Kommentti: Ukrainan koomikkopresidentti teki vaikutuksen suomalaisiin – Niinistön Lennu-virne puhui puolestaan

Julkaistu:

Presidentti Sauli Niinistön ja Volodymyr Zelenskyin keskinäisten kemioiden kuvailtiin lähteneen ”käyntiin heti”, kirjoittaa erikoistoimittaja Arja Paananen Kiovasta.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sai torstaina kunnian olla ensimmäinen ulkomainen presidentti, jonka Ukrainan uusi presidentti Volodymyr Zelenskyi otti vastaan kahdenväliselle viralliselle vierailulle.

Ennen Niinistöä Zelenskyin luona Kiovassa ehti tosin vierailla jo Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu elokussa ja Moldovan pääministeri Maia Sandu heinäkuussa.

Ei ole tietoa, miksi Zelenskyi halusi tavata juuri Niinistön istuttuaan vain reilut sata päivää vallassa.

Mahdollisesti syynä oli Suomen parhaillaan käynnissä oleva EU-puheenjohtajuus.

Tai ehkä Zelenskyi halusi vain pelkkää omaa kokemattomuuttaan aloittaa jostain pienestä, ystävällismielisestä ja avuliaasta maasta – eli siis sellaisesta kuin Suomi.

Niinistön kohdatessaan Zelenskyi osasi nimittäin luottaa jo etukäteen siihen, ettei vieras asettaisi häntä ainakaan hankalaan tilanteeseen, vaan saattaisi pyrkiä jopa aidosti tarjoamaan apuaan.

On myös mahdollista, että Zelenskyi halusi noteerata Niinistön aiemmat ponnistelut Ukrainan asian edistämiseksi.

Niinistö on yksi harvoista läntisistä johtajista, joka on säilyttänyt koko Krimin kaappauksesta alkaneen sokkitilan jälkeen tiiviin yhteyden Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin ja pitänyt samaan aikaan silti tiukasti Ukrainan puolia Venäjän aggressiota vastaan.

Johonkin samanlaiseen keskusteluyhteyteen Zelenskyi näyttää nyt pyrkivän itsekin Putinin kanssa, joten ehkäpä hän halusi käyttää tilaisuuden hyväkseen kysyäkseen Niinistöltä vinkkejä Putinin kohtaamiseen.

Niinistön ja Zelenskyin ensitapaamista seurattiin takuulla suurella mielenkiinnolla myös Venäjällä ja länsimaissa, sillä uusi ”Kansan palvelija” on monille vielä täysi arvoitus.

Zelenskyi on tähän mennessä vältellyt jopa haastattelujen antamista toimittajille, sillä hän on ollut selvästi tietoinen oman asiallisen osaamisensa mahdollisista puutteista.

Zelenskyillähän on takanaan elämäntarina, joka on kirjaimellisesti kuin suoraan elokuvasta.

Siitä ei ole kuin vajaa vuosi, kun koko Ukraina tunsi Zelenskyin pelkkänä hauskana koomikkona, joka näytteli kuvitteellista Ukrainan presidenttiä suositussa tv-sarjassa Kansan palvelija.

Ja nyt Zelenskyi on Ukrainan oikea presidentti, jolla on kaiken lisäksi hallussaan maan parlamentin enemmistö Kansan palvelija -puolueensa kautta.

Zelenskyin poliittinen kokemattomuus näkyi vierailun järjestelyissä muun muassa niin, että ukrainalaiset järjestäjät rajoittivat lehdistölle sallitut kysymyksen 1+1-formaattiin. Koko Suomen medialle sallittiin siis vain yksi kysymys ja Ukrainan medialle yksi kysymys.

Kysymysten rajoittamisen muodollisena syynä oli kireä aikataulu, mutta todennäköisemmin kyse oli siitä, että Zelenskyin esikunta halusi välttää näin liian tiukkojen tai yksityiskohtaisten kysymysten esille tulon.

Zelenskyin hienoinen hermostuminen näkyi puolestaan siinä, että hän luki oman lausuntonsa nopeaan tahtiin paperista, kun taas Niinistö puhui hänen rinnallaan vapaasti ja rauhallisesti ilman etukäteen valmisteltua puhetta.Presidenttien lehdistötilaisuudessa oli kuitenkin samaan aikaan jotain hyvin sympaattista ja vapautunutta.

Niinistön ja Zelenskyin keskinäinen yhteys toimi selvästi hyvin. Tästä nähtiin vilahdus esimerkiksi siinä vaiheessa, kun presidentit valvoivat Suomen ja Ukrainan välisten virallisten sopimusten allekirjoitusseremoniaa vieretysten seistä napottaen.

Jossain vaiheessa Niinistö vilkaisi Zelenskyitä itselleen ominaisella Lennu-virneellä kuin viestittäen isällisesti, että ”tämmöistä tämä presidenttien elämä joskus on”. Zelenskyi reagoi takaisin hyväntahtoisesti ilmeillen.

Lehdistötilaisuutta hallitsi kysymys Itä-Ukrainan sodan lopettamisesta. Zelenskyi on ottanut rauhan tavoittelun päätavoitteekseen, mistä häntä on ehditty jopa jo arvostella Ukrainassa. Moni pelkää hänen taipuvan rauhaninnossaan liian helposti myönnytyksiin – tai jopa jonkinlaiseen antautumiseen Venäjän suuntaan.

Ehkä juuri tämän takia Niinistö valitsikin sanansa niin, että hän kiitteli Zelenskyitä tämän yrityksestä ”voittaa rauha”.

– Onnittelen teitä siitä, että te olette niin vakavasti aikeissa voittaa rauhan maallenne, Niinistö sanoi.

Niinistö ei ehtinyt torstain aikana itse kertoa vielä vierailun tunnelmiaan suomalaislehdistölle, mutta paljon saattoi päätellä presidenttien kehonkielestä. Ukrainan ja Venäjän välisen vankienvaihdon jälkeen ilmassa on selvästi toiveita myös isommasta liikahduksesta rauhanprosessissa, joten jo se oli omiaan tuomaan optimismia tapaamiseen.

IS kuuli myös parilta Niinistön delegaation suomalaisjäseneltä pikaiset ensivaikutelmat kulissien takaa. Ainakin heihin Zelenskyi oli tehnyt aidosti positiivisen ensivaikutelman.

Niinistön ja Zelenskyin kemioiden kuvailtiin lähteneen ”käyntiin heti” ja Zelenskyitä kehaistiin myös ”fiksuksi”.

Omia näkemyksiään Niinistö on luvannut kertoa suomalaiselle medialle tarkemmin perjantaina vierailunsa päätteeksi Kiovassa.