Kadonneen ruumiin Google Earthin kuvasta löytäneen floridalaisen Jerry Nymanin juuret ovat Suomessa

rac

Julkaistu:

”Olen iloinen, että hänen omaistensa ei enää tarvitse miettiä, miksi hän ei koskaan palannut kotiin.”
Joskus tosi voi olla karmivaa, – ja tarua uskomattomampaa.

Kuten tämä: Mies suunnittelee Google Earthin karttaohjelman avulla Floridan Palm Beachin piirikunnan koululaisille turvallisia bussireittejä ja eräänä päivänä hän löytää satelliittikuvasta kauan sitten puistolampeen uponneen auton, josta löytyy luuranko.
– Olihan se pieni shokki, Jerry Nyman sanoo hyvällä suomenkielellä.

– Olen iloinen, että hänen omaistensa ei enää tarvitse miettiä, miksi hän ei koskaan palannut kotiin.

– He pääsevät vihdoin hautaamaan hänet. Saavat hänet lepoon, Jerry miettii.

Fort Lauderdalessa asuva suomalaistaustainen Jerry Nyman, 40, on se floridalaismies, joka ratkaisi Google Earthin karttaohjelman avulla 22 vuotta kateissa olleen William E. Moldtin arvoituksen. Tapaus on herättänyt maailmanlaajuista huomiota.

Palm Peachin koulutoimessa työskentelevä Jerry on it-asiantuntija ja suunnittelee bussireittejä. Google Earth on hänelle tärkeä työkalu. Sitä hän käytti myös 26. elokuuta.

Kaikki oli kuitenkin alkanut jo 7. marraskuuta 1997 noin kello 21.30, jolloin tuolloin 40-vuotias William E. Moldt katosi jäljettömiin. Hänen tiedettiin nousseen autoonsa ravintolan edessä nautittuaan alkoholia ja soittaneen tyttöystävälleen, että oli tulossa kotiin.

Soitto jäi viimeiseksi elonmerkiksi. Hän ei koskaan tullut kotiin – eikä häntä ikinä löydetty. Kunnes it-asiantuntija Jerry Nyman otti työn alle erään Wellingtonin Grand Islesin asuinalueella kulkevan bussireitin, jonka pysäkit piti sijoitella uudelleen.

Jerryllä on vastuullaan noin 700 bussireittiä. Tavoite on taata lapsille turvallinen koulutie. Koulumatkat pitää reitittää niin, että lapset eivät joudu ylittämään vilkasliikenteisiä teitä.

Wellingtonin bussireitti ohittaa sattumalta Jerryn entisen tyttöystävän Erikan kotitalon. Sen tuntumaan Moon Bay Circlelle Jerryn piti löytää paikka pysäkille, joka palvelisi läheistä Polo Parkin keskikoulua.

Jerry päätti huvikseen vilkaista, mitä kuuluu Erikan tontille, missä kunnossa oli uima-allas.

Talon vieressä on lampi. Satelliittikuvasta Jerry huomasi vaalean heijastuksen tai pisteen lähellä rantapenkkaa. Zuumaamalla piste kasvoi ja alkoi näyttää autolta.

– Jos se ei olisi ollut vaalea, se ei olisi näkynyt ollenkaan, Jerry uskoo. Vesi on lähes läpinäkymätöntä.

Jerry näytti kuvaa työtovereilleen toimistolla. Kukaan ei innostunut. Tai uskonut sitä autoksi.

Jerry ei antanut periksi. Hän otti yhteyttä Erikaan ja pyysi tätä käymään katsomassa kohdetta. Erika oli reissussa, mutta pyysi naapuriaan avuksi. Tämä ei nähnyt lammessa mitään erikoista. Apuun pyydettiin vielä yksi naapuri, jonka kuvauskopterilla saatiin otettua yläperspektiivistä kuva.


Kuvassa näkyi auto.

Oli aika hälyttää paikalle poliisi.

Kun levien peittämä auto illan pimeydessä nostettiin ylös lammesta, Erika tuli ulos kuvaamaan operaatiota videolle. Hän ei tohtinut mennä kovin lähellä, näki vain, kuinka ikkuna rikottiin, jotta ovi saatiin auki. Sitä ennen kaikki auton sisällä oli ollut turvassa ulkomaailmalta, hermeettisessä eristyneisyydessä.

– Vähän vitsailimme puhelimessa, että siellä saattaa olla ruumis, Jerry kertoo.

Katso video: Jerry Nymanin ystävä Erika kuvasi videolle hetken, kun viranomaiset löysivät ruumiin lampeen uponneesta autosta:


Jotenkin auto oli lampeen joutunut, miksei sitten ajamalla. Mielikuvitus lähti laukalle, ja sitten asia jäi taka-alalle.

Kului viikko, ja Jerry oli lentokentällä lähdössä matkalle, kun puhelin soi. Se oli poliisi. Autossa oli ollut luuranko, joka oli oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa tunnistettu vuonna 1997 kadonneeksi henkilöksi.

William E. Moldtin katoamisen arvoitus oli vihdoin ratkennut. Hän ei ollut karannut eikä häntä ollut siepattu, hän oli kuollut. Saturn -merkkinen auto oli näkynyt Google Earthin kuvassa vuodesta 2007 lähtien.

Silloin kuva otettiin.

Tarvittiin Jerry Nyman osoittamaan auto viranomaisille. Aluksi kunnia meni paikallisessa mediassa drone-naapurille, mutta kun vainajan henkilöllisyys varmistui, Palm Beach Post kertoi näyttävästi Jerryn ratkaisevasta roolista salapoliisityön käynnistäjänä.

– Olivat varmaan kuulleet poliisilta, Jerry arvelee.

General Motors lopetti Saturnin valmistuksen vuonna 2010. Se on pienehkö auto, joka kilpaili japanilaisten kanssa.

Kun Moldt syöksyi ravintolaillan päätteeksi Saturnillaan pimeään lampeen, viereinen asuinalue oli vielä osaksi rakenteilla. Sen jälkeen Moldtin ruumis virui Erikan kotitalon vieressä kaikki nämä vuodet.

Rantapenkka ehkä haittasi näkyvyyttä maan puolelta katsottaessa. Järven puolella ei juuri liikuttu. Lammen sakeassa vedessä elää alligaattoreita. Sukelteleminen ei tule mieleenkään, tai mitkään vesileikit.

Auto sai maata lammen haudassaan 22 vuotta.


Jerryn isä Harri Nyman on kotoisin Helsingistä. Perhe asui Göteborgissa, josta Jerry lähti vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin, ja palasi sinne pian pysyvästi asumaan.

Nyt, keski-iässä, hän on isänsä mukaan kovasti innostunut suomalaisista juuristaan. Jerry myöntää näin olevan. Hän rakastaa erityisesti suomalaista ruokaa ja mainitsee makaronilaatikon ja HK:n nakit piirakan välissä.

Jerry on hankkinut kesämökin Hämeestä. Suomessa järvet ovat kirkasvetisempiä kuin Palm Beachin alligaattorilammikot.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt