Suomalainen lähetys­saarnaaja salakuljetti pyhän kiven Suomeen 1800-luvulla – Namibia toivoo nyt kiven palauttamista

rac

Julkaistu:

Lähetyssaarnaaja Martti Rautanen irrotti pyhästä kivestä salaa palasen. Kivi on tällä hetkellä Suomen kansallismuseon kokoelmissa.
Namibian varapresidentti Nangolo Mbumba on pyytänyt namibialaisille tärkeän Ondongan kiven luovuttamista takaisin Namibiaan, missä se asetettaisiin näytille paikalliseen museoon. Kivi kuuluu tällä hetkellä Suomen kansallismuseon etnografiseen kokoelmaan.

Mbumba vieraili tällä viikolla Suomessa pääministeri Antti Rinteen (sd) vieraana. Kiveä esiteltiin Mbumballe Kesärannassa järjestetyssä tilaisuudessa.
  • Artikkelin pääkuvan paikalla on valtioneuvoston kanslian julkaisema video tilaisuudesta.
Kivi on palanen muinaisesta Ondongan kuningaskunnan niin sanotusta valtakunnan kivestä Ambomaalta. Ambomaa on nykyään maakunta Namibian pohjoisosassa. Suomalaiset ovat tehneet alueella lähetystyötä 1870-luvulta alkaen.

Suomen kansallismuseon intendentti Heli Lahdentaustan mukaan aiemmin Lähetysmuseon kokoelmissa ollut kivi päätyi kansallismuseolle vuonna 2015, kun Suomen Lähetysseura päätti lakkauttaa oman museonsa. Samalla kansallismuseon kokoelmaan siirtyi lähes 9 000 muuta esinettä.


Lahdentausta kertoo, että kivi kulkeutui aikoinaan Suomeen lähetyssaarnaaja Martti Rautasen (1845–1926) mukana. Rautanen oli ensimmäinen suomalainen lähetyssaarnaaja Ambomaalla. Hän muun muassa loi kirjakielen ndongan kielelle ja käänsi sekä Uuden testamentin (1903) että koko Raamatun (1924) ndongaksi.

Lähetystyön ohessa hän keräsi laajan kieli- ja luonnontieteellisen aineiston sekä 130 esineen etnografisen kokoelman bantukansoihin kuuluvalta Ondonga-heimolta. Esineet ostettiin silloisen Aleksanterin yliopiston historiallis-kansatieteelliseen museoon vuonna 1892 ja ne kuuluvat nykyisin Suomen kansallismuseon yleisetnografisiin kokoelmiin.

Kivet ovat Namibiassa harvinaisia, ja siksi niistä on tullut uskonnollisia reliikkejä. Yhdessä sveitsiläisen kasvitieteilijä Hans Schinzin kanssa Rautanen irrotti pyhästä kivestä salaa palasia. Toinen noista palasista on nyt Kansallismuseossa näytteillä oleva kivi.

Lahdentaustan mukaan lähetystyöntekijät halusivat levittää alueella kristinuskoa, minkä vuoksi pakanallisia esineitä, ja heidän ”epäjumaliaan”, kerättiin usein museokokoelmiin. Tässä tapauksessa Rautanen ja Schinz halusivat kuitenkin tutkia kiveä tarkemmin, sillä sen uskottiin olevan maahan pudonnut meteoriitti.

– Siitä tuli iso haloo. Se oli pyhäinhäväistys, että tällaista pyhää kiveä mentiin käpälöimään, Lahdentausta kertoo.


Lahdentaustan mukaan sekä Suomen että Namibian museoviranomaiset ovat ilmaisseet valmiutensa kiven palautukseen. Lähetysmuseo on palauttanut kokoelmastaan kaksi esinettä Namibiaan jo vuosina 1995 ja 2013.

Ensi heinäkuussa juhlitaan Suomen ja Namibian 150-vuotisia suhteita. Juhlallisuuksia vietetään Namibiassa, ja Ondangan kivi luovutetaan mahdollisesti niiden yhteydessä Namibian kansallismuseolle.

– Kiven palautus toimisi myös pilottina ajatellen Suomessa olevien isompien Namibia-kokoelmien mahdollista palautusta. Onnistuneiden palauttamisten edellytyksenä on huolellinen valmistelu yhteistyössä namibialaisten ja suomalaisten museoiden sekä tutkijoiden kesken, Lahdentausta sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt