Paikallis­historioitsija Sandarmohin kaivauksista: ”He yrittävät sylkeä meidän sieluihimme”

Julkaistu:

Arvovaltainen Washington Post -lehti julkaisi viikonvaihteessa laajan artikkelin kohutusta Sandarmohin joukkohaudasta Itä-Karjalassa.
Karhumäen lähellä sijaitsevalle Sandarmohin alueelle on haudattu noin 7000 Stalinin ajan joukkomurhien uhria, joiden joukossa on Memorial-järjestön tutkimusten mukaan 963 suomalaista.

Washington Post julkaisi 14. syyskuuta toimittaja Will Englundin neutraaliin sävyyn kirjoitetun jutun Sandarmohista. Lehti kertoo Venäjän viranomaisten yrityksistä todistaa, että Stalinin vainoissa tapettujen lisäksi Sandarmohiin on haudattu myös suomalaisten toisen maailmansodan aikana ampumia puna-armeijan sotilaita. Alue oli suomalaisten hallussa jatkosodan aikana 1941–1944.

Washington Postin haastattelema paikallishistorioitsija Vladimir Popov ei usko väitteeseen.

– He yrittävät sylkeä meidän sieluihimme, Popov sanoo lehdelle.

– He ovat aloittaneet historian uudelleenkirjoittamisen.

Popovin mukaan Sandarmohissa saattaa hyvinkin olla neuvostoliittolaisten sotilaiden jäännöksiä – ei kuitenkaan suomalaisten jäljiltä, vaan Neuvostoliiton. Suomalaisilla oli Karhumäessä vankileiri, jossa olleet sotavangit vapautettiin jatkosodan päättyessä 1944. Popov arvelee, että puna-armeija on itse saattanut ampua näitä vankeja.

Sandarmohissa tehtiin viime vuonna ja tänä kesänä uusia kaivauksia Venäjän sotahistoriallisen seuran ja professori Sergei Veriginin johdolla. Verigin on väittänyt, että Suomi tiesi jo jatkosodan aikana Stalinin joukkohaudoista Karhumäen lähellä ja käytti itse samoja hautoja neuvostoliittolaisten sotavankien teloittamiseen.

Veriginin ja hänen etsintäryhmänsä väitteet olivat yllätys sekä suomalaisille sotavankien kohtaloita selvitelleille tutkijoille että venäläisille ihmisoikeusaktivisteille, jotka vasta vuonna 1997 saivat selville Sandarmohin olemassaolon.

Sotahistoriallisen seuran edustaja Nadezha Usmanova kertoi Washington Postille, että kaivauksissa löydettyjä luoteja ja vaatetuksen palasia on lähetetty laboratoriotutkimuksiin. Tuloksia on odotettavissa Usmanovan mukaan vasta useiden kuukausien kuluttua.

Washington Post haastatteli muun muassa suomalaistutkija Antti Kujalaa, jonka mukaan mitään todisteita puna-armeijan sotilaiden hautaamisesta Sandarmohiin ole.

– Mielestäni tässä yritetään vähätellä Stalinin joukkomurhia, Kujala sanoi lehdelle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt