Anna Perhon kolumni: Olen suomalainen

Julkaistu:

Maailmassa on väitetysti vain muutama perustarina, joiden variaatioita kaikki maailman kirjat, kertomukset ja elokuvat ovat. Eräs näistä universaaleista tarinoista on sankarin matka, kirjoittaa Anna Perho.
Tarinassa sankariksi kasvava untuvikko lähetetään vaarojen, mahdottomalta tuntuvien esteiden ja murskaavan ylivoimaisen vihollisen riivaamalle matkalle tehtävänään löytää aarre, joka pelastaa oman porukan. Taru sormusten herrasta ja MM-95 ovat tällaisia tarinoita.

Sankari saa aina mukaansa taikakaluja, kuten näkymättömyysviitan ja valomiekan, joilla he selviävät tiukoista paikoista. Suomalaisen sankarin, tuon Jallulla palsamoidun pyhän miehen, taikakalut ovat nämä:

Nöyryys. Sankari voi tehdä mitä tahansa, paitsi olla leuhka. Siksi kunnon sankari resitoi jokaisessa haastattelussa omaa kertakaikkista tavallisuuttaan ja hämmennystään megasuosionsa keskellä. Avainsanoja ovat ”verkkarit”, ”muusi” ja ”sauna”, sekä ”Kiakkumanperä”, tai muu kotikylään liittyvä viittaus. Nämä ovat parhaita asioita sankarin elämässä, ja häntä oikein harmittaa, että on tullut myytyä 2 600 000 levyä siinä verkkareissa saunomisen ohessa.

Viina. Sankariksi ei kohoa, jos ei ole kännissä, koko ajan ja paljon. Töiden laiminlyöminen, perheen ja läheisten tarpeiden mitätöinti, sekoilu ja huono käytös ovat vähintäänkin ok, kun vain muistaa olla kuuden promillen humalassa. Alkoholismi tekee tähdestä turvallisen fanituksen kohteen. Jos ei mene itselläkään kovin hyvin, niin sentään en ole sellainen kuin se!

 

Suomalaisen sankarin, tuon Jallulla palsamoidun pyhän miehen, taikakalut ovat nämä.

Kansanviisaus. ”Maantie on paras korkeakoulu. Ei sellaisia lauseita sano kukaan muu”, julisti Kari Tapiota tuoreessa elokuvassa näyttelevä Matti Ristinen Hesarin haastattelussa. Muita Suomi-sankareiden kuolemattomia ajatuksia ovat ”sateen jälkeen paistaa aina aurinko”, ”elämä on matka” ja ”carpe diem”. Sankarin kannattaa myös korostaa sitä, että viisaaksi ei tulla kirjoja lukemalla. Se on epäilyttävää hommaa, koska lukemalla maailmaan ei ole syntynyt kuin internet ja syöpälääkkeet.

Varjot. Sankarin elämä ei saa olla liian helppoa tai yleisö alkaa nyrpistellä. Siksi sankarin on hyvä muistutella, että menestyksellä on hintansa, ja se on muutakin kuin Mercedes Maybachin ovh 248 316 e. Nimittäin on tullut laiminlyötyä ihmissuhteita, ja terveyskin reistailee, kun huoltoasemilla on vain kaljaa ja tupakkaa eikä kunnon ruokaa tai keppijumppaa.

Työnteko. Laiskuus on suomalaisten listalla kuolemansynneistä tuomittavin. Siksipä sankarin pitää korostaa, että hänelle kahdeksan päivän työviikko on normi ja on muutenkin sellaisella luonteella paiskattu, että ei oikein osaa olla jouten. Ja jos ei tämä muuten vakuuta, niin ajattelepa että sankari on yleensä silloin töissä kun muut ovat vapaalla! Niin ovat poliisi, sairaanhoitohenkilökunta, taksikuskit ja lastensuojelutyöntekijätkin, mutta se ei nyt ole tässä oleellista.

Suosio. Se ei ole kertaakaan käynyt mielessä näissä sankarinhommissa. Siis ker-taa-kaan. Vaikka sitä oli vain muiniksina parrasvaloissa lavan keskellä, niin jotenkin ihmiset vain löysivät tämän jutun. Mutta nyt kun tilanne on se, että sankari tosi tosi tosi suosittu, niin pointti on siinä, että suosio onkin ihmisten auttamista ja yhteisten tunteiden kanavoimista. Ihmiset avautuvat sankarille huolistaan, ostavat lippuja ja oheistuotteita, ja se pitää, huom, nöyränä.

Kirjoittaja on toimittaja ja tuottaja.