Pääkaupunkiseudun kirjastoissa alkoi hurja kuhina: Yhteen Loiri-kirjaan yli 2000 varausta

Julkaistu:

Kirjastoihin pian saapuvan Jari Tervon Loiri-teoksen varausjonot venähtivät heti valtaviksi.
Torstaina kirjakauppoihin tullut Jari Tervon kirjoittama Loiri-teos on herättänyt taiteilija Vesa-Matti Loirin elämään liittyvine paljastuksineen suurta kiinnostusta ja kirjasta povataan myyntihittiä. Ostamisen sijaan suuri joukko suomalaisia kuitenkin odottaa kirjan saapumista kirjaston hyllyille.

Kaikki viittaa siihen, että kirjaston käyttäjät joutuvat odottamaan hetken ennen kuin pääsevät tutustumaan Loirin elämään. Pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-varausjärjestelmässä saatavilla olevia kirjoja näkyi perjantai-iltapäivänä tasan yksi, kun taas varauksia oli ehtinyt kertyä jo yli kaksituhatta. Varausten määrä näytti lisääntyvän tasaista tahtia iltaa kohden.

Helsingin kaupunginkirjaston kirjahankinnoista vastaavan Aineisto- ja metatietoyksikön päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri sanoo Ilta-Sanomille odottavansa Loiri-teoksen nousevan yhdeksi vuoden halutuimmista kirjoista – jollei halutuimmaksi.

– Varmasti tuo on sellainen kirja joka räjäyttää isänpäivämarkkinat, johon on varmasti tähdättykin. Myös jouluna se tulee varmasti olemaan hyvin suosittu, Nousiainen-Hiiri ennustaa.

Aiheena Loiri on hänen mukaansa tavattoman kiinnostava ja monipuolinen.

– Uskon sen kattavan Suomen kansaa enemmän kuin vaikka urheilijat. Loiri on kuitenkin kansallinen ilmiö, joka on ollut äärimmäisen suosittu sekä taiteen että viihteen puolella.

Myös Jari Tervo kirjan kirjoittajana vaikuttaa teoksen suosioon.

– Kyseessä on viihteen ja taiteen kiinnostava kombinaatio, vähän samanlainen kuin Kari Hotakaisen ja Kimi Räikkösen tapauksessa.


Finlandia-voittaja Hotakaisen viime vuonna julkaistu Tuntematon Kimi Räikkönen rikkoi myyntiennätyksiä, ja sen 50 000 kappaleen ensipainos myytiin loppuun muutamassa päivässä. Myös kirjastossa teosta sai jonottaa viikkokausia vaikka saatavilla oli useita satoja kappaleita.

Nousiainen-Hiiren mukaan Loiri-kirja saattaa silti ohittaa Räikkösen tässä kisassa.

– Saattaahan tässä niin käydä. Se nähdään tulevien viikkojen sisällä, ihan kahdessa päivässä tätä ei osaa sanoa.

Pääkaupunkiseudun kirjastot ovat jo tilanneet kirjaa yhteensä satoja kappaleita.

– Todennäköisesti saamme kirjoja heti maanantaina tai alkuviikosta. Meillä prosessi menee niin, että kirjat rekisteröidään rfid-tunnuksella ja sitten ne lähtevät siitä heti varaajille ja elämään omaa elämäänsä.

Kirjoja myös tilataan tarvittaessa lisää.

– Seuraamme tilannetta varaus- ja lainausmäärien kanssa.

Kirjastoilla on varausjonoille viiden kuukauden yläraja, jota pidempään asiakkaiden ei pitäisi joutua kirjoa jonottamaan. Loputtomia määriä kirjoja ei kuitenkaan voida kirjastoihin hankkia.

– Jos meillä on vaikka kymmenentuhatta varausta niin emme me voi ostaa verovaroilla niin paljon sitä aineistoa. Pitää aina erikseen katsoa, mikä on se tarve kullekin kirjalle ja kuinka paljon meillä on varaa hankkia kyseistä teosta.

Tilanteeseen voi vaikuttaa myös lisäämällä sähköisten kirjaversioiden saatavuutta. Kirjan nopeammin luettavakseen haluavana kannattaakin harkita sähkökirjan lainaamista.

– Yleensä sähköisten aineistojen jonot ovat huomattavasti lyhyempiä kuin painettujen aineistojen. Ainakin toistaiseksi.

Loputtomalta näyttävä varausjono saattaa myös lyhentyä itsestään vuoden loppua kohden mentäessä.

– Toki sieltä poistuu niitä varaajia kun kirjaa hankitaan isänpäivä- ja joululahjaksi.