Aikuinen, näin tuet ulkonäköpaineiden kanssa kipuilevaa nuorta – psykoterapeutti neuvoo

Lapsille kannattaa opettaa oman kehon hyväksyntää näyttämällä, että hyväksyy myös itse oman kehonsa.

Hyvä itsetunto suojaa ulkonäköpaineilta, kertoo psykologi ja psykoterapeutti Nina Pyykkönen.

18.9.2019 6:00

Ilta-Sanomat käsittelee juttusarjassa ulkonäköpaineita, jotka varjostavat monen nuoren elämää.

Ulkonäkö­asiat ovat nuorille tärkeitä, ja on normaalia, että vaatteiden ja meikkien kanssa tulee välillä ylilyöntejä.

Psykologi ja psykoterapeutti Nina Pyykkönen sanoo, että nuoren vaatekokeiluihin kannattaa suhtautua lempeästi. Samalla tulee huolehtia kuitenkin myös siitä, ettei nuori ala asennoitua ulkonäköönsä pakonomaisesti.

Avain siihen, etteivät nuoren ulkonäköpaineet kasvaisi liian suuriksi eikä tämä etsisi arvostustaan ulkoisista seikoista, on se, että hänellä on riittävän vahva itsetunto.

Pyykkönen antaakin vinkkejä siihen, miten vanhemmat voivat tukea lapsia ja nuoria kasvavien ulkonäköpaineiden puristuksessa.

1. Kehu nuorta, älä hänen ulkonäköään

– Jos haluaa, ettei nuorelle tule kohtuuttomia ulkonäköpaineita, on ehkä yllättävää, mutta väylä ei ole se, että kehutaan ulkonäköä. Sen sijaan tulee kehua nuorta itseään, Pyykkönen kertoo.

– Ulkonäköpaineilta suojaa se, että nuorelle kerrotaan riittävän usein, että oletpa sinä ihana nuori ihminen ja kylläpä sinä olet rakas. Itsetunto vahvistuu sisältä käsin ja tulee kokemus, että minähän olen ihan hyvä. Hyvä itsetunto syntyy siitä, että joku toistuvasti ilmaisee sanoin ja aidolla olemuksellaan, että olet minulle erityinen ja rakas.

2. Jutelkaa ulkonäköpaineista

– On hirveän tärkeää olla mediakriittisiä ja kertoa lapsille se, että esimerkiksi mainosten ja sosiaalisen median julkkisten tarkoitus on, että ihmiset ostaisivat aina vain lisää ja lisää, Pyykkönen sanoo.

– Puhukaa siitä, että markkinoiden intressi on saada ihmisiltä kaikki rahat pois.

Liika on kuitenkin liikaa: Välillä asioita voi kyllä ostaa, eikä siitä tarvitse huolehtia, jos nuori vaikkapa haluaa tietynmerkkiset kengät tai housut.

– Se voi vain olla joukkoon kuulumisen halua, mikä on ihan tervettä nuorelle.

3. Myös omaa käytöstä kannattaa miettiä

Lapset ottavat vanhemmiltaan mallia sekä hyvässä että pahassa. Jos vanhemmat ovat jatkuvasti paineissaan ulkonäöstään, kritisoivat vartaloaan aina peiliin katsoessaan tai ovat jatkuvasti dieetillä, käytös voi tarttua lapsiin.

– Siinä on vanhemmilla vastuu, että arjessa näytetään oman erityislaatuisuuden ja kehon hyväksyntää ja opetetaan kohtuullisuutta. Liikunta on tietenkin hyvä asia, mutta siinä pitää näyttää mallia, että liikuntaa ei tehdä ensisijaisesti siksi, että oltaisiin kauniita vaan siksi, että siitä tulee iloa ja terveyttä ja hyvää mieltä.

4. Älä kritisoi lapsen ulkonäköä

MLL:n auttavien puhelin- ja nettipalveluiden päällikkö, sosiaalipsykologi Tatjana Pajamäki sanoo, että surullisimpia ulkonäköön liittyviä yhteydenottoja Lasten ja nuorten puhelimeen ovat ne, joissa lapset kertovat vanhempien kritisoineen heidän ulkonäköään.

– On vaikea siirtää lapselle sellaista ajatusmaailmaa, että on hyvä sellaisina kuin on, jos mollaa jatkuvasti omaa ulkonäköään tai huomauttelee lapsen ulkonäöstä, Pajamäki sanoo.

5. Tiedä, mitä lapsi tekee netissä

Pyykkönen pitää ensiarvoisen tärkeänä sitä, että vanhemmat suojelisivat lapsia sellaiselta mediasisällöltä, jota lapsen ja nuoren kehittymättömät aivot eivät pysty vielä käsittelemään. Hänestä vanhempien pitää tietää, millaista sisältöä netistä katsellaan, vaikka lapsen netinkäytön jatkuva seuraaminen onkin vaivalloista.

6. Mieti, tarvitseeko lapsen julkaista kuvia itsestään

Pyykkösen mielestä lapsen ei pitäisi saada julkaista sosiaalisessa mediassa kuvia itsestään kaikkien nähtäville.

– Kun someen laittaa jonkun muikistelevan kuvan itsestään, kaikki energia menee siihen, kun käy kyttäämässä, montako tykkäystä kuvaan on tullut. Siinä mittari omasta kelpaavuudesta annetaan ulkopuolelle. Se on tosi surullista.

Lue kaikki Oon hyvä näin -juttusarjan jutut täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?