Tällainen on lakkautettavaksi vaadittu rikollisjärjestö United Brotherhood – ”Kaikkien pitää ajaa firman etua vilpittömästi”

rac

Julkaistu:

Järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi luokitellussa United Brotherhoodissa ja sen alayhdistyksessä Bad Unionissa on noin sata jäsentä.
Poliisihallitus ja kihlakunnansyyttäjä ilmoittivat maanantaina, että ne ovat nostaneet Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa kanteen United Brotherhoodin (UB) ja sen alayhdistyksen Bad Unionin lakkauttamiseksi. Yhdistyksiä vaaditaan myös väliaikaiseen toimintakieltoon.
  • Yllä olevalla videolla KRP kertoo United Brotherhoodiin liittyvästä isosta tutkinnasta.
Lue lisää: Valtakunnansyyttäjänvirasto: Viranomaiset vaativat rikollisryhmä United Brotherhoodin ja alajengi Bad Unionin lakkauttamista

United Brotherhood on oikeuskäytännössä luokiteltu järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi ja tuomioiden perusteella sen toiminnassa on tehty vuosien aikana lukuisia vakavia rikoksia. Bad Union myötävaikuttaa United Brotherhoodin rikolliseen toimintaan.

Kanteen jättäneiden mielestä yleinen etu, turvallisuus sekä pakottava yhteiskunnallinen tarve edellyttävät United Brotherdoodin toiminnan lakkauttamista.

IS selvitti UB:n ja sen alayhdistyksen toimintaa.

UB aloitti toimintansa vuonna 2010, kun järjestäytyneiksi rikollisryhmiksi oikeudessa luokitellut Rogues Gallery, Natural Born Killers ja M.O.R.E eli Me Olemme Rikollisten Eliittiä yhdistyivät yhdeksi yhdistykseksi. UB on toiminut siitä lähtien keskeytyksettä.

Poliisin mukaan UB:lla on osastoja ainakin Helsingissä (kokoontumistila Tuusulassa), Lahdessa, Joensuussa, Turussa (kokoontumistila Kaarinassa), Tampereella ja Jyväskylässä. Toimintaa johdetaan Helsingin osastosta käsin. Aiemmin UB:lla on ollut osastoja ainakin Kouvolassa, Oulussa ja Vaasassa.


Poliisin mukaan UB:ta johtaa 47-vuotias mies, jonka käräjäoikeus vangitsi maanantaina. Poliisin mukaan porvoolaismies on johtanut UB:ta viimeistään vuoden 2016 alusta lähtien. Mies on myös UB:n yksi perustajajäsenistä.

Lue lisää: Poliisi iski jättimäisillä operaatioilla United Brotherhoodia vastaan – 18 otettu kiinni, valtavasti aseita takavarikoitu

Hänen kontollaan on esimerkiksi tappotuomio. Mies tappoi tuttavansa Loviisassa vuonna 1999, ja sai siitä 11 vuoden tuomion. Mies on saanut myös 6,5 vuoden tuomion esimerkiksi törkeästä huumausainerikoksesta sekä ampuma-aserikoksista. Nyt häntä epäillään järjestäytyneen rikollisryhmään toimintaan osallistumisesta, törkeistä huumausainerikoksista, törkeästä ampuma-aserikoksesta ja törkeästä rahanpesusta.

Noin sata jäsentä

Vuoden 2016 lopussa perustettu Bad Union -niminen alayhdistys toimii UB:n rekrytointikanavana. UB rekrytoi jäseniä myös vankiloissa. Bad Union toimii UB:n johdon ja käskyvallan alaisuudessa.

Bad Unionin jäsenet ovat keskinäisessä hierarkiassa kaikkein alimpina, ja he pääsevät varsinaisiksi UB:n jäseniksi aikansa Bad Unionissa palveltuaan. Poliisin mukaan Bad Unionin jäsenten pääasiallinen tehtävä on avustaa UB:ta rikollisessa toiminnassa.

Tätä nykyä UB:n ja sen alayhdistyksen jäseniä on yhteensä noin sata, joista valtaosa on tällä hetkellä vankilassa. Viime viikon isoissa poliisioperaatioissa otettiin kiinni useita UB:n jäseniä. Rikosylikomisario Aki Lahtinen Lounais-Suomen poliisista kertoi maanantaina poliisin tiedotustilaisuudessa, että Lounais-Suomessa ei ole tällä yhtään UB:n jäsentä vapaalla jalalla.

Jäsenten välillä vallitsee käskyvaltasuhde ja sisäinen kuri. Hyvin suoritettujen tehtävien kautta voi yletä seuraavalle tasolle.

 


Veljeys korostuu

United Brotherhood käyttää itsestään usein nimitystä ”firma”. Sillä on myös omat kirjalliset säännöt. Säännöissä todetaan, että ”firman etu menee yksilöiden edun edelle, kaikkien pitää ajaa firman etua vilpittömästi”. Lisäksi säännöissä on määräyksiä muun muassa erorahasta, uusien kokelaiden hyväksyttämisestä jäsenillä, käytöksestä ja sanktioista.

United Brotherhood korostaa veljeyttä voimakkaasti omassa toiminnassaan. Se onkin ilmoittanut toiminnan tarkoituksekseen ”olla veljeskunta ja tukea jäseniä heidän ollessaan vankilassa. Jäseniä autetaan jaloilleen heidän päästyä vankilasta, koska yhteiskuntaa tämä ei juuri kiinnosta”.

Poliisin mukaan UB:n toiminta keskittyy kuitenkin pääasiallisesti rikolliseen toimintaan. Poliisin mukaan UB on keskittynyt erityisesti huumausaine- ja kiristysrikollisuuteen, minkä tavoitteena on hyötyä taloudellisesti. UB:n jäseniä on tuomittu esimerkiksi törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä ampuma-aserikoksista ja törkeistä kiristyksistä. Rikosten uhreiksi on joutunut yksityishenkilöitä.

Yhtenäiset tunnukset

United Brotherhoodilla on käytössään yhtenäiset ulkoiset tunnusmerkit. Liivien väri yhdenmukaistettiin vuonna 2014 punamustiksi. UB:n mukaan liivit korostavat symbolista veljeyttä ja toisen puolesta uhrautumista. UB:n säännöissä todetaan, että ”tunnukset päällä edustetaan koko firmaa, ei itseään”. Poliisin mukaan ulkoisilla tunnuksilla on merkittävä pelotevaikutus ulkopuolisiin.


Liiveistä ilmenee kunkin henkilön jäsenyyden aste (täysjäsen / puolikasjäsen) yhdistyksessä. Puolikasjäseniä alemmalla tasolla olevilla ei ole käyttöoikeutta liiveihin, mutta heillä on UB:n tunnukset tai punamusta väritys vaatetuksessa.

Myös Bad Unionilla on oma ulkoinen tunnus, joka on väritykseltään ja kirjoitusasultaan identtinen UB:n käyttämien tunnusten kanssa. Bad Unionin jäsenillä ei ole lainkaan liivejä, vaan tunnukset näkyvät muussa vaatetuksessa.


Yhdistyksen jäsenet käyttävät punamustaa väritystä myös vankilaolosuhteissa, ja se on muille vangeille osoitus siitä, että on osa UB:ta tai sen vaikutuspiiriä. Poliisin mukaan värityksen käyttäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että on valmis väkivallan käyttämiseen ja että koko United Brotherhood on jäsenensä rinnalla konfliktitilanteessa.

Poliisin mukaan UB on vankiloiden vaikutusvaltaisin ja pelätyin rikollisorganisaatio. Poliisin mukaan jopa osa vankiloiden henkilökunnasta pelkää UB:n jäseniä, ja poliisi on epäillyt, että henkilökuntaa on painostettu toimimaan UB:n hyödyksi. Poliisin mielestä valta-asema perustuu voimaa ja väkivaltaa korostavaan ideologiaan.

Paljon aseita

Poliisin mukaan United Brotherhood ja sen jäsenistö varustautuu jatkuvasti ampuma-aseilla.


Yhdistyksen jäseniltä on takavarikoitu vuosien aikana huomattavan suuri määrä ampuma-aseita sekä ampumatarvikkeita, kuten patruunoita. Esimerkiksi vuosien 2012– 2019 välisenä aikana poliisi on takavarikoinut UB:n jäseniltä tai UB:n kokoontumistiloilta ainakin yli 150 ampuma-asetta, noin 20 000 patruunaa sekä jonkin verran räjähteitä.


Siitä ei ole vielä tietoa, koska United Brotherhoodia ja sen alayhdistystä Bad Unionia koskeva lakkatuskanne käsitellään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.