Jäämeren kylmyys kietoo Suomen syleilyynsä: Lappiin voi sataa jopa lunta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jäämeren kylmyys kietoo Suomen syleilyynsä: Lappiin voi sataa jopa lunta

Julkaistu: 15.9.2019 22:29

Tulevan viikon sää on pari kolme astetta tavanomaista viileämpää. Etelä-Suomessa voi esiintyä mustaa jäätä ja Lapissa jopa lumikuuroja.

Uutta syyshelle-ennätystä odottaneet saanevat alkavalla viikolla pettyä. Mittaushistorian toiseksi myöhäisintä hellepäivää vietettiin vajaa viikko sitten, mutta nyt alkavalle viikolle on luvassa on yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

– Mustaa jäätä voi esiintyä aamutuimaan ja yöllä Etelä-Suomea myöten viikon puolivälin jälkeen, päivystävä meteorologi Hannu Valta sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa Jäämereltä Suomeen virtaava kylmä ilma laskee lämpötilan pari kolme astetta tavanomaista alhaisemmaksi. Etelä-Suomessa päivälämmöt pysyvät 10 asteen tuntumassa, Lapissa ne jäävät noin viiteen asteeseen.

 Varsinkin päivällä voi tulla lumikuuroja Pohjois-Lapissa.

Suurin piirtein keskiviikon tai torstain kohdalla tuulet heikkenevät ja pilvipeite repeilee sillä seurauksella, että yöt ja aamut kylmenevät. Hallaa ja yöpakkasia saattaa esiintyä Etelä-Suomessa asti.

Viikon puolivälin jälkeen voi meteorologin mukaan sataa lunta tai räntää ainakin Pohjois-Lapissa, mahdollisesti myös Keski-Lapissa.

– Varsinkin päivällä voi tulla lumikuuroja Pohjois-Lapissa. En tiedä, tuleeko sitä niin paljon, että se jaksaa jäädä maahan, mutta muutama sentti ainakin korkeimmissa paikoissa, hän sanoo.

Maanantain jälkeen tuuli laantuu ja sateet hälvenevät

Maanantaina pohjoistuuli on yhä kohtalaista ja päivällä puuskaista, mutta sen jälkeen ilmavirtaus heikkenee. Maanantaina esiintyy myös jonkin verran hajanaisia sateita eri puolilla Suomea. Idässä ja pohjoisessa tulee paikoitellen yli viisi milliä vettä, muualla sademäärät jäävät vähäisemmiksi. Tiistaina ja keskiviikkona esiintyy meteorologin mukaan vielä paikoin sadekuuroja, mutta ei mitään laaja-alaisempaa.

– Länsirannikolla mereltä voi ajautua sadekuuroja, siellä on sen verran kylmä ilma ja lämmin meri. Meri laukaisee sadekuuroja ja ne voivat ajautua Pohjanmaalle, Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen Pohjanlahdelta, Valta sanoo.

Maanantain jälkeen ei kuitenkaan hänen mukaansa ole luvassa suurempia sateita.

Saanatunturi sai hennon lumipeitteen viime vuonna 25. syyskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?