Virheen vuoksi satoja tuomioita jäi panematta täytäntöön – 40 ehti vanhentua

Julkaistu:

Lähes 600 tuomiota jäi lähettämättä käräjäoikeuksista eteenpäin.
Oikeusministeriö kertoi maanantaina, että tuomioistuimien langettamien tuomioiden täytäntöönpano on takunnut vuodesta 2013 saakka. Oikeusministeriön tiedotteen mukaan ainakin 579 tuomiota on jäänyt lähettämättä käräjäoikeuksista eteenpäin.

Lue lisää: Ainakin 579 käräjätuomiota jäi virheen vuoksi toteuttamatta, osa voinut jo vanhentua – ”Tällaista ei pitäisi koskaan päästä tapahtumaan”

Oikeusrekisterikeskuksen johtaja Ritva-Liisa Raatikainen kertoi Ilta-Sanomille maanantaina, että ongelman taustalla on ollut vuonna 2013 käyttöönotettu sähköinen sovellus, rikostuomiojärjestelmä eli RITU.

– Parhaillaan selvitetään, onko kyse RITUn teknisestä ongelmasta vai onko kyse inhimillisistä virheistä ohjelman käytössä, Raatikainen kertoo.

Lue lisää: Sadat tuomion saaneet jääneet ilman rangaistusta – käsittämättömän virheen syy löytyi sähköisestä sovelluksesta

Vielä tuolloin ei ollut selvillä, minkä verran täytäntöönpanemattomista tuomioista on ehtinyt vanhentua. Vanhentuneita tuomioita ei voi panna täytäntöön.

Asiaan saatiin lisäselvyyttä keskiviikkona kun oikeusministeriö kertoi, että eteenpäin lähettämättä jääneistä tuomioista yhteensä 40 on vanhentuneita.

STT:n mukaan näistä 29 on sakkotuomioita, joiden yhteismäärä on 11 340 euroa. Joukossa oli myös kymmenen korvaustuomiota, joiden yhteismäärä oli noin 8 000 euroa. Joukossa oli myös yksi nuorisorangaistus, jota ei olisi suoritettu vankilassa.

Eniten viivästyneet asiat on lähetetty eteenpäin täytäntöönpanoa varten, eikä lisää vanhentuneita asioita tule.

Selvityksessä ei ole saatu viitteitä tietojärjestelmävirheestä, ja tämänhetkisillä tiedoilla kysymys on käyttäjien virheestä.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sai tilannetiedon selvityksestä Oikeusrekisterikeskuksen päälliköltä Ritva-Liisa Raatikaiselta.

Ministeriö kertoi maanantaina, että lähes 600 tuomiota on jäänyt vuosina 2013–2019 lähettämättä käräjäoikeuksista Rikosseuraamuslaitokselle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt