Matkustajat evakuoitiin Ukko-Pekan vetämän museo­junan alettua savuta väärästä päästä – veturin­kuljettaja pitää palon syytä mysteerinä

Julkaistu:

40 matkustajaa evakuoi itsensä pientareelle, palokunta sammutti höyryjunan.
Ukko-Pekka -höyryveturin vetämä museojuna jouduttiin evakuoimaan matkustajista lauantaina kello 16 jälkeen Laukaan asemalla.

Yhdestä vaunusta alkoi nousta savua.

Vaikka Ukko-Pekka on kuuluisa tunnelmallisesta savunmuodostuksestaan, ja sitä siltä jopa odotetaan, tarkoitus ei ole, että sisällä vaunuissa savuaa, etenkään lattian alta.

Museojuna savusi väärästä päästä.

Tarvittiin palomiehiä sammuttamaan se.

– Konduktööri huomasi, että yhden vaunun ulkoverhoilun paneloinnin takaa tuli käryä, kertoo veturinkuljettaja Marko Hakanpää, joka on myös Höyryveturimatkat1009 Oy:n liikennepäällikkö, kun vaihtaa hattua päässä.

– Hän soitti ensin minulle ja päätettiin soittaa hätäkeskukseen, kun se savu tuli sieltä alta. Heillä on paremmat välineet purkaa.

Vaunussa ei ollut matkustajia. Muissa vaunuissa olleet noin 40 matkustajaa siirtyivät omatoimisesti pientareelle odottamaan tilanteen kehittymistä.

– Pelastuslaitos kumosi sinne kaksi sankoruiskullista vettä ja purki vähän lattiaa, Hakanpää kertoo.

Hän pitää palon syytä suurena mysteerinä.

– Tuntuu niin ihmeelliseltä, että en keksi mitään syytä. Veikkaisin jarrukipinää, kun se tuli sieltä alta.

Uskollista työjuhtaansa Ukko-Pekkaa Hakanpää ei epäile. Se saattaa joskus kipinöidä, mutta rajansa tunteenpurkauksillakin.

– Se oli niin kaukanakin. Tämä oli vasta neljäs vaunut veturista lukien. Perässä oli vielä neljä vaunua.

Ukko-Pekka ja höyryveturimatkat on joskus – aika useinkin – yhdistetty kesäisiin radanvarren ruohikkopaloihin.

– Kyllä niitä ruohikkopaloja syttyy ilman meitäkin, Hakanpää sanoo ja seisoo tässäkin asiassa ryhdikkäänä pitkäaikaisen ystävänsä ja rakastettunsa Ukko-Pekan takana.

– Koskaan ei ole todistettu, että me olisimme yhtään niistä sytyttäneet, Hakanpää huomauttaa.

Ukko-Pekka yöpyy Jyväskylässä ja on sunnuntaina taas radan päällä.

Hätäkeskus sai ilmoituksen käryävästä höyryjunasta kello 16 jälkeen ja lähetti paikalle paloautoja. Johtovastuu oli Äänekosken päivystävällä palomestarilla. Palomiehet purkivat noin neliömetrin alan lattiaa.

Pelastuslaitoksen mukaan vaunussa saattoi olla ”jotain vikaa johdotuksessa, sähköjohtokäryä”.

– Vaunuissa on sähköt, vaikka se höyryjuna onkin, ja vaunutkin vanhoja. Siinä oli lähellä sähköpääkeskus, pelastuslaitokselta kerrotaan.

Varma tämäkään syy ei ole.