Ruumis yhä kateissa – hovioikeus ei muuttanut Jari Pesosen surmaajan tuomiota

Julkaistu:

Neljän hengen seurue oli lähtenyt elokuisena iltana ravintolaillan päätteeksi henkilöautolla Ilomantsista Joensuuhun. Matkalla auton takapenkillä istunut mies kuristi Pesosen hengiltä.
Itä-Suomen hovioikeus ei ole muuttanut Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden joulukuista päätöstä, jolla se tuomitsi ilomantsilaisen Juha Matti Karhapään, 42, vuodesta 2005 kadoksissa olleen Jari Pesosen surmasta lähes kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen.

Vaikka Pesosen ruumista ei ole löydetty tänäkään päivänä, hovioikeus katsoi samoin kuin käräjäoikeus, että Pesonen sai surmansa Karhapään kuristamana henkilöauton takapenkillä matkalla Ilomantsista Joensuuhun elokuussa 2005. Tuomio perustui pitkälti todistajien kertomuksiin.

Keskeistä näytössä olivat myös vuonna 2005 poliisin katoamistutkinnan yhteydessä keräämät tarkat teletunnistetiedot tapahtumayöltä ja sen jälkeisiltä päiviltä.

Poliisi tutki Pesosen katoamista henkirikoksena jo vuonna 2005 ja 2006, mutta näyttöä siihen ei löytynyt ja tutkinta lopetettiin.

Se käynnistettiin uudelleen vuonna 2018, kun yksi tapauksen avaintodistajista muutti aikaisemmin poliisille kertomaansa. Hänen osaltaan rikos oli tuolloin jo vanhentunut. Surma oli vaivannut häntä kaikki nämä vuodet.

Neljän hengen seurue oli lähtenyt elokuisena iltana ravintolaillan päätteeksi henkilöautolla Ilomantsista Joensuuhun. Matkalla auton takapenkillä istunut Karhapää oli oikeuden mukaan kuristanut Pesosen hengiltä. Autoa ajanut nainen oli todistuksensa mukaan nähnyt Pesosen elottomana surmaajansa sylissä.

Kuljettajan vieressä istunut mies puolestaan oli nukkunut tapahtumahetkellä, eikä hänellä ollut siitä havaintoa.

Käräjäoikeuden mukaan surman jälkeen autoa kuljettanut nainen oli yhdessä Karhapään ja matkalla kyytiin poimitun miehen kanssa toimittaneet Pesosen ruumiin autiotalon perunakellariin Ilomantsin Hattuvaaraan. Sieltä tuomittu oli seuraavien päivien aikana siirtänyt ruumiin. Sen sijaintia ei ole vieläkään saatu selville.

Oikeudessa esitetty oikeuslääkärin lausunto perustuikin Pesosen kirjallisiin potilastietoihin. Oikeuslääkärin mukaan tällä ei kuitenkaan ollut sellaista sairautta, joka olisi voinut aiheuttaa äkillisen kuoleman.

Hovioikeus katsoi, ettei sillä ole aihetta arvioida asiaa Pesosen kuoleman ja tämän ruumiin hävittämisen osalta toisin kuin käräjäoikeus on perustellut.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus oli tuominnut Karhapään taposta, alkoholirikoksesta, huumausainerikoksesta, ampuma-aserikoksesta ja laittomasta uhkauksesta yhdistettynä yhdeksän vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen. Päätös piti hovioikeudessa kaikilta osin.

Karhapää on järjestelmällisesti koko oikeusprosessin ajan kiistänyt tapon. Puolustuksen mukaan siitä ei ole riittävää näyttöä, koska ruumista ei ole löydetty, eikä kuolinsyytä näin ollen ole pystytty aukottomasti osoittamaan.