MTV: Alaikäinen kantasuomalainen poika suunnitteli terrori-iskua Lahden MM-kisoissa – USA:n tiedusteluviranomaiset pääsivät jäljille

Lahden seudulta kotoisin oleva poika oli kääntynyt islaminuskoon ja ryhtyi suunnittelemaan terrori-iskua.

Suksiaidat hiihdon MM-kisojen alueella. Taustalla näkyy Lahden kaupunki.

18.9.2019 10:05 | Päivitetty 18.9.2019 12:03

MTV:n Rikospaikka-ohjelman tietojen mukaan alaikäinen kantasuomalainen poika suunnitteli terrori-iskua Lahden MM-hiihtojen kisastadionille kevättalvella 2017.

Lahden seudulta kotoisin oleva poika oli kääntynyt islaminuskoon ja ryhtyi suunnittelemaan terrori-iskua. Poika kävi asiasta keskusteluja niin kutsutussa pimeässä verkossa.

Verkkokeskusteluihin osallistui myös nimimerkkejä, joiden takana oli Rikospaikka-ohjelman tietojen mukaan Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisia. Nämä nimimerkit kehottivat poikaa tekemään terrori-iskun.

Verkkotiedustelua peitetoimintana tehneet yhdysvaltalaiset ilmoittivat pojan suunnitelmista Suomen suojelupoliisille, jolta asia tuli paikallispoliisille ja keskusrikospoliisille (KRP). Poliisi piti tapausta erittäin vakavana, ja poika otettiin kiinni.

Rikospaikka-ohjelman tietojen mukaan poika kertoi KRP:lle, että hän tunsi olonsa verkkokeskusteluissa lopulta vaivaantuneeksi, koska häntä kehotettiin tai jopa yllytettiin tekemään isku. Tapaus ei koskaan päätynyt oikeuteen asti, mutta poika on ollut siitä lähtien viranomaisten seurannassa.

Ilta-Sanomat ei ole pystynyt vahvistamaan MTV:n tietoja iskun suunnittelusta.

Rikosylikomisario Mika Ihaksinen keskusrikospoliisista sanoo yleisellä tasolla, että terrorismirikostutkinnasta ei pystytä yleensä tiedottamaan paljoakaan tutkinnan luonteen vuoksi.

– Voin sen verran kommentoida, että tällaisesta tapauksesta, missä kohteena olisivat olleet Lahden MM-kisat, minulla ei ole mitään tietoa. Sellainen ei ole ollut tutkinnassani, eikä käsittääkseni kellään muullakaan ole tietoa tällaisesta tapauksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?