Jani pelasti valko­häntä­peuran pahasta kiipelistä Tuusulassa – eläin teki merkillisen eleen heti vapauduttuaan

rac

Julkaistu:

Tuusula
Pelastusoperaation kuvasi kännykällään metsästäjän naisystävä Arja Holopainen.
Tuusulan Ruotsinkylässä nähtiin lauantai-iltana merkillinen välikohtaus, kun urospuolinen valkohäntäpeura tunkeutui hevosaitaukseen ja jäi sarvistaan kiinni aitauslankoihin.

Tilanomistajan tytär yritti poikaystävänsä kanssa tunnin verran irrottaa peuraa, joka rimpuili jukuripäisesti vastaan. Paikalle pelastusoperaatioon kutsuttiin lopulta metsästäjä Jani Vepsäläinen naisystävineen.

– Sain soiton hiukan ennen kahdeksaa. Peura oli siinä vaiheessa jo väsynyt kuin mikä. Oli kuulemma käynyt makuullakin ja pötkötellyt siinä nurmella. Voimia vähän kerättyään se kuitenkin aina riehaantui uudestaan, Vepsäläinen kertoo.

Vepsäläisen ja naisystävä Arja Holopaisen saapuessa peura oli vetänyt nauhoja mukanaan ympäri aitausta noin kolmesataa metriä. Paikalla odottanut pariskunta oli yrittänyt pidellä eläintä paikallaan, jotta se ei repisi enempää tolppia, joihin aitauslangat oli kiinnitetty. Vepsäläinen arvelee, että tolppia oli lentänyt peuran mukana kolme–neljäkymmentä kappaletta.

– Otin mukaani isoleukaiset kalasakset, joilla aloin saksia lankoja poikki. Se elukka kuitenkin nikuroi ihan karmeasti vastaan. Sytytin sitten otsavalon, joka paistoi kirkkaasti sen silmiin. Siinä kohtaa homma alkoi vähitellen sujua. Peura ei oikeastaan nähnyt mitään ja meni kokonaan vaistojensa varassa.


Operaatiossa meni Vepsäläisen mukaan parikymmentä minuuttia, jotka Holopainen tallensi videolle. Viimeisen langan irrottua peura pinkaisi aitaukselta kiireen vilkkaa metsikköön.

Vepsäläinen ei muista nähneensä vastaavanlaista tapausta Tuusulassa. Eräs merkillinen seikka jäi miehen mieleen.

– Kun valkohäntäpeura lähtee ihmistä karkuun, se nostaa normaalisti häntänsä pystyyn. Nyt mentiin kyllä häntä matalana. Tiedä sitten, mikä oli. Olisiko sitä nolottanut, Vepsäläinen nauraa.

Metsästäjän mukaan kyseistä valkohäntäpeuraa ei kannattaisi kaataa lähiviikkoina. Liha on metstäsäjän mukaan tällä hetkellä syömäkelvotonta.

– Elukka on niin stressihormonien vallassa, kun se on kaksi tuntia naruissa kiinni piehtaroinut.