Finnairin koneesta löytyi yli 400 000 euron rahakassi – kymmenen vuoden kiista löytötavarasta ratkesi viimein

Suomen Löytötavarapalvelu Oy vaati oikeudessa rahoja keskusrikospoliisilta.

Finnairin lentokoneesta löytyi Helsinki-Vantaan lentoasemalla lokakuussa 2009 käsimatkatavaroista yksinäinen kassi, jonka sisällä oli 409760 euroa käteistä rahaa.

16.9.2019 10:22

Kymmenen vuotta sitten Finnairin lentokoneesta löytyneen rahalaukun kohtalosta on nyt saatu hovioikeuden ratkaisu. Helsingin hovioikeus päätti maanantaina, ettei keskusrikospoliisin (KRP) tarvitse luovuttaa rahoja Suomen Löytötavarapalvelu Oy:lle.

Finnairin lentokoneesta löytyi Helsinki-Vantaan lentoasemalla lokakuussa 2009 käsimatkatavaroista yksinäinen kassi, jonka sisällä oli 409 760 euroa käteistä rahaa. Ne olivat 50 ja 100 euron seteleinä. Rahat oli kätketty sipsipurkkeihin ja suklaalevyihin.

Laukku oli normaalin näköinen kantokahvoilla varustettu matkakassi, jonka toisessa päässä oli pyörät ja toisessa vetokahva.

Kone oli tullut Madridista Espanjasta ja sen oli tarkoitus jatkaa Pekingiin Kiinaan. Kassin omistajaksi arvioitiin tuoreeltaan 1970-luvulla syntynyt nainen, joka oli poistettu lentokoneesta Madridissa.

Syynä poistamiseen oli se, että ruumaan menneistä matkatavaroista oli löytynyt suuria määriä rahaa. Madridissa kukaan ei kuitenkaan tullut tarkastaneeksi käsimatkatavaroita.

Laukku kuulutettiin, mutta omistaja ei kuulutusaikana ilmaantunut kyselemään omaisuutensa perään.

– Kukaan ei ole edes kysellyt, rikoskomisario Mika Ihaksinen kertoi IS:lle marraskuussa 2010.

Ilta-Sanomat kertoi tapauksesta muun muassa 5.2.2010.

KRP otti rahat takavarikkoon, koska niiden alkuperää epäiltiin laittomaksi. Viimeisenä kuulutuspäivänä KRP:lle kuitenkin ilmoittautui Suomen Löytötavarapalvelu Oy.

Se huolehtii Finnairin lentokoneiden löytötavarapalveluista. Yhtiö katsoi, että rahalaukku kuuluu sen säilytettäväksi löytötavarana ja niin sanottuna laitoslöytönä.

Poliisi tutki tapausta epäiltynä törkeänä rahanpesuna. Naisen henkilöllisyys saatiin varmistettua, mutta Kiina ei suostunut kuulemaan naista epäiltynä. Nainen oli harjoittanut liiketoimintaa.

Poliisi lopetti asiassa esitutkinnan vuonna 2013, jonka jälkeen takavarikko kumottiin. Elokuussa 2014 laukun omistajalle saatiin toimitettua Kiinassa tieto, että omaisuus on noudettavissa. Jos hän ei sitä noutaisi, omaisuus siirtyy Suomen valtiolle tai löytötavarana sen löytäjälle.

Liikenainen ei koskaan ilmaantunut hakemaan rahojaan. Rahat jäivät KRP:n haltuun pankkitilille. Kassi ja vaatteet myytiin, makeiset ja sipsit hävitettiin arvottomina ja pilaantuvina.

KRP kieltäytyi luovuttamasta rahoja Suomen Löytötavarapalvelulle, joka vei asian oikeuteen keväällä 2015. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi yhtiön vaatimukset vuosi sitten.

Nyt myös Helsingin hovioikeus kallistui kiistassa KRP:n puolelle. Hovioikeus katsoi, että rahoja sinänsä tuli käsitellä löytötavarana ja niihin sovelletaan löytötavaralain säännöksiä.

Kyseessä oli laitoslöytö, jollaiset tulee toimittaa ensin laitoksen henkilökunnalle tai sen löytötavaratoimistolle. Koska rahamäärä oli suuri, tässä tapauksessa laitoksen tuli ilmoittaa löydöstä myös poliisille. Näin tapahtuikin, jonka jälkeen poliisi takavarikoi rahat.

Tilanne muuttui epäselväksi, kun takavarikko kumottiin, eikä omistaja määräajassa noutanut rahoja. Hovioikeuden mukaan laissa ei ole säännöksiä siitä, että poliisin tulisi tällöin palauttaa laitoslöytö löytötavaratoimistolle. Hovioikeus tulkitsi säännöstä niin, että omaisuus siirtyy sille taholle, jolle se oli toimitettu: poliisille toimitettu tavara valtiolle, löytötavaratoimistolle toimitettu löytötavaratoimistolle.

Näin ollen löytötavaratoimistolla ei hovioikeuden mukaan ollut oikeutta varoihin. Suomen Löytötavarapalvelun kanne hylättiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?