Säätila muuttuu radikaalisti: Lämpötilat romahtavat ja vettä sataa kuin saavista

rac

Julkaistu:

Sää
Sateissa on se hyvä puoli, että luonto saa kuivan kesän jälkeen kaipaamaansa vettä.
Syyskuun aikana Suomen yli liikkuu matalapaineen keskus toisensa perään, mikäli tuore kuukausiennuste pitää paikkansa.

Forecan meteorologi Joanna Rinne kertoo, että matalapaineet tuovat mukanaan sateita ja todella syksyistä ilmaa.

Viitteitä säätilan selvästä muutoksesta löytyy yllä olevalta, tiistaina julkaistulta Forecan sääennusteelta.

– Ilmavirtaus käy Atlantilta päin ja se johtaa reiluun sateisuuteen, hän sanoo.

Runsaimmat sateet koetaan tällä ja seuraavalla viikolla. Ensin ne painottuvat maan eteläosaan ja seuraavalla viikolla Keski- ja Pohjois-Suomeen. Sen jälkeen sademäärät ovat suuruusluokaltaan samanlaisia kuin vuodenajan keskiarvo.

Vertailukautena 1981-2010 syyskuun sademäärä vaihteli suurimmassa osassa maata 50-60 mm:n paikkeilla, mutta ennusteen mukaan syyskuu kokonaisuutena on joka tapauksessa tavallista sateisempi.

– Se on toisaalta myös positiivinen asia. Kesällä on tullut ihan hirveän vähän vettä ja sen seurauksena luonto kaipaa sitä monessa paikassa. Nyt ne täydentyvät, Rinne sanoo.

Vielä toistaiseksi sää on vuodenaikaan nähden lämmintä sateista huolimatta. Nyt Suomen yllä on lämmin ilmamassa, joka sai esimerkiksi hellerajan rikkoutumaan Lappeenrannassa.
Lämmin ilma on kuitenkin lyhytaikainen vieras ja siirtyy loppuviikon ja ensi viikon aikana kylmemmän ilmamassan tieltä. Silloin lämpötilat romahtavat.

– Sen myötä lämpötilat ovat Helsinkiä myöten juuri ja juuri kymmenen asteen yläpuolella. Pohjoisessa jäädään viiden ja kymmenen asteen välille.


Rinne huomauttaa, että ennusteet voivat vielä muuttuakin erityisesti kuukauden loppupuolella. Toistaiseksi näyttää kuitenkin siltä, että lämpötilat pysyttelevät lähellä vuodenajan keskiarvoja.

Se tarkoittaa sitä, että tilastojen perusteella etelässä on noin 12-14 astetta, maan keskiosassa noin 10 astetta tai vähän sitä vähemmän. Pohjoisessa lämpöä riittäisi enää vain muutama aste.

Kuukausiennusteessa lasketaan kokonaisen viikon lämpötilat yhteen, lasketaan niistä keskiarvo ja verrataan ennusteeseen. "Vuodenaikaan nähden normaalin" lopputuloksen tuottavat niin se, että oikeasti pysytään keskiarvon tuntumassa koko viikko, kuin se, että ajoittain on hirvittävän kylmää ja ajoittain hirvittävän kuumaa.

Kuukausiennuste ei myöskään paljasta, mitä viikon tai vuorokauden sisällä tapahtuu. Vuodenaikaan nähden lämmin ennuste voi toteutua esimerkiksi niin, että vain yöt ovat vuodenajan keskiarvoa lämpimämpiä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt