Kansanedustaja Mikko Kärnä kertoo miten on varustautunut poikkeustilanteita varten – lihaa, marjoja, metsästysaseita, patruunoita ja kultahippuja vuodeksi

Julkaistu:

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) sanoo, että jokaisella pitäisi olla vähintään viikon kotivara poikkeustilanteiden varalle.
– Kyllä mä luulen, että Lapin perukoilla menisi vuosi ihan mukavasti, ennen kuin alkaisi tehdä tiukkaa, sanoo kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk).

Hän puhuu kotivarastaan, johon kuuluu muun muassa lihaa, marjoja ja kultahippuja.

Keskustelun avasi sotatieteiden tohtori ja tietokirjailija Saara Jantunen, joka kyseli Twitterissä, löytyykö ihmisiltä nykyään kotivaraa ja kuinka pitkäksi aikaa.Tuossa yhteydessä Kärnä paljasti, että hänellä on aina kotivara, johon kuuluu 100 kiloa riistaa ja 100 kiloa marjoja pakkasessa, aggregaatti ja polttoainetta, vesi omasta kaivosta, paljon aseita, runsaasti patruunoita – ja kultahippuja siltä varalta, jos rahatalous tekee syväkyykyn.

– No, siinä listassa saattoi olla vähän Lapin lisää, sanoo Kärnä nyt IS:lle.

Kärnä sanoo, ettei hänellä aina ole noin paljon ruokaa varastossa. Ainoastaan kesän ja syksyn jälkeen, kun arkkupakastin on täynnä.

Kultahipuista puhuessaan hän ei kuitenkaan liioitellut.

– Olen kullanhuuhtoja, mutta kyllä silloin täytyisi mennä poikkeusoloissa aika heville tasolle ja rahan menettää täysin arvonsa, että niihin joutuisi turvautumaan.

Varastoimiensa kultahippujen määrää hän ei kuitenkaan kommentoi, eikä aseiden.

– Kaikenlaisia metsästysaseita haulikosta järeämpiin.

Kärnä kiittelee Jantusta kotivaran nostamisesta keskusteluun. Hän pitää aihetta yhteiskunnallisesti tärkeänä ja muistuttaa, että muun muassa Huoltovarmuuskeskus, Martat ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) ovat puhuneet kotivaran puolesta.

SPEK luettelee kotivaran auttavan esimerkiksi silloin, jos yksinasuva sairastuu eikä kykene ostoksille, tai tulee laaja sähkökatkos, lakko tai myrsky.
1960-luvulla ohjeistettiin, että kotivaran pitäisi piisata vähintään kahdeksi viikoksi, myöhemmin suositus aleni 72 tuntiin.

Kärnä sanoo, että on itse pitänyt jonkinlaista kotivaraa siitä lähtien, kun muutti Lappiin asumaan ja rakensi omakotitalon 2000-luvun alkuvuosina.

Nykyään hänellä riittäisi polttopuitakin ”muutamaksi vuodeksi”, ja on sitä mieltä, että kaikilla olisi syytä olla kotivara vähintään viikon tarpeiksi.

– Minusta viikko on minimi, mihin ihmisten kannattaa varautua. Säilykepurkkeja, puhdasta juomavettä ja joditabletteja, että pärjää pahimman ylitse, jos poikkeustila tulee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt