Kylmäävä nauhoite kertoo, miten United Brotherhood peri tekaistua velkaa – tällaisia rikoksia poliisin jättioperaatio on paljastanut

Julkaistu:

United Brotherhoodin vastainen kampanja on poikinut jo useita oikeudenkäyntejä.
Eri viranomaisten yhteinen jättioperaatio United Brotherhood (UB) -rikollisjärjestöä vastaan on jo tähän mennessä poikinut useita oikeusjuttuja. Näin siitä huolimatta, että operaation huipentuma nähtiin vasta viime viikolla, kun poliisi iski useisiin kohteisiin eri puolilla Suomea.

Valtakunnallinen operaatio UB:tä ja sen alajärjestöä Bad Unionia (BU) vastaan alkoi kesäkuussa 2018. Operaation kuluessa tuomioon asti on edennyt jo yksitoista juttua, joissa syyttäjät ovat vaatineet rangaistuksia UB:n nimissä tehdyistä rikoksista.

IS esittelee kaikki yksitoista UB-operaation aikana tähän asti annettua tuomiota. Kaiken todennäköisyyden mukaan tuomioita on luvassa lisää, sillä viime viikon iskujen seurauksena on vangittu peräti 23 miestä ja naista.

Lähes kaikissa tuomioissa oikeus on hyväksynyt syyttäjien vaatimuksen koventamisperusteen soveltamisesta. Rangaistuksia on siis kovennettu sillä perusteella, että rikokset on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Yhtä lukuunottamatta tuomiot on annettu tänä vuonna. Suurin osa niistä on vielä vailla lainvoimaa.

Helsingin käräjäoikeus 13.8.

Kahta UB:n täysjäsentä ja yhtä kokelasjäsentä syytettiin törkeästä kiristyksestä. Uhriksi joutuneelta mieheltä perittiin olematonta velkaa. Muutaman satasen puhelinlasku oli paisunut 3 000 euroon ja siirtynyt UB:n perittäväksi.

Poliisi nauhoitti salaa uhrin ja yhden UB-miehen välisen keskustelun huoltoasemalla. Toimeksiannon perintään oli antanut vankilassa tuolloin ollut täysjäsen Miikka.

UB-mies: Kyl mä nyt täs uskon Miikkaan ja mä en tästä pöydästä lähe ennen ku se on selvää et sä annat mulle tänään puolet siitä.

Uhri: Mut millä ihmeellä, jos mä en oo kellekään yhtään mitään velkaa.

UB: Sähän olet.

Uhri: Millä perusteella?

UB: Sillä perusteella että jos Miikka sanoo mulle että sä hoidat tän ja et sä oot sille velkaa ni se se on silloin näin.

Kaksi UB-miestä tuomittiin kolmen kuukauden vankeuteen. Kolmannen syyte hylättiin.


Helsingin käräjäoikeus 9.7.

UB:n jäsen määräsi uhrille 6 000 euron ”sakon” johtuen kertomuksesta, jonka tämä oli antanut aiemman huumejutun yhteydessä. UB-jäsenen käskystä Bad Unionin jäsen tuli hakemaan rahoja toisen miehen kanssa. Uhri pakotettiin autoon. Häntä uhattiin ampua polviin ja hänen perhettään uhkailtiin.

Uhri pääsi pinteestä, kun poliisi pysäytti auton Etelä-Haagassa. UB- ja BU-miehet saivat yli vuoden vankeustuomiot. BU-mies tuomittiin myös muun muassa huumeiden ja aseiden hallussapidosta.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus 29.5.

Käräjäoikeus tuomitsi kahdeksan ja puolen vuoden vankeuteen Bad Unionin jäsenen, joka otti vastaan Liettuasta tulleen jättimäisen ekstaasilähetyksen. Lisäksi hänen asunnostaan löydettiin amfetamiinia ja Subutexia.

Ekstaasierä on kaikkien aikojen suurimpia Suomessa takavarikkoon otettuja. Se piti sisällään peräti 151 390 tablettia.


Varsinais-Suomen käräjäoikeus 30.4.

UB:n täysjäsen ja kokelasjäsen tuomittiin muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, joissa oli pääosin kyse amfetamiinista. Osa amfetamiinista oli nestemäistä. Nestemuodossa olevan aineen salakuljettaminen on helpompaa, mutta käyttöä varten se muunnetaan jauhemaiseksi.

Kokelasjäsen sai viisi vuotta ja yhdeksän kuukautta vankeutta. Täysjäsenen tuomio oli 2,5 vuotta.

Pohjois-Savon käräjäoikeus 12.4.

UB:n täysjäsen yritti kiristää miestä, jolla oli ollut osuutta Joensuun uudenvuodenyön ampumavälikohtaukseen vuonna 2012. Tuossa ampumisessa kuoli eräs UB:n jäsen.

Kiristysyrityksen kohde oli mies, joka oli vienyt surma-aseen ampumapaikalle ja sai siitä kahdeksan vuoden tuomion. UB-mies vaati tähän päälle 8 000–13 500 euron korvausta. Hänet tuomittiin törkeän kiristyksen yrityksestä runsaan kymmenen kuukauden vankeuteen.

Itä-Suomen hovioikeus 3.4.

Lahden UB:ssa vaikuttava mies väijyi yöllä kerrostalon luona konepistoolin kanssa. Kun kohteeksi aiottu henkilö tuli ovelle, hän ampui sarjatulella 18 laukausta. Kohde ehti juuri ja juuri heittäytyä ampumalinjalta turvaan kellarikäytävään.

Kohteen henkilöllisyys tai teon motiivi eivät selvinneet tutkinnassa.

Ampuja tuomittiin viiden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen tapon yrityksestä ja muista rikoksista. Häneltä oli takavarikoitu useita käsiaseita ja yli 82 000 euroa käteistä rahaa, joita hän kuljetti seteleinä repussa. Hovioikeus tuomitsi hänet ja rahojen siirtoon toimeksiannon antaneen UB:n täysjäsenen törkeästä rahanpesusta.


Helsingin käräjäoikeus 3.4.

Useita UB:n jäseniä oli tuomiolla isossa rikosvyyhdissä, jossa syytteitä luettiin muun muassa törkeistä kiristys-, huume- ja ampuma-aserikoksista. UB:n väkivaltaista mainetta käytettiin hyväksi kovaotteisessa velkojen tai UB:n määräämien ”sakkojen” perinnässä. Kerran perittävän kotiin mentiin kirveellä ovi hajottamalla.

Poliisi takavarikoi lukuisia ampuma-aseita pistooleista rynnäkkökivääriin.

Tuomion sai kuusitoista miestä, joista osa oli UB-miehiä. Pisin rangaistus oli kahdeksan vuotta ja neljä kuukautta.

Helsingin hovioikeus 25.1.

Tämä juttu tutkittiin jo ennen kuin poliisin valtakunnallinen UB-operaatio alkoi kesällä 2018, mutta hovioikeuden tuomio annettiin vasta tänä vuonna. Juttu on sikäli merkittävä, että syyttäjä yrittää saada siitä ennakkotapauksen koventamisperusteen soveltamisesta.

UB:n puolikasjäsen tuomittiin käräjäoikeudessa lähes 11 vuoden vankeuteen kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä ampuma-aserikoksesta ja rattijuopumuksesta. Käräjäoikeus arvioi hänen tehneen huume- ja aserikokset UB:n jäsenenä, joten koventamisperuste tuli sovellettavaksi.

Hovioikeus kuitenkin katsoi, että vaatimus koventamisperusteesta perustui vain aihetodisteisiin. UB:n jäsenyys sinällään ei riitä koventamisperusteeseen, vaan pitää osoittaa sen liityntä kuhunkin rikokseen. Hovioikeus hylkäsi syyttäjän koventamisvaatimuksen, jolloin tuomittu vankeusrangaistus lyheni vuodella.

Hovioikeuden tulkintaan tyytymätön syyttäjä hakee koventamisperusteen soveltamiskysymykseen nyt valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.


Varsinais-Suomen käräjäoikeus 23.1.

Bad Unionin jäsen kovisteli opiskelijamiestä, joka oli riidellyt hänen entisen naisystävänsä kanssa ravintolassa Piikkiössä. Tapaamiseen BU-hupparissa tullut mies vaati opiskelijalta 500 euroa korvausta tai hän tekisi opiskelijaan ”reiän”.

BU-jäsen tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeän kiristyksen yrityksestä. Nainen sai tuomion yllytyksestä.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus 9.1.

Bad Unionin jäsen tuomittiin vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta. Hän oli yksi syytetyistä isommassa huumerikoskokonaisuudessa, joka muuten ei liittynyt UB:hen.

Mies piti hallussaan ja osin myi eteenpäin amfetamiinia, kokaiinia, ekstaasia, marijuanaa ja bentsodiatsepiinitabletteja. Lisäksi hänellä oli luvaton pienoiskivääri. Tässä tapauksessa syytetyn ei katsottu tehneen rikoksia osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, joten koventamisperustetta ei sovellettu.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus 20.12.2018

Kymmenen miestä sai erimittaisia vankeustuomioita kokonaisuudessa, jonka vakavimmat syytteet koskivat törkeitä huumausainerikoksia. Miehistä viiteen sovellettiin koventamisperustetta, koska teot liittyivät UB:n toimintaan. Kolme heistä oli kokelasjäseniä, yksi Bad Unionin jäsen ja yksi oli myötävaikuttaja.

Pisin tuomio oli amfetamiinikauppaa harjoittaneelle kokelasjäsenelle langetettu 7,5 vuotta vankeutta.