Syyttäjien yllätys: Alaikäisiä saalistaneella ”Enolla” oli rikoskumppani

Julkaistu:

Rikos
”Enoa” ja tämän ”osittaiseksi rikoskumppaniksi” kuvailtua miestä syytetään muun muassa törkeistä raiskauksista ja törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä.
Laajasta seksuaalirikossarjasta epäiltyä, 64-vuotiasta ”Enoa” vastaan nostettiin keskiviikkona syytteet.

Yllätyksenä tuli, että ”Enon” lisäksi samassa juttukokonaisuudessa on syytettynä myös hänen noin kolmekymppinen tuttavamiehensä.

– Osittain kysymys on rikoskumppanista. Enempää en voi heidän suhdettaan tässä vaiheessa kommentoida, sanoo kihlakunnansyyttäjä Jutta Juntunen, joka on toinen juttukokonaisuuden syyttäjistä.

”Enoa” ja rikoskumppania syytetään törkeistä raiskauksista, raiskauksista, törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, törkeästä huumausainerikoksesta sekä useista muista seksuaalirikoksista ja laittoman materiaalin hallussapidosta.

Uhreja juttukokonaisuudessa on kaikkiaan 19, joista valtaosa oli tapahtumien aikaan alaikäisiä.

Molemmat miehistä kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Tapahtumapaikkana asunto Laajasalossa

Rikosten epäillään tapahtuneen pääosin ”Enon” asunnolla Helsingin Laajasalossa, minne hän on houkutellut alaikäisiä muun muassa tarjoamalla alkoholia ja huumaavia lääkkeitä.

Juntunen ei kommentoi, onko ”Enon” rikoskumppanilla ollut osuutta esimerkiksi nuorten ja lasten houkuttelussa.

Juttukokonaisuuden toinen syyttäjä on Elina Hyppönen.

Hänen mukaansa varhaisimmat teot ulottuvat ainakin vuoteen 2006 ja viimeisimmät vuoteen 2019, mikä tarkoittaa sitä, että hyväksikäyttösarja on jatkunut peräti 13 vuoden ajan.

– Erikoinen tapaus kyllä, että teot ovat jatkuneet niin pitkään tulematta ilmi, sanoo Hyppönen.

Kaksi identtistä tekoa, eri rikosnimike

Syytteiden paketoimisessa on ollut haasteena nimenomaan epäiltyjen tekojen pitkä aikaväli.

Seksuaalirikoslainsäädännössä on tapahtunut useita muutoksia 13 vuoden aikana. Se tarkoittaa sitä, että osaan teoista on sovellettava vanhoja lakeja, sillä teko tuomitaan aina tekohetkellä voimassa olevan lain mukaan.

Niinpä osassa syytteistä on eri rikosnimike, vaikka teot itsessään olisivat identtisiä.


– Esimerkiksi tietyntyyppinen raiskausrikos on ollut vanhassa laissa seksuaalista hyväksikäyttöä, vaikka nyt se on raiskaus, selittää Hyppönen.

Tämä liittyy muun muassa siihen, miten laki tulkitsee uhrin tiedottoman tilan hyväksikäytön. Nykyään yhdyntä esimerkiksi nukkuvan tai sammuneen kanssa katsotaan raiskaukseksi.

– Ennen taas vaadittiin sitä, että tekijän itsensä on pitänyt saattaa uhri tiedottamaan tilaan – vaikka lyömällä tajuttomaksi – ennen kuin rikos on katsottu raiskaukseksi.

Syyttäjä: Vaadin ankaraa rangaistusta

Oikeudenkäynti alkaa lähiaikoina Helsingin käräjäoikeudessa, mutta aikataulua ei ole vielä lyöty lukkoon.

Koska tapauksia on niin paljon, syyttäjä Hyppönen ennakoi käräjäkäsittelyn venyvän joka tapauksessa viikkojen mittaiseksi.

Hyppönen sanoo, ettei ole vielä päätetty, minkä pituista vankeusrangaistusta kaksikolle vaaditaan.

– Täytyy kuitenkin vaatia ankaraa rangaistusta, väistämättä. Tässä on niin paljon törkeitä tekoja.

Jonkinlaista mittaluokkaa voi hakea siitä, että esimerkiksi yksinään törkeästä raiskauksesta voidaan tuomita kahdesta kymmeneen vuotta vankeutta.