Niinistö Ukrainan presidentin ensitapaamisen alla: ”Odotan hänen ajatuksiaan siitä, missä nyt kuljetaan”

rac

Julkaistu:

Maailman onnellisimman maan presidentti puhuu Ukrainassa myös onnellisuuskonferenssissa. – Yritänpä näyttää siellä kovasti onnelliselta, presidentti Sauli Niinistö sanoi eduskunnassa.
Presidentti Sauli Niinistö suuntaa loppuviikosta valtiovierailulle Ukrainaan ja tapaa ensimmäistä kertaa maan tuoreen presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa. Keskusteluihin nousee muiden muassa Ukrainan tilanne.

– Odotan tietenkin mielenkiinnolla Zelenskyn ensitapaamista, mutta myöskin hänen ajatuksiaan siitä missä hänen mielestään nyt kuljetaan, Niinistö sanoi IS:lle eduskunnassa Suomen hallitusmuodon 100-vuotisjuhlatilaisuudessa.


Yksi positiivinen askel Ukrainan tilanteessa nähtiin lauantaina, kun Ukraina ja Venäjä vaihtoivat 70 vankia. Heidän joukossaan oli myös ukrainalainen elokuvaohjaaja Oleg Sentsov.

Niinistö nosti esiin myös positiiviset viestit siitä, että Normandian prosessiin puhallettaisiin uutta henkeä. Normandian prosessilla tarkoitetaan neuvotteluja, joihin ovat osallistuneet Venäjän ja Ukrainan lisäksi Ranska ja Saksa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on viime aikoina pitänyt esillä ajatusta siitä, että Eurooppa tiivistäisi yhteydenpitoaan Venäjään. EU:n ja Venäjän välit jäätyivät Krimin anastamisen jälkeen. IS kysyi Niinistöltä, mitä ajatuksia Macronin puheet Venäjän ottamisesta takaisin joihinkin neuvottelupöytiin ovat hänessä herättäneet.

– Minä olen tainnut puhua ja saanut moitteitakin puheistani vuosikausia, kun olen korostanut, että Venäjän kanssa on syytä käydä dialogia. Sitä minä kannatan edelleen. Kaikki muu eteneminen on tietysti kiinni siitä, että kuinka selvitetään ne asiat, jotka hiertävät ja silloinhan tulee nimenomaan Ukrainan tilanne vastaan.

Näettekö, että Venäjän pitää ottaa asiassa ensimmäinen askel?

– Niitä voidaan varmaan ottaa yhtä aikaa tai miten tahansa, mutta eteenpäin siinä olisi syytä mennä.

Niinistö vastasi esillä olleisiin puheisiin Venäjän ottamisesta takaisin muiden muassa nykyiseen G7-ryhmään myös EU:n ulkoasian- ja puolustusvaliokuntien puheenjohtajien tapaamisessa Helsingin Kalastajatorpalla. Venäjä suljettiin ulos silloisesta G8-ryhmästä Krimin anastamisen jälkeen.

– Sekä presidentti Donald Trump että presidentti Macron ovat ottaneet esille jonkinlaisen eurooppalaisen luottamuksen ja turvallisuuden arkkitehtuurin, josta keskusteltaisiin Venäjän kanssa. Nämä eivät minun nähdäkseni ole konkreettisia ehdotuksia, Niinistö sanoi viime viikolla.

Hän suhtautui Kalastajatorpalla tietyllä varauksella puheisiin, joissa painotetaan, että Venäjä olisi tarpeen ottaa Euroopan viereen, jotta se ei ajaudu Kiinan kylkeen.

– Olen varma, että mitä enemmän puhumme siitä, sitä tyytyväisempiä Kremlissä ollaan. Yleensä tilanne on sellainen, että jos joku haluaa sinun kovasti tekevän jotain, sen hinta nousee.

Niinistö jatkoi vastausta painottamalla itse ajamansa dialogin merkitystä ja asioissa etenemistä sen jälkeen kun runsaasti positiivisia askeleita on otettu Ukrainan tilanteessa.

Niinistön Ukrainan vierailu on kaksipäiväinen. Perjantaina hän on yhtenä pääpuhujana Yalta European Strategy -konferenssissa, jonka teemana on tänä vuonna onnellisuus. Niinistö on usein puheissaan nostanut esiin, että Suomi on YK:n onnellisuusraportin mukaan maailman onnellisin maa.

Mitä maailman onnellisimman kansan presidentillä on konferenssille siitä sanottavaa?

– No, yritänpä näyttää siellä sitten kovasti onnelliselta, Niinistö naurahti.

Niinistö tapaa Ukrainassa myös maan pääministerin Oleksi Hontšarukin ja parlamentin puhemiehen Dmytro Razumkovin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt