Kommentti: Oon hyvä näin – jokaisella on oikeus itse päättää, millaisena kelpaa

Julkaistu:

Kommentti
Takamuksen muoto ei määritä kenenkään ihmisarvoa, kirjoittaa Ilta-Sanomien Lifestyle-toimituksen esimies Jenni Id.
Liki jokainen suomalainen nainen murehtii ulkonäköään. 40 prosenttia heistä murehtii sitä joka päivä.

Miehillä luvut eivät ole paljon lohdullisempia, ainakaan nuoremmissa ikäryhmissä. Teini-ikäisistä tytöistä ja pojista omaa ulkonäköään murehtii päivittäin liki puolet.

Siis päivittäin. Liki puolet.

Se on järkyttävä määrä. Käytännössä lähes joka toinen suomalainen nuori miettii päivittäin, ettei ole tarpeeksi hyvä sellaisena kuin on.

Luvut tulevat ilmi Ilta-Sanomien touko-kesäkuussa toteuttamasta kyselystä, johon vastasi yli 7000 suomalaista.

Tällä viikolla Ilta-Sanomat toteuttaa teemaviikon, joka keskittyy nuorten ulkonäköpaineisiin. Viikon aikana ääneen pääsee joukko tunnettuja ja tuntemattomia kasvoja, ja ilmiötä avaavat myös asiantuntijat. Miksi murehdimme niin paljon sitä, miltä näytämme?

Yksi asia toistuu nuorten itsensä vastauksissa: sosiaalinen media. Kyselyssä alle 20-vuotiaista naisista 83 prosenttia kertoi somen aiheuttavan heille ulkonäköpaineita.

Itse 35-vuotiaana naisena olen käynyt aiheesta lukemattomia kahvipöytäkeskusteluja. Usein keskustelu päättyy helpottuneeseen huokaisuun: onneksi itse sai elää epävarmimman nuoruutensa ilman sosiaalista mediaa!

Kyllä niitä huonommuuden tunteita riitti muutenkin. Koulussa oli aina kauniimpia tyttöjä, eikä omaa vartalomalliakaan juuri mediassa tai sarjoissa näkynyt. Jos tv-sarjassa vilahti ylipainoinen hahmo, hänen osakseen jäi olla hassu ja tyhmä. 90-luvun naisihanne, heroin chic, jota tuolloin ilmiöksi nousseet huippumallit pitkälti edustivat, ei olisi voinut olla kauempana omasta peilikuvasta. Musiikkimaailmassa isokokoisempia naistähtiä ei yksinkertaisesti ollut. Sellainen saatiin vasta vuonna 2008, kun Adele julkaisi esikoisalbuminsa. Asiassa suurin uutinen oli hänen kokonsa.

Vaikka paineita riitti omassakin lapsuudessa ja nuoruudessa, missit, mallit, artistit ja tv-sarjojen hahmot olivat kuitenkin aika kaukaisia. Missään ei piirtynyt eteen kuvia tavallisista suomalaisista nuorista naisista, jotka näyttivät upeilta ja elivät upeaa elämää. Naisista, jotka olisivat voineet olla minä tai jollainen minäkin olisin voinut olla. Jos vain olisin ollut vähän laihempi, vähän kauniimpi, vähän parempi.

Nuoremmille sukupolville some on ollut aina olemassa, jotain jonka ääressä on kasvettu. Sen luulisi muokkaavan väkisinkin omakuvaa.

Myös oma hyvinvointi – treeni, terveys, hyvä olo – on jo vuosia ollut vahva trendi. Aika usein se vain yhdistetään piukkoihin pakaroihin ja mahdollisimman alhaiseen rasvaprosenttiin. Kuvitellaan, että terve ihminen näyttää hyvältä jumppatrikoissa.

Piukoissa pakaroissa ei tietenkään ole mitään väärää. Kenenkään ihmisarvoa pyllyn muoto ei kuitenkaan määritä. Juuri tässä on kehopositiivisuuden, bodypositivityn, ydin.

Soraäänien mukaan kehopositiivisuus on vain tapa normalisoida ylipainoa. Ylipainolla on toki terveysriskinsä, se on kiistaton fakta, mutta ylipainon ylistäminen ei ole kehopositiivisuuden tarkoitus. Tarkoitus on osoittaa, että kaikenlaisten kehojen sisällä asuu aivan yhtä arvokkaita ihmisiä. Antaa ylipäätään kuvastoa niillekin, jotka eivät mahdu tiukaksi käyneeseen muottiin. Muistuttaa, että kuori on vain kuori ja sellaisenaan jokaisen oma. Ihmisen sisällä ei ole ylikiloja, huonoa ihoa tai ohutta tukkaa.

Teemaviikkomme viesti ei ole se, että itsestään huolehtiminen (kuten se nykyään ilmaistaan) olisi jotenkin pahasta. Vahva takalisto tukee terveyttä monin tavoin ja parhaimmillaan meikkaaminen on hauskaa itseilmaisua. Olisi kuitenkin hyvä, että nämä asiat eivät lähtisi siitä, että tuntee itsensä arvottomaksi.

Ilta-Sanomat valitsi tämän ulkonäköpaineita koskevan teemaviikon nimeksi Oon hyvä näin, eikä esimerkiksi Oot hyvä näin, koska itsensä hyväksyminen lähtee sisältä. Lopulta kukaan muu kuin minä itse ei voi määritellä sitä, millaisessa kehossa tunnen itseni hyväksi. Kenelläkään muulla ei ole valtaa kertoa, minkä näköisenä minä kelpaan.

Lue kaikki Oon hyvä näin -juttusarjan jutut täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt