Intiaanikesä peruttu: ”Lämmin jää kilometrin, kahden korkeudelle maanpinnasta”

Julkaistu:

Lämpötilat voivat lounaisrannikolla nousta alkuviikolla jopa 17 asteeseen, mutta vain hetkeksi.
Tulevalle viikonlopulle aiemmin ennustettu jopa +20 asteen lämpöaalto jää Suomessa mitä todennäköisimmin kauniiksi haaveeksi.

Viikonloppua kohden lämpenee joka tapauksessa jonkin verran koko maassa, mutta noin korkeisiin lämpötiloihin ei päästä.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovinen kertoo, että parinkympin lämpötilat jäävät näillä näkymin viikonlopuksi Norjan ja Ruotsin eteläosiin.

Lauantai on meillä vielä melko pilvinen. Heikkoja vesi- tai tihkusateita voi tulla maan etelä- ja keskiosissa. Lämpötilat vaihtelevat 5–10 asteen välillä.

– Sunnuntain aikana Ruotsin ja Norjan puolelta tuleva lämmin virtaus jää melko heikoksi, eikä lämpöaalto pääse etenemään edes Suomen länsirannikolle asti, Tuovinen sanoo.

Sunnuntai on Ilmatieteen laitoksen mukaan suurimmassa osassa maata pilvinen.

– Toisaalta jos aurinko pääsisi paistamaan lounaisrannikon tuntumassa, rannikolle voisi odottaa 13–14 asteen lämpötiloja.

Vaikka Tanskassakin on viikonloppuna lämmintä jopa 21 astetta ja Benelux-maissa kolkutellaan hellelukemia, lämmin virtaus suuntautuu Suomen sijaan Norjanmerelle päin.

– Nyt eletään jo syyskuun loppupuolta. Ilmamassa voi olla edelleen lämmintä, mutta lämpö ei enää realisoidu maanpinnan lähellä, vaan lämmin jää kilometrin, kahden korkeudelle maanpinnasta. Vaatisi kolmen, neljän päivän lämpimän ilmamassan puhalluksen esimerkiksi Iberian niemimaalta, jotta päästäisiin vielä loppukesän lämpötiloihin.

Länsirannikon lämpötilat Pori-Rauma-Turku -akselilla saattavat kuitenkin alkuviikosta nousta 16–17 asteeseen, jos aurinko pääsee pilkahtelemaan pilvipeitteen lomasta.

– On kuitenkin todennäköistä, että länsirannikollakin päivän ylin lämpötila jää maanantaina 15 asteeseen. Suht lämmin syyskuinen päivä siitä tulee, mutta ei siitäkään kesäistä päivää enää saada, Tuovinen sanoo.

Tiistain vastainen yö on epävakaa ja sateinen. Silloin sateet liikkuvat maan keski- ja eteläosan yli kohti itää.

– Tiistai näyttäisi olevan melko pilvinen, mutta lounaisrannikolla saattaa silloinkin pilkahdella aurinko. Silloin jopa 18 asteen lämpötila voi rannikolla olla täysin mahdollinen, mutta näyttää siltä, että sen yläpuolelle ei silloinkaan päästä.

Tiistain jälkeen ilmamassa viilenee uudelleen.

Keskiviikon lumisateet jäävät käsivarren Lappiin

Norjan ja Ruotsin pohjoisosien lumisateet etenevät huomisen aikana pohjoisimpaan Lappiin Suomen puolelle. Ilmatieteen laitoksen mukaan on epätodennäköistä, että lunta sataisi muualla.

– Lumisateet jäävät vahvasti tuonne käsivarren Lappiin. Siellä vallitsee keskiviikon aikana pohjoisen ja koillisen välinen kuivahko ilmavirtaus. Torstain vastaisena yönä voi Norjan puolelta tulla vielä joitakin lumikuuroja. Yksittäisiä lumikuuroja voi eksyä muuallekin Lappiin, mutta nekin jäävät Kittilän tasolle, kertoo Tuovinen.

Torstaiaamupäivän aikana Ruotsin puolelta liikkuu pienehkö sadealue Suomeen.

– Silloin saattaa tulla pieni määrä räntää Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan seutuvilla. Se ei kuitenkaan ehdi jäädä maahan, vaan sulaa nopeasti pois.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt