Porvoolais­koulun rehtori kertoo, miten uhkaava tilanne sai alkunsa – kättely vaihtui silmän­räpäyksessä nyrkiniskuksi

Julkaistu: , Päivitetty:

”Tämä on aina ollut tosi rauhallinen paikka, joten tämä on ihan yksittäistapaus.”
Porvoon Pääskytien kouluun tunkeutui keskiviikkona aamulla häirikkö, joka kävi käsiksi rehtoriin. Tekijä pahoinpiteli myös yhtä koulun oppilasta koulumatkalla koulun ulkopuolella.

Pääskytien koulun rehtori Kimmo Sirén kertoo tapahtumien saaneen alkunsa noin kello yhdeksältä aamulla oppilaiden tultua ilmoittamaan hänelle, että koulun pihalla on häiritsevästi käyttäytyvä nuori, noin 30-vuotias mies.

– Hän oli pihalla oppilaiden seassa, enkä tarkkaan tiedä mitä siellä tapahtui, mutta ilmeisesti jokin hänen käytöksessään järkytti oppilaita.

Tiedon saatuaan Sirén meni koulun pihalle ja pyysi häirikköä poistumaan paikalta. Häirikkö ei sanonut mitään, mutta tarttui rehtorin kädestä ja kätteli tätä. Silmänräpäyksessä kättely vaihtui nyrkiniskuun kasvoihin.

Tilanne raukesi apulaisrehtorin saavuttua paikalle, jolloin häirikkö poistui koulun pihalta. Sirén kertoo hänelle jääneen vaikutelma, että nyrkillä iskenyt mies oli jollain tavalla päihtynyt.

Eihän tällaista kukaan normaalisti tee, Sirén sanoo.
Koska rehtorin saaman nyrkiniskun jälkeen oli vielä epäselvää, tuliko pahoinpitelijä vielä takaisin koulun alueelle, koulun noin viisisataa oppilasta vetäytyivät luokkiin noin puoleksi tunniksi. Tällä aikaa paikalle saapuneet kaksi poliisipartiota tarkastivat koulun tilat ja piha-alueet, mutta eivät löytäneet ketään. Noin puolilta päivin koulun lähialueella ei näkynyt enää vilaustakaan poliisista.

Ennen välikohtausta oli poliisin mukaan tapahtunut jo koulun oppilaaseen kohdistunut pahoinpitely koulun alueen ulkopuolella.

Myöhemmin poliisi tiedotti, että tapaukseen liittyen on tehty yksi kiinniotto.


Välikohtauksen päätyttyä rehtori Sirén järjesti oppilaille tiedotustilaisuuden koulun liikuntasalissa, jonka lisäksi opettajat käsittelevät asiaa luokissaan yhdessä oppilaiden kanssa. Sirén kertoo, että halukkaille on tarjolla kriisiapua ja esimerkiksi koulukuraattorin palvelut.

– Olen ollut tässä koulussa rehtorina 26 vuotta, eikä vastaavaa ole käynyt koskaan aiemmin. Tämä on aina ollut tosi rauhallinen paikka, joten tämä on ihan yksittäistapaus.

Artikkeli päivitetty 11.9.2019 kello 16.22 tiedolla yhden epäillyn kiinniotosta.