Tietyssä iässä miehet loppuvat kesken – pahimmillaan tilanne kärjistyy käsirysyksi vanhainkodissa

Julkaistu:

Sinkkuna eläviä seniorimiehiä on rajusti vähemmän kuin iäkkäitä naisia. Moni seniorinainen kaipaa kumppania rinnalleen, mutta heitä ei riittävän kaikille.
”Aktiivista”, seitsemänkymppinen sinkkumies luonnehtii seuraelämäänsä.

”Yksinäistä”, 65-vuotias nainen puolestaan kuvailee omaansa.

”Vanhainkodissa, jossa leski-isoisäni asui, tilanne eteni pahimmillaan käsirysyksi”, eräs senioreiden seuraelämää sivusta seurannut puolestaan kertoo.

Kommentit ovat kuvaavia. Ilta-Sanomat kysyi yli kuusikymppisiltä lukijoilta kyselyssä, onko oman ikäistä seuraa vaikea löytää. Vastauksia tuli noin 600, ja eritoten naiset kertoivat tilanteen olevan hankala.

Tieto ei yllätä, sillä kaikkien yli 50-vuotiaiden keskuudessa naisia, jotka eivät ole naimisissa, on 200000 enemmän kuin naimattomia miehiä. 65 vuotta täyttäneitä naisia, jotka eivät ole naimisissa, oli viime vuonna 194000 enemmän kuin vastaavassa tilanteessa olevia miehiä.

Taustalla vaikuttaa esimerkiksi miesten elinajanodote, joka on matalampi kuin naisten. Tohtoriopiskelija ja valtiotieteiden maisteri Tiina Koskimäki Helsingin yliopistosta kertoo, että suurin osa leskistä onkin juuri naisia. Tilanteeseen vaikuttaa myös se, että yli 55-vuotiaiden avioerojen määrä on yli kaksinkertaistunut viimeisen 26 vuoden aikana.

– Avioerot ovat yleistyneet, ja eronneiden osuudet myös vanhemmissa ikäryhmissä ovat kasvaneet, Koskimäki kertoo.

 

Moni haluaa kokea vielä asioita ja olla aktiivisia, ja siihen kaivataan ystävää.

Koskimäki muistuttaa, että parisuhteita on kuitenkin todennäköisesti enemmän kuin tilastot antavat ymmärtää. Iäkkäämmän väestön keskuudessa parisuhteet, joissa asutaan erikseen, ovat hänen mukaansa yllättävän yleisiä.

Osviittaa tilanteesta joka tapauksessa antavat Tilastokeskuksen tiedot. Ero sukupuolten parisuhdetilanteiden välillä kasvaa sitä mukaa mitä vanhemmaksi tullaan. Viime vuonna yli 84-vuotiaista naisista vain 13,4 prosenttia oli naimisissa, kun saman ikäisistä miehistä 52,5 prosenttia eli avioliitossa.

Naisia on iäkkäiden keskuudessa muutenkin enemmän kuin miehiä: esimerkiksi 85–89-vuotiaita naisia oli viime vuonna 63300, saman ikäisiä miehiä enää 32700. Miespuolisia kumppaniehdokkaita on siis tarjolla romanssia etsiville naisille suhteellisen vähän.

– En tiedä, missä kaikki vapaat miehet ovat, tiivisti eräskin nainen IS:n kyselyssä.

Psykologi Jaana Ojanen Väestöliitosta kertoo, ettei kumppanin tai läheisyyden kaipuu katoa iän myötä minnekään.

– Moni saattaa kuitenkin luovuttaa tai tottua olemaan yksin. Kun sopivaa ihmistä ei löydy, se hyväksytään.

Kaikki eivät etsi parisuhdetta. Yhteyden toisiin ihmisiin saa myös ystävien kautta, Ojanen muistuttaa.

Lukuisat sinkut kertoivat IS:n kyselyssä olevansa onnellisia ja käyvänsä teattereissa ja harrastuksissa mieluummin ystävien kanssa. Moni koki vapauttavaksi sen, ettei omista menoista tarvitse ”tehdä tiliä” kenellekään.

– Miksi sitoutua, kun saa olla vapaa! Parisuhde on yliarvostettu, se sopii vastuullisille lapsia hankkiville. Olen 70 enkä halua koskeakaan ukonkantturoihin. Olen aktiivinen muutoin, minulla on hyvä eläke, harrastan kulttuuria ja tuen lapsiani. Vapaus on suuri arvo, vieraan kanssa asumisesta ei tulisi mitään, kertoi eräs kyselyyn osallistunut nainen.

 

Elämän rajallisuus tiedostetaan, eivätkä odotukset ole enää niin epärealistisia.

Yksin olemiseen voi olla myös muita syitä kuin se, ettei sopivaa puolisoa löydy tai se, että yksinkertaisesti viihtyy vapaana. Kyselyyn vastanneet nostivat esiin sen, että esimerkiksi leskeksi tulleella voi olla taustalla jo pitkä taival puolison omaishoitajana, ja samaa ei välttämättä jaksa kokea uudestaan.

Seniori-iässä myös odotukset uutta ihmissuhdetta kohtaan ovat usein erilaiset kuin parikymppisenä, Väestöliiton Ojanen sanoo.

– Elämän rajallisuus tiedostetaan, eivätkä odotukset ole enää niin epärealistisia, Ojanen sanoo.

Ystävyyskin nähdään arvokkaana, eikä intohimo tai seksi ole aina keskiössä.

– Moni puhuu, että olisi kiva, kun olisi ’joku kaveri’. Seksuaalisuus ei ole enää kaikista tärkeintä, mikä taas nuorilla usein korostuu, kun kaivataan intohimoa. Vanhemmat ihmiset arvostavat kumppanuutta ehkä enemmän, vaikkeivät seksuaaliset tarpeetkaan kokonaan poistu.

Seniorit ovat nykyään aiempaa virkeämpiä ja aktiivisempia, koska ihmiset ovat terveempiä, Ojanen kertoo. Siksi parisuhde voi tarkoittaa ikäihmistenkin keskuudessa vielä yhteisten kokemusten jakamista.

– Moni haluaa kokea vielä asioita ja olla aktiivisia, ja siihen kaivataan ystävää, vaikka ihmiset etsivät varmaankin myös jotain seksuaalista, kun he haluavat ystäväkseen vastakkaisen sukupuolen edustajan.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Näin lukijat kertovat: ”Tilanne eteni pahimmillaan käsirysyksi”

Miesseuraa ei Helsingissä ole 73-vuotiaalle koulutetulle ja muodikkaalle naiselle, harmitteli eräs Ilta-Sanomien kyselyyn osallistunut sinkku. Samaa tuumasi moni muukin. Lukijat kertovat, mitä sinkkuelämä seniori-iässä heille merkitsee.

”Vanhainkodissa, jossa leski-isoisäni asui, tilanne eteni pahimmillaan käsirysyksi. Miehiä oli vain muutama, mutta naisia sitäkin enemmän. Siellä rouvat riitelivät veskoillaan toisiaan hutkien siitä, kuka saa puhua 80+ isoisälleni ja kaikkein estottomimpia haettiin pois pappani huoneesta, kun olivat sinne tunkeneet”, IS:lle kerrottiin.

”Varsin hektistä”, 64-vuotias sinkkumies kuvaili sinkkuelämänsä laitaa. Mies ilmoitti löytävänsä itseään paljon nuorempia, 35–55-vuotiaita heiloja karaokebaareista ja risteilyillä.

”Ikäiseni miehet etsivät 30 vuotta minua nuorempaa seuraa”, sinkku tuumasi.

”Sinkkuelämää on takana viimeiset 10 vuotta. Lapset, lastenlapset ja ystävät ovat tärkeässä roolissa. Eläkkeelle jäänti toi suuren muutoksen elämään. Kaiken pitäisi olla hyvin, mutta on kuitenkin tunne, että jotain puuttuu”, kirjoitti 67-vuotias nainen.

”Yksinäistä! Deittiplstoilta ei vain löydy yhtäkään miestä joka sitoutuisi suhteeseen. Yhden illan juttuja on paljon, naimisissa olevia, miehiä jotka inhoavat liikuntaa, vain seksiä haluavia”, kertoi nainen, 65.

”Kävisin ulkona, jos ikäisilleni olisi paikkoja. Ne harvat tilaisuudet eivät miellytä”, kirjoitti sinkkunainen.

”Erosin 48-vuotiaana ja olin sinkkuna 55-vuotiaaksi. Sinä aikana oli lyhyitä seurustelusuhteita. Oman ikäiset miehet ovat alkoholisoituneita tai katkeria. Parhaat ovat varattuja. Siksi aloinkin katsella itseäni nuorempia. Tapasin nettideitillä nykyisen, itseäni 20 vuotta nuoremman mieheni”, kertoi alle kuusikymppinen nainen.

”Jäin leskeksi pari vuotta sitten, enkä halua enää uutta huollettavaa”, kirjoitti nainen, 65. Nainen lisäsi suorastaan välttävänsä paikkoja, joissa etsitään heiloja.

”Aktiivista. Tarjoilua on ollut, mutta kaikki ei kelpaa. Ravintoloissa näkee, kuka on lähes raitis, kun itse olen. Eikä muuta kuin valitsemaan. Ihanaa noin 70-vuotiaan elämää”, luonnehti sinkkumies.

”Kaikki harrastukset ovat naisvoittoisia. Olisipa joku yleinen kahvila, jossa voisi tavata eläkeläissinkkuja ’sillä silmällä’”, vastasi eläkeläisnainen.

”Tansseissa tuli paljon käytyä ja sieltä tuon oman köriläänikin löysin. Ei auta jäädä kotiin, sieltä kun ei kukaan tule sinua hakemaan!”, totesi nainen, 63.

”Liikun lähinnä ystävättärieni kanssa, ja keskustelut sivuavat toivetta löytää miesystävä jakamaan kaikkea arjesta juhlaan. Toteamme, että iän myötä olemme tulleet vaativammaksi: mieheltä toivotaan kaikin puolin hyvää käytöstä ja naisen huomioimista vanhanaikaisella tavalla. Eräs ystävätär on huomioinut suomalaisten miesten suttuisuuden, ja viimenenkin tutustumisyritys oli lopahtanut siihen, kun mies ei pessyt käsiään ulkoa tullessaan, wc-käynnin jälkeen eikä edes ruokailua ennen. Ei tässä iässä enää jaksa opettaa ketään tavoille”, kuvaili nainen, 70.

”Yksinäistähän tämä on, kaipaisin jonkun rinnalle, mutta mitään pysyvää on vaikeaa löytää”, kirjoitti 71-vuotias mies.

”Oman ajan käyttö harrastuksiin ja huvituksiin on nautinnollista. Vanha mies vaatii omaishoitaja asennetta. Ei enää kiinnosta!”, tuumasi 68-vuotias nainen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt