Kansanedustaja Ari ”Brother Christmas” Koponen tuomittiin sakkoihin

Julkaistu: , Päivitetty:

Rahankeräysrikos toi hyväntekeväisyysjärjestöä vetäneelle Ari Koposelle 1 035 euron sakot.
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi nykyisen kansanedustajan Ari Koposen (ps) rahankeräysrikoksesta 15 päiväsakon rangaistukseen.

Käräjäoikeuden mukaan Koponen keräsi rahaa vetämänsä hyväntekeväisyysyhdistyksen Brother Christmas ry:n nimissä vuonna 2017, vaikka hänellä ei ollut asianmukaista rahankeräyslupaa. Ilman lupaa kerättiin noin 180 000 euroa.

Kansanedustajan tuloilla sakkoja Koposelle kertyy 1 035 euroa. Toinen rahankeräysrikoksesta nostettu syyte hylättiin käräjäoikeudessa. Se oli koskenut hänen oman toiminimensä kautta harjoitettuja avustustempauksia vuonna 2016.

Koponen syyllistyi rahankeräysrikokseen tammi–heinäkuussa 2017. Brother Christmas -yhdistys markkinoi tuolloin pinssejä, rintanappeja ja rannekkeita, joita myytiin vaihtuvilla hinnoilla. Alimmillaan hinta oli 10 euroa ja ylimmillään 25 euroa.

Yhdistyksen verkkosivuja seurasi tuolloin Koposen oikeudessa kertoman mukaan noin 160 000 henkilöä. Koponen puolustautui oikeudessa väittämällä, että kyse olisi ollut vastikkeellisesta eikä vastikkeettomasta lahjoittamisesta.

Käräjäoikeus katsoo kuitenkin, ettei kyse ollut aidosta tuotemyynnistä. Samaa tuotetta tarjottiin erilaisin hinnoin. Lisäksi vain pieni osa lahjoittajista osti tuotteen, joiden myynnin osuus kerätystä rahasta oli vähäinen, vain noin 20 000 euroa.

Rintanapeista ja rannekkeista pyydetty hinta ei käräjäoikeuden mukaan myöskään vastannut tuotteiden markkinahintaa. Ne olivat rinnastettavissa rahankeräyslaissa tarkoitettuun keräystunnukseen. Keräystunnuksella tarkoitetaan lahjoittajalle annettavaa vähäarvoista, käytännössä vain muistoarvoa omaavaa kiitoslahjaa. Aidoista myyntiartikkeleista ei siis käräjäoikeuden mukaan ollut kyse.

Brother Christmas ry sai rahankeräysluvan 25. heinäkuuta 2017. Luvan myöntämisen jälkeen yhdistyksen toiminta jatkui muuten samanlaisena paitsi että tuotteita ei enää tarjottu lahjoittajille.

Koposen lisäksi rahankeräysrikokseen syyllistyi kaksi Brother Christams ry:n hallituksen jäsentä. Heidän osuutensa oli kuitenkin niin vähäinen, että heidät jätettiin rangaistukseen tuomitsematta.

Myös Koposen rangaistus jäi hyvin lieväksi. Käräjäoikeus arvioi hänenkin syyllisyytensä vain vähäiseksi. Hän hyötyi rahankeräyksestä itse vain vaatimattoman 1 500 euron kuukausipalkan verran. Keräystuotoista 93 prosenttia meni Koposen uskottavana pidetyn ilmoituksen mukaan avustettavien tarpeisiin. Koponen ei myöskään salannut viranomaisilta lupaharkintaan vaikuttaneita seikkoja.

Koponen itse kommentoi tuomiotaan tuoreeltaan Brother Christmasin Facebook-tilillä. Hän väittää saaneensa rangaistuksen, koska oli ”ohjannut liian paljon rahaa hädänalaisille” ja myynyt rintanappeja ja rannekkeita ”liian kalliilla”. Käräjäoikeus ei tuomionsa perusteluissa kuitenkaan näin totea, vaan syyksilukeminen perustuu luvan puuttumiseen ja siihen, että tosiasiassa kyse oli lahjoituksista eikä tuotemyynnistä.

Tuomiotaan Koponen pitää epäreiluna ja kohtuuttomana. Hän kertoo keskittyvänsä nyt eduskuntatyöhön, mutta jatkavansa myös hyväntekeväisyystoimintaa.