Isä antoi 13-vuotiaalle pojalleen litsarin – kämmenen jälki näkyi vielä koulukuvauksessakin

Julkaistu:

Espoo
Riita sai alkunsa 13-vuotiaan pojan pelaamisesta. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus muistutti, ettei kasvatustarkoituskaan oikeuta pahoinpitelyä.
Espoolainen, päälle viisikymppinen isä tuomittiin äskettäin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa 13-vuotiaan poikansa pahoinpitelystä.

Isä ja poika olivat riidelleet pojan pelaamisesta. Isän mukaan poika oli hyökännyt hänen päälleen, minkä takia hän oli ottanut pojan ensin hallintaotteeseen ja sitten lyönyt avokämmenellä tätä poskelle.

Isä selitti oikeudessa, että litsari oli ”kevyt läpsäisy”, jonka tarkoituksena oli havahduttaa kuohuksissa ollut poika ja päättää tilanne.

Isä kertoi pyytäneensä pojalta anteeksi jälkikäteen. Oikeudessa isä kertoi, että asia oli saanut aivan liian suuret mittasuhteet.

Kämmenen jälki näkyi koulukuvauksissa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus kuuli tapauksessa myös pojan äitiä.

Äiti oli tapahtumien aikaan keittiössä, mutta hän oli kuullut pojan huutavan apua ja yhden ”mäiskäyksen”, joka oli lähtenyt lyönnistä.

Riidan jälkeen poika oli mennyt itkuisena huoneeseensa, ja kämmenestä jäänyt jälki oli näkynyt pojan poskessa vielä useamman päivän kuluttua koulukuvauksessa.

200 euroa korvauksia

Käräjäoikeus katsoi, että koska jälki näkyi vielä päiviä lyönnin jälkeen, kysymyksessä ei ollut vain ”kevyt läpsäisy”, kuten isä väitti.

Käräjäoikeus muistutti, ettei laki anna lupaa lapsen alistamiseen tai ruumiilliseen kurittamiseen.

Koska poika oli rynnännyt isänsä päälle, isällä oli oikeuden mukaan perusteltu syy pitää ottaa lapsesta kiinni, mutta ei lyödä.

Käräjäoikeus muistutti, että lapselle aiheutettu kipu esimerkiksi lyömällä tuomitaan pahoinpitelynä, vaikka taustalla olisi kasvatustarkoitus.

Isä tuomittiin pahoinpitelystä 40 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan tarkoittaa 240 euroa.

Lisäksi hänen on maksettava valtiolle 80 euron rikosuhrimaksu ja pojalleen 200 euron korvaus kivusta ja särystä.