Raa’asti poliitikko­vaimonsa murhannut Jarmo Björkqvist pääsee vapauteen

Julkaistu:

Vaimonsa murhasta elinkautiseen tuomittu Jarmo Niilo Björkqvist, 53, pääsee ehdonalaiseen vapauteen. Tapaus sai aikanaan valtavasti julkisuutta.
Helsingin hovioikeus päätti Jarmo Niilo Björkqvistin vapauttamisesta tänään tiistaina.

Helsingin hovioikeus perusteli vapauttamista Björkqvistin vankeusaikaisella käyttäytymisellä ja tämän opinnoilla, minkä lisäksi hän on suorittanut vankeusrangaistusta pitkään ja moitteettomasti avolaitoksessa.

– Hakijalla ei ollut päihdeongelmaa ja hän oli edistynyt kaikissa rangaistusajan suunnitelmassa asetetuissa tavoitteissaan. Hakijan suhtautuminen yhteiskuntaan ja viranomaisiin oli myönteinen ja hänellä oli hyviä vankilan ulkopuolisia läheissuhteita. Rikosseuraamuslaitoksen lausunnossa on arvioitu, että hakijalla oli kaikki edellytykset elää rikoksetonta elämää vankilan ulkopuolella, hovioikeus myös perusteli.

Hovioikeuden mielestä vapauttamista vastaan puhui ainoastaan itse teko, mutta se ei vaikuta kuitenkaan itse vapautumiseen. Rikosseuraamuslaitos puolsi myös vapauttamista.

– Kaikkia vapauttamisharkinnassa vaikuttavia seikkoja kokonaisuutena punnitessaan hovioikeus katsoi, että hakija voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen ja määräsi vapauttamispäiväksi 14.7.2020, jolloin vankilassa oloaikaa tulee kertyneeksi 14 vuotta, hovioikeus totesi.

Näin tapahtumat saivat alkunsa

Valtakunnallista järkytystä aiheuttanut murha tapahtui pariskunnan omakotitalossa Jämsässä 18.7.2006.

Edeltävänä päivänä talossa vietettiin pariskunnan 2-vuotiaan tyttären syntymäpäiviä. Paikalla oli muun muassa lapsen kummeja. Illanviettoon kuului jonkin verran alkoholin käyttöä, mitään riitoja ei ilmennyt.

Yhden paikalla olleen vieraan mukaan Jarmo Björkqvistin vaimo, Paula Björkqvist, 31, oli kylläkin edeltävällä viikolla maininnut puhelimitse ongelmista miehensä kanssa. Syntymäpäiväjuhlilla ongelmista ei kuitenkaan puhuttu. Paula lähti myös noin viikkoa ennen kuolemaansa lapsensa kanssa reissuun autolla, joka oli pakattu täyteen tavaroita. Syynä oli pariskunnan riidat.

Oikeudessa kävi ilmi, että Björkqvistit olivat reilua kolmea kuukautta aikaisemmin pohtineet avioeroa. He olivat täyttäneet yhdessä avioerohakemuksen, joka löytyi myöhemmissä poliisitutkimuksissa pariskunnan kotoa.

Syntymäpäiväjuhlat vietettiin kuitenkin onnistuneesti. Vuorokausi ehti vaihtua, ja viimeisimmät syntymäpäivävieraat lähtivät puoli kolmen aikoihin yöllä.

Tilanne kärjistyi pariskunnan rajuun riitaan noin tuntia myöhemmin, puoli neljän jälkeen yöllä. Jarmon kertoman mukaan riita sai alkunsa siitä, kun Paula ei ollut kiinnostunut lähtemään yhteiselle kesälomamatkalle. Jarmo kertoi ”hikeentyneensä” tästä.

Paula Björkqvist nauhoitti salaa kännykällään pariskunnan riitaa. Äänitallenteen pituus oli 1 minuutti ja 40 sekuntia. Kiihtyneessä mielentilassa puhunut Jarmo Björkqvist toisti useaan otteeseen vaimolleen, että ”soita poliisi”.

– Tää ei rauhotu tää case tästä.

– Nyt ratkastaan tää tilanne.

– Mää en jää jahkaileen tähän, Jarmo muun muassa sanoi.


Paula, joka toimi Jämsän kaupunginvaltuuston puheenjohtajanakin, puhui äänitteen perusteella rauhallisesti. Hän ihmetteli, mikä miehellä oli hätänä. Hän oli huolissaan myös lapsesta.

– Anna lapsesi nukkua, Paula Björkqvist sanoi.

Oikeuden mukaan oli selvää, että nauhoite oli vain katkelma väkivallan käyttöä edeltäneestä riidasta. Nauhoite päättyi, koska puhelimen äänitetila tuli täyteen. Jarmon kertoman mukaan riita kesti noin vartin.

Lapsi heräsi riitelyyn, ja kaksikko kävi sanasotaa lastenhuoneessa. Lopulta tilanne eteni siihen, että Jarmo löi Paulaa kahdella eri veitsellä yhteensä 69 kertaa. Paula yritti torjua iskuja. Väkivalta oli silmitöntä. 2-vuotias tytär näki osan tapahtumista. Hän oli koko tapahtuman ajan vanhempiensa vieressä, lastenhuoneessa.

Naapurit heräsivät huutoon

Paula yritti huutaa iskujen välissä apua, mihin naapurit myös heräsivät. He asuivat noin 20–30 metrin päässä Björkqvisteistä. Naapurit menivät koputtelemaan Björkqvistien ikkunaan, jolloin kirkuminen oli loppunut. He näkivät Jarmon liikkuvan talon sisällä. Hän ei tullut kuitenkaan avaamaan ovea.


Naapurit ajattelivat, että kyse oli jo päättyneestä perheriidasta, minkä takia naapurit päättivät lähteä takaisin kotiinsa. Hetken päästä kuului kuitenkin lapsen hysteerinen kirkuminen, ja naapurit kääntyivät takaisin. Tällöin he näkivät verisen Paulan makaavan lattialla, ja Jarmon tämän päällä. Naapurit soittivat poliisit paikalle.

Poliisit havaitsivat heti, että Paula oli kuollut. Lapsi oli ikkunan vieressä pöydän alla, ja ambulanssimiehistö siirsi hänet pois.

– Tapahtuman on täytynyt olla 2-vuotiaan lapsenkin kehityskyvyn kannalta järkyttävä, Jämsän käräjäoikeus totesi.

Jarmo oli ensi alkuun silmät kiinni, ja hän oli vain ”ynissyt”. Hänellä itsellään oli ranteissa ja kaulassa viiltoja, jotka hän oli itse tehnyt.

Kun poliisit laittoivat Jarmolle käsirautoja, tämä virkosi ja teki voimakasta vastarintaa. Poliisien mukaan Jarmo puhui itsetuhoisesti. Ambulanssimiehistön kertoman mukaan Jarmo oli myös toistellut ”mitä mä olen tehnyt, mitä olen tehnyt”.

Jarmolle tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan hän oli syyntakeinen eli hän ymmärsi tekonsa. Jämsän käräjäoikeus tuomitsi Jarmon murhasta elinkautiseen vankeuteen, ja Vaasan hovioikeus piti tuomion ennallaan. Oikeuden mielestä teko oli erityisen raaka, törkeä ja julma.