Lappeenrannan Konnunsuolla lämpömittariin jysähti kova luku: + 25,8 astetta! - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lappeenrannan Konnunsuolla lämpömittariin jysähti kova luku: + 25,8 astetta!

Tiistaina vietettiin Suomen mittaushistorian toiseksi myöhäisintä hellepäivää.

10.9.2019 17:07

Päivän korkein lukema mitattiin Lappeenrannan Konnunsuolla, jossa kuumimmillaan oli 25,8 astetta. Tähän asti myöhäisintä hellepäivää vietettiin Tampereella 17. syyskuuta 1947.

Lämpimien ilmamassojen saapuminen Suomeen etelästä tähän aikaan vuodesta ei ole epätavanomaista, Ilmatieteen laitoksesta kerrotaan.

– Usein syksyllä vielä tulee aika lämpimiä ilmamassoja, mutta monesti ne ovat aika pilvisiä, eikä aurinko pääse lämmittämään. Nyt kävi niin, että pilvet hävisivät ja aurinko pääsi lämmittämään, päivystävä meteorologi Paavo Korpela sanoo.

Yllä olevalla videolla Forecan sääennuste tiistaille.

Lämpötila laskee jo keskiviikosta alkaen

Jo keskiviikkona Suomeen alkaa virrata viileämpää ilmaa. Matalapaine tulee lounaasta, ja maan etelä- ja keskiosaan leviää kuurotyyppisiä sateita. Lämpötilat laskevat iltapäivällä maan länsiosassa alle 20 asteen. Idässä Etelä-Lappiin asti on 20 asteen lukemia, paikoitellen ylikin. Lämmin ilma väistyy Suomesta idän ja koillisen suuntaan, ja lännestä ja lounaasta tulee vähän viileämpää ilmaa.

Sää jatkuu epävakaisena ja muuttuu tuulisemmaksi jo keskiviikosta alkaen. Luvassa on navakkaa tuulta suuressa osassa maata.

Konnunsuon vankila Lappeenrannassa. Nykyisin rakennuksessa toimii vastaanottokeskus.­

Torstaina lämpötilat laskevat selvästi alle 20 asteen koko maassa, pohjoisessa jäädään alle 15 asteen. Maan etelä- ja keskiosassa pysytään noin 15 asteessa, lounaisissa maakunnissa voi olla pari astetta enemmän. Sateita on myös luvassa monessa paikassa torstaina.

– Koko maassa satelee ainakin jossain kohtaa päivää. Illalla sää poutaantuu vähitellen lännestä alkaen, Korpela sanoo.

Viikonloppuna lämpötilat putoavat jo alle 15 asteeseen suurimmassa osassa maata, ja sää jatkuu epävakaisena ensi viikkoon.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?