Isäpuoli sai 11 vuotta vankeutta sairaan tytön taposta

Julkaistu:

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus salasi tuomionsa käytännössä kokonaan.
Vakavasti sairaan alaikäisen tytön Nurmijärvellä surmannut isäpuoli välttyi elinkautiselta. Syyttäjä oli vaatinut 36-vuotiaalle Olli-Pekka Lehdolle tuomiota murhasta, mutta Itä-Uudenmaan käräjäoikeus arvioi teon tapoksi.

Rangaistukseksi tuli elinkautisen sijaan 11 vuotta vankeutta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa keskiviikkona. Rikos tapahtui marraskuussa 2018.

Oikeudenkäynti pidettiin kokonaan suljettujen ovien takana. Käräjäoikeus salasi myös tuomionsa perustelut kokonaan ja julkaisi niistä vain hyvin niukan, kahdeksan virkkeen mittaisen julkisen selosteen.

Selosteesta ilmenee, että Lehto oli mielentilatutkimuksen ja -lausunnon mukaan syyntakeinen tekoaikaan. Käräjäoikeus katsoi teon murhan sijasta tapoksi, mutta rangaistusta korottavina seikkoina otettiin huomioon teon julma toteutustapa ja tapahtumaolosuhteet sekä menehtyneen uhrin riippuvainen asema syytetystä isäpuolestaan.

Käräjäoikeus ei selosteessaan avaa lainkaan teon mahdollista motiivia, taustoja, tekotapaa tai mainittuja tapahtumaolosuhteita. Myös uhrin vanhemmille maksettavaksi tuomittujen korvausten määrät ja perusteet on salattu tuomion julkisesta versiosta.

Tapon lisäksi isäpuoli tuomittiin kolmesta muusta rikoksesta: huumausaineen käyttörikoksesta ja kahdesta maksuvälinepetoksesta.

Hänellä oli hallussaan 12 kappaletta huumausaineeksi luokiteltuja Rivatril-lääketabletteja. Hän oli siirtänyt perheenjäsentensä rahoja ilman lupaa näiden tileiltä yhteensä 3 530 euron edestä.

Lehdolla oli rikostaustaa jo entuudestaan. Kyse on kuitenkin tätä ennen ollut selvästi henkirikosta lievemmistä nimikkeistä.