäisi saada lopullinen päätös, ettei se jää ikuiseksi mysteeriksi. Tietysti se olisi tärkeää myös uhrin omaisille, vaikka se ei sitä ihmistä enää tuo takaisin.

Soikkeli on optimistinen sen suhteen, että juttu saadaan selvitettyä.

– Toivon mukaan pääsemme lähitulevaisuudessa siihen pisteeseen, että pääsemme tekemään kiinniottoa.

– Minulla on sellainen olo, että olemme lähempänä ratkaisua kuin koskaan, Soikkeli sanoo.

Juttua muokattu 18.9.2019 kello 15.41: Juttuun lisätty tieto siitä, että uudesta epäillystä kertoi ensin MTV.

Saksalaiset Klaus Schelkle ja Bettina Taxis pahoinpideltiin Viking Sallylla vuonna 1987. Schelkle menehtyi saamiinsa vammoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?