Siilinjärvi sai tänään kymmeniä uusia miljonäärejä – paikallisen pankin ovelle ei syntynyt ruuhkaa

rac

Julkaistu:

eurojackpot-voitto
Paikallisen pankin johtaja neuvoo uusia miljonäärejä rahojen sijoittamisessa.
Viisikymmentä onnekasta voitti 23. elokuuta arvotussa Eurojackpot-pelissä 1,84 miljoonaa euroa.

Siilinjärven osuuspankin toimitusjohtaja Soile Pusa kertoo IS:lle, että pankin toiminta jatkuu samalla tavalla kuin aiemminkin.

– Ei täällä ole näkynyt mitään sen isompaa huumaa tai hässäkkää, hän huomauttaa.

Eurojackpot-voittajille hän suosittelee lämpimästi sijoitusneuvojan tai lakimiehen palveluita pankissa.

– Kaikkea rahaa ei kannata laittaa samaan paikkaan, vaan sitä rahan sijoittamista kannattaa miettiä omien tarpeiden, riskinsietokyvyn ja sijoitusajan mukaan.

Monet lottovoittajat haluavat antaa osan rahoistaan lahjana läheisille. Se kannattaa suunnitella tarkkaan. Kun tilille kilahtaa yhtäkkiä muhkea rahasumma, veroneuvonta on kaiken A ja O.

– Jos haluaa antaa läheisilleen rahaa, maksaa heidän lainojaan pois tai muuta vastaavaa, niin siitä täytyy tehdä lahjaveroilmoitus kolmen kuukauden kuluessa lahjan antamisesta. Tässä tapauksessa suunnittelu kannattaa. Lahjojen rytmittäminen on verotuksen kannalta tärkeä asia.


Jos lahjan saaja on lähisukulainen suoraan alenevassa tai ylenevässä polvessa, hän edustaa verottajan silmissä ensimmäisen luokan lahjansaajaa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi lasta tai lapsenlasta. Verottaja on heille armollisempi kuin toisen veroluokan lahjoituksessa. Toisen verotusluokan lahjoituksessa tarkoitetaan esimerkiksi omaa siskoa tai veljeä.

– 4999 euroa saa lahjoittaa kerran kolmessa vuodessa verottomasti. Jos esimerkiksi lahjoittaa lapselleen 25 000–50 000 euroa, lahjaveroa maksetaan 10 prosenttia, Pusa avaa.

– Jos lahjansaaja puolestaan olisi vaikkapa sisko, niin lahjaveroprosentti olisi noin tuplasti enemmän, eli 19 prosenttia.

Kun kyseessä on iso summa rahaa, Pusa suosittelee ehdottomasti testamentin tekemistä.

– Perinnön suunnittelussa on tärkeää miettiä, miten näkee oman elämänsä ja jälkeläistensä elämän, ja ennen kaikkea kenelle haluaa rahaa jättää. Siihenkin saa asiantuntijan apua.

Monesti esimerkiksi avio-oikeuden hahmottaminen voi olla tavallisille ihmisille haastavaa.

– Jos minulla olisi vaikka neljävuotias lapsenlapsi, jolle haluaisin jättää tai lahjoittaa ison summan rahaa, niin kirjaisin siihen mukaan, että se summa ei kuulu mukaan avioliittoon. Näin se kuuluu vain lapsenlapselleni, vaikka hän menisi naimisiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt