Valtio laittoi Tornion tullirakennuksen myyntiin – vain 30 metrin päässä Ruotsin rajasta

Julkaistu:

Tornion tullin johtajan Juha Heikkilän mukaan kiinteistökauppa ei vaikuta Tullin toimintaan Torniossa.
Senaatti-kiinteistöt myy Tornion tullivartiorakennusta julkisessa huutokaupassa. Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos, joka hallinnoi valtion omistamia kiinteistöjä.

Kohde on myynnissä ilman lähtöhintaa. Maanantaina myyntiin tulleesta kiinteistöstä on keskiviikkoaamuun mennessä tehty yksi tarjous, jonka arvo on 15 000 euroa.

Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Jyrki Maikolan mukaan myynnissä oleva tullirakennus ei ole erityisen poikkeuksellinen tapaus. Maikkolan mukaan Senaatti-kiinteistöt on myynyt tullirakennuksia aiemminkin.

Myynti-ilmoituksen mukaan myyjä pidättää oikeuden hyväksyä tai hylätä korkein tarjous. Maikola ei kommentoi huutokaupan tavoitehintaa.

– Sitä täytyy katsoa huutokaupan jälkeen, Maikola toteaa.

Senaatti-kiinteistöt on kaupannut huomiota herättäviä kohteita aiemminkin. Pari vuotta sitten Puolustusvoimien käytössä ollut luola Rovaniemellä myytiin huimaan 700 000 euron hintaan.
Tornion tullin johtaja Juha Heikkilä kertoo saaneensa asiasta tiedon tiistaina, kun kohde oli ollut myynnissä jo vuorokauden ajan. Täytenä yllätyksenä se ei hänelle kuitenkaan tullut.

Noin puolet rakennuksesta jäi tyhjilleen, kun tulli siirsi osan toiminnoistaan Tornion keskustaan pari vuotta sitten ja vapautti tyhjäksi jääneen tilan omistajalle. Tulli on edelleen vuokralaisena rakennuksen toisessa päädyssä

– Siinä on meillä liikkuvan ryhmän tilat ja sisärajavalvontatilat, Heikkilä sanoo.

Heikkilän mukaan kiinteistökauppa ei vaikuta Tullin toimintaan Torniossa. Myynti-ilmoituksen mukaan tilat myydään osittain vuokrattuna, ja toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta.

Kuka tahansa voi ostaa rakennuksen Senaatti-kiinteistöiltä, ainoastaan liikelaitoksen oma henkilöstö lähisukulaisineen on rajattu tarjouskilpailun ulkopuolelle.

On siis mahdollista, että uusi vuokralainen päättäisi irtisanoa Tullin vuokrasopimuksen, jolloin Tulli joutuisi etsimään itselleen uudet tilat rajavalvonnan suorittamiseksi.

Juha Heikkilää tällainen skenaario ei pelota. Hän kuitenkin toivoo, että Tulli saisi jatkaa nykyisissä tiloissaan vuokralaisena jatkossakin.

– Odotellaan ihan rauhassa ja katsotaan, miten asiat etenee. Jos siihen uusi vuokranantaja tulee, niin heidän kanssaan sitten käydään neuvonpitoon, että miten he asiat näkevät ja mitkä on Tullin tarpeet, ja onko ne yhteensovitettavissa, Heikkilä sanoo.

– Tämähän on EU:n ja kaikennäköisen verotuksellisen toiminnan sisäraja. Siinä on vapaata liikkuvuus, Heikkilä toteaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt