Suomalainen aloittaa pakettimatkat Pohjoisnavalle – jos Venäjän ja Ukrainan kriisi suo

Julkaistu:

Matkat ja igluyöpymiset sisältävä paketti maksaa jopa 95 000 euroa.
Suomalaisen matkailualan yrittäjän Janne Honkasen puhelin on pirissyt sen jälkeen, kun hän kertoi ryhtyvänsä järjestämään erikoismatkoja Pohjoisnavalle. Pohjoisnapa olisi ensi keväänä ensimmäistä kertaa tavallisen matkailijan saavutettavissa.

– Pohjoisnavalle on päässyt viime vuosina vain rajattu määrä ihmisiä. Pohjoisnapa on monen ihmisen suuri unelma. Itse vertaisin sitä avaruusmatkailuun, Honkanen sanoo.

Honkasen johtama Luxury Action on tullut tunnetuksi Lapin matkojen järjestämisestä maailman superjulkkiksille. Ensi keväänä tarjonta laajenee Pohjoisnavan matkoihin.

– Tämä on herättänyt paljon kiinnostusta. Kysyntää on ollut. Yhteydenottoja on tullut ympäri maailmaa, Honkanen kertoo.

Honkanen ei halua kertoa, miten monta matkaa on jo varattu.

Aivan tyhjätaskulta Pohjoisnavan matka ei onnistu. Tarjolla on kaksi pakettimatkaa. Toinen pakettimatka maksaa 45 000 euroa. Kalliimpi vaihtoehto maksaa 95 000 euroa.

Pakettiin sisältyvät matka ja yöpymiset. Matkailija yöpyy hyvin varustetussa iglussa, jossa on käymälä ja lämmin nukkumispaikka. Läpinäkyvästä ikkunasta voi katsella maisemia.
Hankalaksi Pohjoisnavalle pääsyn tekee se, että käytännössä sinne voi matkustaa vain yhden kuukauden aikana vuodessa. Sääolojen puolesta Pohjoisnavalla voi käydä talvisaikaan huhtikuussa.

Matkaan liittyy monenlaisia riskejä. Sääolot voivat olla niin huonot, ettei matkustaminen onnistu edes huhtikuussa.

Tämän vuoden keväänä Pohjoisnavalle ei voinut matkustaa.

– Venäläiset omistavat ilmatilan ja ukrainalaiset operoivat. Poliittisen jännitteen vuoksi sinne ei tänä keväänä matkustettu.

Honkasen yrityksen suunnitelma on viedä matkailijat ensin lentokoneella Huippuvuorille. Sieltä matka jatkuu sään salliessa suihkukoneella jääleirille. Jäätikölle on tehty kiitorata. Jääleiriltä on vajaan tunnin helikopterimatka varsinaiselle Pohjoisnavalle.

Jos loppumatka Napapiirin alueelle ei onnistu esimerkiksi sääolojen takia, Honkanen tarjoaa vaihtoehtona yöpymistä Huippuvuorilla tai Lapin arktisella tundra-alueella.

– Elämys voi olla myös jäätiköllä manneralueella, jolloin se on turvallisempi kuin Huippuvuorilla.

Honkanen sanoo, että Pohjoisnavalle täytyy matkustaa nyt, kun se vielä on mahdollista. Ilmastonmuutos koettelee Pohjoisnapaa. Alue lämpenee ja jäätikköä sulaa.

– Ei tiedetä, kuinka monta vuotta sinne on enää turvallista mennä. Siellä koko ajan tapahtuu. Ilmaston lämpenemisen johdosta jäälauttoihin tulee halkeamia ja ilmestyy railoja.

Honkanen uskoo, että hänen luksusmatkansa torjuvat omalta osaltaan ilmastonmuutosta. Pohjoisnavalla matkaavat voivat omin silmin kokea luonnon ainutkertaisuuden ja ymmärtää, miten tärkeää on torjua maapallon lämpenemistä.

Jos Pohjoisnavalle vie turisteja, miten se auttaa ilmastonmuutoksessa?

– Me uskomme transformatiiviseen matkailumuotoon, jossa luodaan yhteys asiakkaan ja paikallisen kulttuuriin, paikallisten ihmisten, ympäröivän luonnon, sen villielämän välille. Siinä samassa kerrotaan tarinaa arktisen ilmaston tilasta. Olemme onnistuneet silloin, kun matkailija palaa kotiinsa ja hänessä tapahtuu muutos.

Honkanen uskoo, että matkailijassa alkaa erilainen suhtautuminen pieniin asioihin. Hän miettii, miten pystyy pienentämään omaa hiilijalanjälkiään.

– Tällaiset ihmiset ovat parhaita viestin viejiä maailmalla.

Honkanen kertoo, että monissa Lapin vierailijoissa on nähty muutos. Vieraat ovat nähneet Suomessa, miten esimerkiksi muovin kierrätys toimii käytännössä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt